Ako odstrániť škvrny z roliet Deň a noc od Fexi

Správna údržba roliet je pre ich výslednú estetiku aj funkčnosť veľmi dôležitá. Práve preto Vám teraz prinášame niekoľko praktických rád a tipov, ako môžete svoje rolety ľahko zbaviť všetkých nečistôt i škvŕn a udržiavať ich tak ako nové čo najdlhšie.

clanek_001 (1)

Bežná údržba roliet a ich pravidelné čistenie nie je rozhodne nič komplikovaného. Ovšem odstránenie nevzhľadných škvŕn od vína či krvi by sa mohlo zdať ako ďaleko zložitejšia úloha.

Bežné čistenie a údržba roliet

K obvyklej údržbe a čisteniu roliet od Fexi nie je potrebné nič špeciálne. Hravo Vám postačí obyčajná navlhčená handrička, vysávač alebo klasická guma na ceruzku. Vďaka týmto ľahko dostupným pomocníkom môžete svoje rolety Deň a noc od Fexi udržiavať stále krásne a čisté.

Ako sa teda ľahko a účinne starať o svoje rolety od Fexi?

 

  • Počas bežného čistenia nemusíte rolety dávať dole, vďaka čomu si ušetríte demontáž a následnú montáž. Pri čistení a odstraňovaní väčších nečistôt však môžete rolety bez obáv demontovať.
  • Na čistenie roliet Deň a noc používajte predovšetkým suchú alebo vlhkú handričku.
  • V prípade potreby môžete použiť šetrné čistiace prostriedky, ktoré nezmenia farbu roliet a ani ju nijako nepoškodia. Než sa pustíte do čistenia, vždy si najprv otestujte čistiaci prostriedok na malom kúsku látky, ktorý nie je toľko vidieť. Časť látky vždy zostáva namotaná hore v mieste kazety, nikdy sa nevymotává a nikdy teda nie je vidieť. Práve toto miesto je ideálne na otestovanie prípravku.
  • Na čistenie roliet Deň a noc môžete bez problémov použiť aj vysávač. Ak je to možné, vždy však znížte jeho výkon na najnižšiu možnosť.
  • Rolety Deň a noc odporúčame neprať v bežnej práčke, ale v prípade potreby môžete odniesť rolety Fexi do čistiarne. Vlhkú či mokrú roletu po čistení nerolujte. To vždy urobte až vo chvíli, keď bude suchá.

 

 

 

 

 

 

 

 

clanek_002

Odstránenie odolnejších škvŕn z roliet Fexi

Odstraňovanie odolnejších škvŕn z roliet, ako sú napríklad tie od krvi, vína či kávy, môže byť ďaleko zložitejšie ako bežná údržba. Ako si s nimi môžete ľahko poradiť aj s pomocou surovín, ktoré máte bežne doma?

Škvrny od nápojov, potravín či krvi sa veľmi ťažko odstraňujú z oblečenia, kobercov i roliet. S tými správnymi pomocníkmi to však môže byť ďaleko jednoduchšie. Staviť môžete napríklad na žlčové mydlo, sódu alebo biele víno. Avšak ani jedna z týchto surovín Vám nemusí zaručiť 100% odstránenie škvŕn. Za skúšku to ale rozhodne stojí.

Ako teda účinne odstrániť tie najbežnejšie odolné škvrny z roliet Deň a noc?

  • Odstránenie škvŕn od červeného vína
  • Odstránenie škvŕn od krvi
  • Odstránenie škvŕn od kávy
  • Odstránenie škvŕn od atramentu či fixky
  • Odstránenie mastných škvŕn

Odstránenie škvŕn od červeného vína

Škvrny od červeného vína dokážu nepríjemne potrápiť každú gazdinku. Ak však máte doma biele víno a soľ, tak máte takmer vyhrané.

Ak dôjde k nehode a Vaše rolety budú o nejakú tú škvrnu od červeného vína bohatšie, tým najdôležitejším krokom je rýchle vysušenie škvrny obrúskom. Následne potom potrite škvrnu bielym vínom a posypte soľou. Potom rolety dôkladne, avšak šetrne utrite.

clanek_003

Odstránenie škvŕn od krvi

Škvrny od krvi môžete ľahko vyčistiť pomocou peroxidu vodíka (3% roztok). Ten však používajte len na svetlú látku roliet, pretože má značné bieliace účinky, ktoré by mohli farbu tmavých roliet nenávratne poškodiť. Zároveň sa jedná o prostriedok, ktorý by okrem farby mohol poškodiť aj štruktúru rolety, preto je potrebné ho vždy prvýkrát vyskúšať na látke, ktorá nie je vidieť.

Odstránenie škvŕn od kávy

Na odstránenie škvŕn od kávy môžete použiť citrónovú šťavu, soľ alebo napríklad jedlú sódu. Tieto suroviny, ktoré máme všetci bežne v kuchyni, môžete v primeranom množstve aplikovať na škvrny a nechať chvíľu pôsobiť. Potom rolety v mieste škvŕn dôkladne očistite.

Odstránenie škvŕn od atramentu či fixky

Škvrny od atramentu a fixky sa radia medzi tie najviac odolné. Tou najlepšou variantou je sa im snažiť úplne vyhnúť. Ak by však k zašpineniu roliet atramentom došlo, môžete k ich vyčisteniu použiť mlieko či sódu, ktoré v primeranej miere naneste na škvrnu. Následne rolety šetrne utrite vlhkou handričkou a nechajte uschnúť.

Odstránenie mastných škvŕn

S mastnotou na roletách Deň a noc si poradí obyčajná sóda. Menšie množstvo nasypte na škvrny, ktoré vopred ľahko namočíte. Sódu nechajte nejaký čas pôsobiť a potom ju z roliet šetrne odstráňte.

Niekoľko rád na záver

Všeobecne sa snažte akékoľvek škvrny začať čistiť čo najskôr. Nech už sú Vaše rolety znečistené od čohokoľvek, v prvom rade je vždy dôležitá rýchlosť. Ihneď po zašpinení priložte na škvrnu papierový obrúsok či vreckovku. To platí obzvlášť u škvŕn od vína, kávy či krvi. Škvrny nikdy neroztierajte, ale iba ich nechajte do obrúska / vreckovky vsiaknuť.

 

Ak by ste si počas čistenia nevedeli s čímkoľvek rady, môžete navštíviť akúkoľvek čističku alebo nás jednoducho kontaktovať.