Ako vybrať rolety do detskej izby

Výberom vhodných roliet môžete pozitívne ovplyvniť celú detskú izbu. A to ako z hľadiska estetiky, tak z hľadiska funkčnosti. Ako však vybrať také rolety, ktoré by sa do detskej izby skutočne hodili? Prinášame Vám niekoľko tipov.

clanek_001

Ak ste sa rozhodli zaobstarať do detskej izby svojich ratolestí rolety Deň a noc od Fexi, máme pre Vás niekoľko rád a tipov, na čo sa pri ich výbere zamerať.

Funkčnosť a praktickosť

Než sa rozhodnete konkrétne rolety Deň a noc od Fexi do detskej izby zaobstarať, je dobré si povedať, čo presne od roliet očakávate. Je rozdiel, ak hľadáte iba vhodné zatienenie, alebo naopak hľadáte variantu úplného zatemnenia.

Rozdiel medzi zatienením a zatemnením je veľmi prostý. Zatienenie predstavuje iba čiastočnú reguláciu priechodu slnečných lúčov. Stále však zostáva zachovaný určitý stupeň svetla. Naopak zatemnenie predstavuje úplné zamedzenie priechodu svetla.

Do detských izieb sa odporúčajú používať také rolety, ktoré dokážu miestnosť úplne zatemniť. Teda takzvané zatemňovacia rolety. Cez deň môžete tieto rolety využiť iba na zatienenie. Ale vo chvíli, keď sa Vaše dieťa chystá k spánku, môžete miestnosť ľahko zatemniť - jednoduchým zatiahnutím retiazky (diaľkovým ovládaním v prípade elektrických roliet) ľahko dostanete lamely s plným pruhom látky do takej polohy, v ktorej do miestnosti neprepúšťa žiadne svetlo. Vyskúšať si to môžete tu.

Túto funkciu oceníte predovšetkým v lete, keď slnko zapadá neskoro večer. Avšak aj počas zvyšnej časti roka slúžia zatemňovacia rolety úplne skvele. Lebo kedykoľvek, keď pôjde Vaše dieťa počas dňa spať, stačí rolety úplne zatiahnuť a veľmi ľahko tak vytvoriť vhodné a komfortné prostredie pre pokojný a ničím nerušený spánok.

Ak sa rozhodnete zatemňovacie rolety do detskej izby zaobstarať, tak by ste mali vedieť, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie získate. Zároveň je nutné poznamenať, že všetky látky roliet Deň a noc Fexi čiastočne prepúšťa svetlo a nezatemnia detskú izba na 100%. Maximálneho zatienenia ľahko dosiahnete obstaraním tmavšieho odtieňa a vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia získate vďaka zatemňovacím roletám Deň a noc z radu Blackout. Obzvlášť tmavšie látky z radu Blackout dokážu miestnosť dokonale zatemniť. Takže aj keď je roleta zložená z jednotlivých lamiel, medzi ktorými môže byť vidieť svetlo, do miestnosti sa ho dostane naozaj úplné minimum. Ak máte záujem dozvedieť sa o týchto roletách viac informácií, môžete si ich prečítať tu.

clanek_002

Dajte priestor svojim deťom

Či už pri výbere roliet Deň a noc, tak aj pri výbere ďalších náležitostí, vždy berte ohľad na názor a predstavy svojho dieťaťa. Predovšetkým dieťa by sa totiž malo vo svojej izbe cítiť dobre.

Vždy sa snažte predstavy svojho dieťaťa vypočuť a ​​v možných medziach sa im prispôsobiť. Ak by ste dieťaťu vytvorili detskú izbu podľa Vašich predstáv, ktoré by boli úplne odlišné od tých jeho, nemuselo by sa vo svojej detskej izbe cítiť komfortne. A to by rozhodne nebolo správne.

Dizajn a estetika roliet

Keďže rolety Deň a noc plnia aj funkciu estetickú, dokážu detskú izbu príjemne zútulniť alebo vďaka veselým farbám tiež rozveseliť. Výber farby roliet by ste tak rozhodne nemali podceňovať. Spoločne so svojimi deťmi si môžete prezrieť náš vzorkovník prémiových farieb a látok a vybrať to, čo sa páči Vám, Vašim deťom, aj to, čo sa do detskej izby najviac hodí.

A ak by ste si náhodou neboli istí, môžete si nechať domov zaslať zadarmo až 8 vzoriek. Ďaleko ľahšie tak vyberie tú správnu farbu, ktorá by spĺňala Vaše predstavy.

clanek_003

Bezpečnosť na prvom mieste

Pri výbere roliet do detskej izby by pre Vás na prvom mieste mala byť predovšetkým bezpečnosť. Najväčším rizikom môžu pre Vaše deti predstavovať retiazky na ovládanie roliet.

Jednou z variant je teda obstaranie kratšej retiazky na ovládanie, na ktoré by Vaše dieťa nedosiahlo. Požiadavku na kratšiu retiazku môžete ľahko pripísať do poznámky v treťom kroku objednávky.

Opačné riešenie si žiada situácie, ak plánujete zaobstarať nové rolety do izbičky pre dieťa, ktoré ich už dokáže samo bezpečne ovládať. V tú chvíľu je dôležité, aby dieťa na retiazku ľahko dosiahlo. Pokiaľ by bola retiazka príliš krátka a dieťa by na ňu nedosiahlo, razom by sa pre neho mohli stať nebezpečné všetky stoličky, ktoré by používalo k vyvýšenie.

Výhodou je, že si môžete vhodnú dĺžku retiazky kedykoľvek doobjednať. Ako teda bude Vaše dieťa rásť, môžete ľahko prikupovať nové retiazky s vyhovujúcou dĺžkou.

Predísť všetkým nešťastiam, ktoré sú spojené s ovládacou retiazkou, môžete aj pomocou bezpečnostnej kladky, ktorá zabraňuje voľnému pohybu retiazky a vytvoreniu slučky. Kladku možné prilepiť alebo navŕtať na okno či do steny. Bezpečnostné kladky sú súčasťou všetkých roliet.

Ak sa chcete ovládacej retiazke úplne vyhnúť, môžete staviť na elektrické rolety s diaľkovým ovládaním.

Či už si vyberiete akúkoľvek z variant, vždy skrátka myslite na bezpečnosť svojich detí. Bezpečné rolety by ste však nemali zhotovovať len do detskej izby, ale do všetkých miestností v domácnosti, kde žijú deti.

clanek_004

Veríme, že Vám naše praktické rady s výberom vhodných roliet do detskej izby pomohli. Ak by ste však mali nejaké ďalšie otázky, neváhajte nás kontaktovať.