Ako si vybaviť balkón

Nie každý byt sa môže pýšiť balkónom. Pokiaľ však to šťastie máte, využije ho na maximum. Ako teda z malého balkóna vyťažiť čo najviac, na aké vybavenie staviť a prečo by ste nemali zabúdať ani na rolety Deň a noc

Túžite si posedieť pri poháriku vína pri západe slnka, alebo by ste si radi vypestovali vlastnú zeleninu, ale žijete v byte? Ak máte balkón, máte vyhraté. Ako taký balkón zariadiť, aby ste ho zbytočne nepreplácali, ale vytvorili z neho dokonale harmonické miesto?

clanek_001

Stavte na minimalizmus

Aj keď minimalisticky zariadený interiér nemusí byť pre každého, obzvlášť pre menšie priestory je tento štýl úplne ideálny. Pokiaľ teda máte aj Vy balkón, ktorý nepatrí medzi tie najväčšie, rozhodne ho zbytočne nezapĺňajte nezmyselnými vecami a dekoráciami. Na balkón teda dajte len to najdôležitejšie – stôl, stoličky, lavičku alebo lehátko. Lampióny, vázičky a ďalšie dekorácie kúpte iba vo chvíli, keď je na ne na balkóne skutočne dostatok miesta.

clanek_002

Využite priestor na stene

Či už je váš balkón menší alebo väčší, rozhodne nezabúdajte ani na priestor na stene, ktorý býva väčšinou zabudnutý. Namontujte teda na stenu police, ktoré následne môžete využiť na umiestnenie rastlín, dekorácií alebo svetielok. Ľahko tak využijete priestory svojho balkóna na 100%, ale zároveň sa na ňom nebudete cítiť stiesnene.

clanek_003

Nezabudnite na rastliny

Väčšina žien (samozrejme aj mužov), ktoré majú balkón, ho využívajú aj na pestovanie domácej zeleniny, ovocia alebo byliniek. Nezabúdajte však ani na okrasné kvety, vďaka ktorým sa na balkóne rušnej mestskej štvrti budete môcť cítiť ako v džungli. 

clanek_004

Zbavte sa zbytočného nábytku

Spomínate ešte na tie časy, kedy ste ako malí stavali bunkre z vankúšov a diek? Poďte sa do tohto obdobia opäť aspoň čiastočne preniesť. Ak teda aj Váš balkón nedisponuje zbytočným miestom navyše, odoberte všetok nábytok, na zem položte umelý trávnik, naň drevenú paletu, niekoľko diek, dostatok vankúšov a očarujúce miesto ako stvorené na každodenný odpočinok máte razom hotové.

Nechajte si vyrobiť nábytok na mieru

Pokiaľ však nie je váľanie po zemi nič pre vás, nechajte si nábytok na svoj balkón vyrobiť na mieru. Ak ste navyše nadšení domáci majstri, môžete sa do výroby balkónového nábytku pustiť aj Vy sami. Ideálne navyše je, ak stavíte na skladací nábytok, ktorý vo chvíli, keď ho nepotrebujete, môžete jednoducho zložiť.

Hrajte sa so vzormi

Či už si teda plánujete zariadiť svoj balkón akokoľvek, pokojne aj v minimalistickom štýle, majte na pamäti, že monotónny design síce môže pôsobiť vzdušným dojmom, rozhodne ale nepôsobí útulne. Kombinujte preto viac vzorov naraz, a vytvorte tak harmonický a príjemný priestor, v ktorom budete svoj čas tráviť skutočne radi.

clanek_005

Použite svetielka

Plánujete sa zdržiavať na balkóne skôr vo večerných hodinách? Potom by ste nemali zabúdať na svetlo. Skúste však namiesto jedného ostrého svetla radšej staviť na svetelné reťaze, lucerny a sviečky, ktoré sa postarajú o jedinečnú atmosféru.

Rolety Deň a noc do balkónového okna

Ak je reč o balkóne, rozhodne stojí za to spomenúť aj rolety do balkónového okna. Aké si teda zaobstarať ?

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú nadčasový, funkčný, minimalistický a cenovo dostupný variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá takmer úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka širokej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého priestoru.

Konštrukcia roliet Deň a noc je veľmi podobná, ako u klasických roliet – látka sa vysúva a zasúva do kazety, ktorá je umiestnená nad oknom. Tienenie teda zaisťuje látka rôznych vzorov, farieb a priesvitnosti, ktorá reguluje množstvo prechádzajúceho svetla do interiéru. Látka nevisí len tak vo vzduchu, ale je vedená pevným silónom.

Rolety Deň a noc Vám tiež môžu pripomínať bežné žalúzie. Rovnako ako žalúzie sa totiž tiež skladajú z jednotlivých „lamiel“. Rovnako ako u žalúzií, aj u roliet Deň a noc sa môžete rozhodnúť pre vyrolovanie celej látky do kazety, a tým okno úplne odkryť, alebo naopak pre stiahnutie až dole a okno zakryť.

Avšak rozdiel medzi žalúziami a roletami deň a noc tu predsa len je. Pri stiahnutých žalúziách regulujeme priechod svetla zmenou uhla, ktorý jednotlivé lamely zvierajú so zvislou plochou okna. Oproti tomu rolety Deň a noc umožňujú ľahko nastaviť veľkosť medzery medzi jednotlivými lamelami, cez ktorú dovolíme svetlu prechádzať.

Čo sa týka látky na roletách Deň a noc, tak tá je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov. Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do určitej miery v závislosti na gramáži látky, ale hlavne na farbe látky.

U roliet Deň a noc pripevnených priamo na ráme okna je dôležité spomenúť aj to, že vystupujú cca 6 cm do priestoru. Je preto dobré počítať s tým, že potom nemožno okno otvoriť úplne dokorán. To obvykle nebýva problém, pretože je len málo situácií, kedy je potrebné okno otvoriť naplno. Ale napríklad pri balkónových dverách by to už mohla byť komplikácia. V takom prípade odporúčame navŕtať rolety do steny nad okno (budú fungovať na rovnakom princípe ako závesy). Ďalším variantom potom tiež môžu byť moderné rolety Plisé, ktoré nájdete napríklad v ponuke značky FOA

Design roliet Deň a noc

To, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od designu roliet. Rolety Deň a noc Vám ponúkame hneď v niekoľkých odlišných variantoch. Rozdiely medzi jednotlivými roletami sú predovšetkým v type látky, jej gramáži a tiež v šírke a spracovaní priehľadného pruhu.

Čo sa týka priehľadnosti látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšie zatienenie môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

clanek_006

Do akých miestností sa rolety hodia?

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať skutočne dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne alebo detskej izby?

Kam sa hodia svetlejšie rolety?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej rade blackout nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť tiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

Kam sa hodia tmavšie rolety?

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú zatemňovacie rolety Blackout vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

A ak si nie ste istí, aké konkrétne rolety Deň a noc si zaobstarať, my vo Fexi Vám ponúkame možnosť, nechať si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vybrať si tak ten pravý odtieň priamo u Vás doma. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú. Každý monitor je nastavený inak, a preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.