Ako vybrať roletu Deň a noc?

Rozhodnutím pre moderný spôsob zatemnenia, a teda voľbou roliet Deň a noc, nákupný proces nekončí. Je potrebné rozhodnúť ešte o niekoľkých veciach, aby bol výber perfektný a aby ste so svojou voľbou boli spokojní aj za nejaký čas.

roleta-den-noc-pokojik

Tak najprv farba

Rolety Deň a noc samozrejme okrem funkčnosti plnia aj úlohu estetickú. Farieb ponúkame skutočne veľké množstvo, takže pri tomto výbere môžete stráviť veľa času. TIP: pri výbere farieb využívajte v našom e-shope filtrovanie podľa farby.

Vybraná farba tiež ovplyvňuje stupeň zatemnenia. Čím tmavšiu farbu zvolíte, tým menej svetla prepustí. To napríklad žalúzie neponúkajú. Kovové žalúzie sú proste nepriesvitné nehľadiac na zvolenú farbu či hrubosť materiálu. Pri roletách Deň a noc si úroveň zatemnenia regulujete 3 spôsobmi:

  • voľbou farby látky. Tmavšie odtiene prepúšťajú všeobecne menej slnečného svetla, svetlejšie odtiene naopak prepustia slnečných lúčov viac.
  • voľbou hrúbky látky. Čím hrubšiu látku si vyberiete, tým vyšší stupeň zatemnenia dosiahnete. Takže aj keď chcete mať rolety v spálni svetlej farby, rozhodnite sa pre hrubšiu látku, aby bolo dosiahnuté maximálne možné zatemnenie.
  • reguláciou roliet pri používaní. Posunom jednotlivých pruhov látky cez seba môžete dosiahnuť buď čiastočné prepustenie svetla, alebo úplné zatemnenie. Zatienenie má tak rôznu intenzitu podľa nastavenia.

Aké máte okná?

Určite vezmite do úvahy typ okien, ktoré plánujete zatieniť. Nebojte sa ani keď sú vaše okná atypické svojím tvarom či rozmermi – FEXI rolety Deň a noc vám vyrobíme presne na mieru. Moderné plastové okná sú síce najlepším kandidátom, pretože na ne možno rolety jednoducho zavesiť aj bez vŕtania, ale v mnohých prípadoch sú vhodné aj klasické špaletové okná. Navyše naše odborné znalosti a skúsenosti so skutočne atypickým riešením okien, nám dovoľujú poradiť si aj s extrémnymi prípadmi. Stačí, keď nám pošlete fotku okna.

Čo potrebujete zatieniť?

Rozhodnite sa správne podľa toho, či chcete zatieniť len okenné výplne, alebo celý okenný priestor. Dajme tomu, že sa vaše okná skladajú z 3 častí – vľavo jedno ľavé krídlo a vpravo dvojkrídlo. Máte možnosť zakúpiť si 3 jednotlivé rolety a zavesiť ich na konkrétny okenný rám.

Výhodou je, že môžete lepšie ovládať množstvo prechádzajúceho svetla, keď jedno z krídiel napríklad necháte úplne nezatienené a ostatné 2 zatienite. Tiež väčšinou nemusíte nič vŕtať, a montáž roliet je hotová za 5 minút.

Ale môžete chcieť použiť jedinú roletu, ktorú zavesíte na stenu nad celé okno. Interiér potom pôsobí ucelenejším dojmom, pretože nie je vidieť toľko jednotlivých prvkov. V tomto prípade potom odporúčame uvažovať o rolete v kazete POLO či MAXI kvôli väčším šírkam.

Akú veľkú tmu potrebujete?

Pred nepríjemne ostrým slniečkom sa určite chcete roletou Deň a noc chrániť. Prehriate miestnosti nemá nikto rád. Ale v kuchyni predsa len potrebujete vidieť aj pri zatiahnutých žalúziách. Vyplatí sa teda látka s nižšou gramážou a svetlejšou farbou. Naopak v  spálni, keď zvolíte plne zatemňujúce rolety, si tak môžete zdriemnuť aj cez deň a svetlo vás nebude rušiť.

A teraz tie rozmery

Pretože sa rolety Deň a noc montujú na rôzne okná, vyrábame ich na zákazku podľa presných rozmerov. Pri výške si vyberte medzi 150 a 220 cm. Šírky roliet sú ale veľmi variabilné. Pohybujú sa od 30 cm do 160 cm a pri niektorých roletách aj do 240 cm. Ak chcete vedieť, ako správne zmerať okná a stanoviť rozmery rolety, pozrite sa na náš návod, ako okno zmerať.