Nápady na vianočnú výzdobu

Aj keď to aj tento rok opäť vyzerá, že nadchádzajúce Vianoce nebudú tak úplne štandardné, rozhodne to nie je žiadny dôvod na to, aby sme ich nejakým spôsobom bojkotovali. Naopak, poďme si tú pravú pohodovú vianočnú atmosféru vykúzliť aspoň doma. V nadchádzajúcom článku sa Vám pokúsime poradiť ako na to.clanek_001

Vianoce sú sviatky pokoja, šťastia a rodinnej pohody. História Vianoc siaha až do dávnych čias príchodu Ježiška a vychádza z tradície kresťanstva. Symbolom Vianoc vo väčšine domácností je vianočný stromček, vianočná výzdoba a najrôznejšie vianočné dekorácie. Mestá a dediny sú v tomto čase plné tradičných vianočných trhov s typickými výrobkami či punčom alebo vareným vínom, ktoré k našim Vianociam tiež neodmysliteľne patria.

Čím ďalej, tým častejšie v tejto neľahkej a neistej dobe, bývajú Vianoce sprevádzané stresom a zhonom. Namiesto toho, aby sme si všetci v pokoji vychutnávali vianočnú atmosféru, trávime čas nekonečnými nákupmi a obavami, či do Vianoc stihneme všetko dokonale pripraviť.

Poďme tento rok spoločne vymeniť stres za príjemnú radosť a vychutnať tak nadchádzajúce sviatky v kruhu svojich najbližších. Tým prvým krokom na ceste za pohodovými Vianocami môže byť napríklad vianočná výzdoba Vášho domu. A práve vianočnej výzdobe interiéru sme sa v tento predvianočný čas rozhodli venovať v tomto článku. Navyše si tiež môžete v dnešnom článku prečítať, ako Vám s vytvorením tej pravej vianočnej atmosféry môžu pomôcť aj nami ponúkané rolety Deň a noc Fexi.

Vianočná výzdoba

Je to totiž práve vianočná výzdoba, ktorá k Vám domov vnesie tú nádhernú adventnú atmosféru a dotvorí kúzlo Vianoc. Spôsobov, ako svoj domov vianočne vyzdobiť, je skutočne mnoho.

Dokonalé biele Vianoce

Už sa k Vám možno dostalo, že farbou tohtoročných Vianoc je biela. Biela farba symbolizuje čistotu, eleganciu, jednoduchosť a rozjasňuje priestor. Pokiaľ teda budú tohtoročné Vianoce opäť blativé, Vy rozhodne smútiť nemusíte. Žiarivo bielej farby si totiž počas tohtoročných Vianoc užijeme dostatok.

Ďalej sa tento rok do módy okrem bielej farby vracia aj modrá farba, ktorá navodzuje pocit harmonického pokoja a značí dobrosrdečnosť.

Keďže sa k sebe biela a modrá perfektne hodí, počas vianočnej výzdoby tak môžete bez obáv použiť hneď obe tieto farby naraz. Rozhodne to však nie je žiadna nutnosť. Aj decentná bielo-strieborná kombinácia môže vyzerať úplne oslnivo. Záleží samozrejme iba na Vašom vkuse.

Vždy však dbajte na to, aby ste pri všetkých dekoráciách ideálne použili maximálne dve farby. Dosiahnete tak elegantnejší a decentnejší dojem, ktorý sa na Vianoce hodí viac ako prílišná pestrosť.

Dotyk prírody

Okrem okúzľujúcej bielej a modrej farby budú tento rok v obľube aj tradičné drevené/prírodné ozdoby. Celkovo budú tohtoročné Vianoce zamerané skôr na minimalizmus a jednoduchosť, takže prezdobeným a preplácaným interiérom sa snažte radšej vyhnúť.

Ak je reč o prírodných dekoráciách, skvelou voľbou môžu byť napríklad ozdoby vyrobené z orechov alebo sušené plátky pomaranča. Vianočný stromček či adventný veniec si môžete ozdobiť aj škoricou alebo anízom, ktoré Vám krásne prevoňajú celý dom.

Jednoduchosť a elegancia

Ak však nie sú pestré ozdoby a farebné svetielka nič, čo by vo Vás evokovalo pohodu Vianoc, budete tento rok skutočne nadšený. Aj tak jednoduché tvary, biela a sivá farba v kombinácii s lesklými materiálmi, ako je sklo a ušľachtilá oceľ, totiž dokážu zaistiť skutočne elegantnú a pohodovú vianočnú atmosféru. Tento typ vianočnej výzdoby bude obzvlášť pôsobivo vyzerať v minimalisticky zariadenom interiéri.

Pestrosť a hravosť

Pokiaľ však naopak dávate prednosť farebným a výrazným dekoráciám, tak hurá do toho. Aj keď je farbou Vianoc 2021 biela, neznamená to, že tento rok musia byť všetky domácnosti vyzdobené do biela. Práve naopak. Vianoce by nemali byť o trendoch, ale predovšetkým o šťastí. Pokiaľ sú teda pre Vás symbolom šťastných Vianoc veselé farby a hravosť, tak sa nebojte dať na svoj vianočný stromček ozdoby pokojne v troch farbách. Ak sa pri takomto stromčeku budete cítiť skutočne šťastný, tak to je to najdôležitejšie.

Hra so svetlom

Či už teda tento rok vyzdobíte svoj domov do biela, zlata alebo červena, nezabúdajte na to najdôležitejšie. Na svetlo. Je to totiž práve svetlo, ktoré každý interiér nádherne zútulní a vytvorí v ňom jedinečnú atmosféru.

Obzvlášť v tomto ročnom období, ktoré je charakteristické krátkymi dňami a dlhými nocami, je potreba svetla obzvlášť veľká. V miestnosti môžete napríklad použiť množstvo malých svetelných zdrojov, ktoré sa postarajú o jedinečnú atmosféru, v ktorej sa budete cítiť skutočne dobre. Či už to bude oheň v krbe, svetlo sviečok, svetelná reťaz alebo svietiace vianočné dekorácie, hra svetiel vnesie do Vášho domu útulnosť a pocit pokoja.

S vytvorením dokonalej svetelnej atmosféry u Vás doma Vám okrem sviečok, svetelných ozdôb a menších svetelných zdrojov môžu pomôcť aj rolety Deň a noc od Fexi

Sú to totiž práve rolety Fexi, ktoré sa skutočne veľmi ľahko ovládajú. Počas chvíľky Vám tak pomôžu akokoľvek prispôsobiť svetelné podmienky vo Vašom dome a jednoducho u Vás doma vyčarujú presne takú atmosféru, po ktorej túžite. Či už teda snívate o príjemnom prítmí, alebo naopak o priestore plnom svetla, s roletami Fexi nie je nič problém.

Tipy na vianočnú výzdobu interiéru

Bez ohľadu na to, čo je tento rok trendy, aké farby budú tohtoročnú zimu v kurze a čo odporúčajú interiéroví dizajnéri, dovoľujeme si Vám načrtnúť, ako by napríklad mohli tohtoročné Vianoce u Vás doma vyzerať. Pokiaľ teda ešte stále váhate, v akom štýle chcete Vianoce prežiť, nechajte sa inšpirovať:

 

 

 

clanek_002

Vznešené Vianoce plné elegancie

Ušľachtilé fúkané a ručne maľované ozdoby neutrálnych tónov, zlaté a strieborné odlesky, jemná vôňa sviečok, drevo praskajúce v krbe a svetielka všade okolo. Práve tak by napríklad mohli vyzerať Vaše Vianoce, pokiaľ dávate prednosť elegancii a luxusu.

clanek_003

Útulné a pôvabné Vianoce

Ak dávate prednosť nežnosti a pôvabu, skúste tento rok napríklad staviť na decentné ozdoby a množstvo svetielok. Namiesto zlatých reťazí dajte radšej prednosť dekoráciám z prírodných materiálov a celú atmosféru potom môžete ešte podčiarknuť lucernami, ktoré rozmiestnite po dome.

clanek_004

Hravé a veselé Vianoce

Sú súčasťou Vašej rodiny menšie deti, ktoré túžia po veselých a hravých Vianociach? Tak aj pre Vás máme predstavu, ako by mohol Váš dom počas tohtoročných Vianoc vyzerať.

Skúste staviť na bohato zdobený interiér, ktorý je plný farebných ozdôb, žiarivých svetielok, škriatkov, saní, sobov a skrátka všetkého, čo k Vianociam v detských predstavách neodmysliteľne patrí. Sú to totiž predovšetkým malé deti, ktoré kúzlu Vianoc dodávajú tú najväčšiu iskru. Aj keď teda nie sú prezdobené interiéry tento rok úplne trendy, pokiaľ to naše malé ratolesti poteší, tak to je to najdôležitejšie.

clanek_005

Klasické a tradičné Vianoce

A rozhodne sme nezabudli ani na milovníkov prírody a tradícií. Aj pre Vás máme zopár nápadov.

Ak teda dávate prednosť tradičným Vianociam, rozhodne by vo Vašom dome nemali chýbať tradičné slamené či ručne šité ozdoby, sušené ovocie, dekorácie z prírodnín, sviečky a vône purpury. 

Rolety Fexi a Vianoce

A skvelú správu máme aj pre všetkých, ktorí si od nás zakúpili nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi

Sú to totiž práve rolety Fexi, ktoré predstavujú minimalistický, jednoduchý a elegantný spôsob regulácie svetla, a skvele sa tak hodia do každého priestoru. Či už ste sa teda rozhodli vyzdobiť tento rok Váš domov do biela, zlata alebo červena, naše rolety celú výzdobu perfektne dotvoria, vykúzlia v interiéri dokonalú svetelnú atmosféru a skrátka do danej miestnosti skvele zapadnú.

clanek_006

A ak už aj u Vás doma postupne vianočné prípravy vrcholia, nezúfajte, ale naopak si celý proces prípravy na tohtoročné Vianoce snažte maximálne užívať.