Zatienenie či zatemnenie pomocou roliet Deň a noc

Zatienenie, či zatemnenie? V čom je rozdiel, čo chcieť a čo očakávať? Dnes si povieme o tom, že rolety Deň a noc skutočne vedia urobiť noc aj cez deň. Pekná slovná hračka.

Život v byte či dome bez žalúzií či roliet, môže hlavne v lete trochu bolieť. Uniknúť pred slnečným žiarom skoro nie je kam. Jediné miesto, kde sa možno trochu schladiť je kúpeľňa a vaňa s vlažnou vodou.

Tiež spať po nočnej smene vo vyhriatom a presvetlenom byte je skoro obeť.

Zatienenie

zastiněni

Pod pojmom zatienenie rozumieme všetko, čo postaví prekážku slnečným lúčom a slnečnému svetlu, ale zachová určitý stupeň prechádzajúceho svetla. Ide o to, vytvoriť tieň.

Napríklad väčšinu času trávite doma asi v obývacej izbe, či v kuchyni. Aby ste sa cítili príjemne, nechcete privierať oči, keď idete smerom k oknu. Tiež vaši hostia sa budú cítiť lepšie, keď na vás normálne uvidia a nebude im slnko svietiť do očí.

A preto je tu zatienenie. Na zatienenie miestnosti možno použiť mnoho rôznych techník a možností. Medzi tie hlavné patria:

Na obyčajné zatienenie nie sú vhodné kovové vonkajšie rolety alebo žalúzie.

Zatemnenie

zatemneni

Zatemnenie predstavuje úplné, či maximálne zabránenie prechodu svetla. Tu víťazia materiály, ktoré sú nielen nepriehľadné, ale priamo nepriesvitné. Zdalo by sa teda, že klasické žalúzie musia zvíťaziť, ale úplná pravda to nie je.

Koľkokrát ste si museli presadnúť, keď ste sledovali televíziu a aj napriek úplne zatiahnutým žalúziám vám bokom, spodkom, či aj len tými otvormi pre vodiace lanká svietilo slnko do očí? Alebo pracujete na notebooku a musíte si robiť nútené prestávky, keď slnko doputuje do miesta, kde vám cez otvory a netesnosti žalúzií svieti na displej?

A nič nie je protivnejšie než sobota ráno, keď si chcete trochu pospať a slniečko vám tou malou medzerou v žalúziách zasvieti priamo do očí. To je jasný budíček.

Ak chcete skutočné zatemnenie, potom rolety Deň a noc majú aj tu čo ponúknuť. Zvoľte kvalitnú pevnú, hrubú a tmavú látku. Pri úplnom zatiahnutí nemá slnko šancu preniknúť žiadnym otvorom, pretože žiadny nie je.

Výhody zatienenia a zatemnenia roletami Deň a noc

Všetko má svoje výhody i nevýhody. Porovnáme si výhody moderných obľúbených roliet Deň a noc s ostatnými druhmi tieniacich prvkov.

  • roleta Deň a noc môže ovplyvňovať úroveň zatienenia voľbou materiálu. Čím svetlejšiu farbu zvolíte, tým menej svetla dokáže zachytiť. Tiež hrúbka materiálu rozhoduje o úrovni zatienenia. Samozrejme, že hrubší typ látky prepustí menej svetla. Pomocou roliet Deň a noc budete schopní dosiahnuť aj plné zatemnenie.
    Klasické žalúzie toto neponúkajú. Sú vyrábané z kovu či dreva, ktoré svetlo neprepúšťa vôbec. V obmedzenej miere takto môžu ovládať zatienenie klasické plné rolety a zvislé rolety. Výber však nie je zďaleka taký bohatý, ako je tomu pri roletách Deň a noc.
  • roleta Deň a noc môže tieniť len časť plochy okna aj pri plnom zatiahnutí. To nie je schopný žiadny iný tieniaci prvok. Vodorovné žalúzie, ako aj klasické rolety môžu len úplne zakryť hornú časť okna, prípadne jednu stranu v prípade vertikálnych žalúzií. Pri žalúziách možno iba pootočením lamiel pustiť plné svetlo pod nejakým uhlom.
    Rolety Deň a noc ale vďaka striedaniu priehľadného a plného pruhu látky môžete spustiť cez celé okno, pričom pruhy sa môžu úplne prekrývať tak, že buď žiadne priehľadné miesto nebude ponechané, alebo postupným odkrývaním priehľadných pruhov si môžete precízne regulovať svetlo.
  • rolety Deň a noc pracujú s oknom. Myslené tak, že ak máte roletu zavesenú na okne, prípadne privŕtanú k oknu, potom môžete jednoducho otvárať okno, nastavovať len ventiláciu, a roleta sa neprevesuje, ani nebráni prístupu k ovládaniu okna. V tomto ohľade zvislé žalúzie úplne zlyhávajú. Bývajú montované pred okenným priestorom a pri svojom zatiahnutí úplne kryjú okno. Pri pokusoch o manipuláciu s oknom musíte pretiahnuť ruku cez lamely žalúzií a hrozí, že neopatrným pohybom žalúzie poškodíte.
  • pri roletách Deň a noc nie je vidieť do miestnosti. V prípade zatienenia, keď je vysoká intenzita svetla v miestnosti je to produkt bez konkurencie. 
  • pri roletách Deň a noc nemusíte riešiť uhol natočenia ako pri žalúziách. Možno to poznáte – keď žalúzie natočíte hore tak, aby lamely akoby „padali“ z okna do ulice, potom plne bránite prístupu slniečka, ale môžete mať nepríjemný pocit, že prechádzajúci ľudia pri pohľade hore vidia bez problémov až k vám domov. Ak lamely otočíte opačne, máte istotu, že nikto k vám nevidí, ale zato slnko pekne svieti do vnútra a ohrieva parapet a blízke okolie.
  • rolety Deň a noc majú úplne jednoduché ovládanie bez zbytočných prvkov. Koľkokrát ste sa rozčuľovali nad tými retiazkami pri vertikálnych žalúziách, ktoré majú spojovať jednotlivé žalúzie, ale sú rôzne potrhané, vypadli zo svojich úchytov, alebo je jedna žalúzia kto vie prečo pretočená a nedá sa vyrovnať? A jedna retiazka je na roztiahnutie žalúzií, druhá na natočenie lamiel a samozrejme vždy vezmete do ruky tú druhú.
    Klasické rolety majú zase problém s tým, ako nastaviť miesto, kde sa majú zastaviť. Kto vie, aké je tam vo vnútri zariadenie, že niekedy sa vážne roleta zastaví kde chcete, ale inokedy proste odmieta a občas aj sama vystrelí hore a zaroluje sa s veľkým rachotom sama od seba.
    Rolety Deň a noc majú len vodiace lanká a jednu retiazku, ktorou vyťahujete a spúšťate roletu. Nič zložité, čo by mohlo zlyhať.

Rolety Deň a noc na zatienenie i zatemnenie

Nech už potrebujete zatieniť obývačku, či kuchyňu, alebo úplne zatemniť spálňu, sú rolety Deň a noc od FEXI skvelou voľbou.