Vidiecky štýl bývania

Aj keď sa vidiecky štýl neradí medzi tie najmodernejšie, jedná sa o jeden z najobľúbenejších štýlov interiérového designu vôbec. Čím je vidiecky štýl charakteristický, akými prvkami sa vyznačuje, s akými ďalšími štýlmi ho možno kombinovať a ako do vidieckeho interiéru zakomponovať rolety Fexi?

clanek_001

Vidiecky štýl u Vás doma

Vidiecky štýl je charakteristický jednoduchosťou a prírodnými materiálmi. Interiéry v tomto štýle by mali byť skôr rustikálne s príjemnou útulnou atmosférou. Hlavným prvkom by malo byť drevo, a to najlepšie s jasne viditeľnou štruktúrou a v prírodných odtieňoch.

Vidiecky štýl bývania je zároveň akýmsi prepojením tradície, prírody a moderného životného štýlu. Nie je teda rozhodne divu, že je v poslednej dobe tak populárny.

Pre vidiek je obzvlášť typické bývanie v kamenných alebo tehlových domoch alebo drevostavbách. Vidiecky štýl bývania tak dáva vyniknúť stavebným prvkom tejto architektúry a sú pre neho charakteristické neomietnuté múry z kameňa. Podlaha býva spravidla drevená alebo pokrytá hrubou dlažbou. Stropy zdobia trámy a odkryté krovy.

Kamenný alebo tehlový múr, ktorý je pre tento štýl typický, môžete vytvoriť aj pomocou obkladu. Avšak pozor, nezabúdajte, že každý interiér by mal ladiť s charakterom danej budovy. Kamenný múr a falošné trámy na strope môžu v byte panelového domu pôsobiť trochu zvláštne.

Pre vidiecky štýl sú taktiež typické predmety, ktoré majú istú históriu. Nebojte sa dať preto priestor otlčeným, fľakatým a olúpaným veciam. Patina je v tomto štýle interiéru taktiež vítaná.

clanek_002

Kombinácia vidieckeho štýlu s ďalšími prvkami

Vidiecky štýl sa dá ľahko kombinovať s ďalšími štýlmi interiérového designu alebo s ich prvkami. Ktorý štýl sa k tomu vidieckemu najviac hodí?

Vidiecky štýl s dotykom vintage

Interiér vo vintage štýle často pripomína zberateľstvo starožitností, a rozhodne ho tak možno s vidieckym štýlom kombinovať.

Pre vintage štýl je typické veľké množstvo kusov dekorácií a nábytku, kde každý kus má svoje miesto, kam perfektne zapadne. Všetky komponenty by vo vintage interiéri navyše mali mať aspoň mierne opotrebovaný nádych.

Keďže je vintage štýl akýmsi opakom minimalizmu, pokiaľ si v tomto duchu budete aj Vy chcieť zariadiť svoje bývanie, čistá línia a jednoduchosť sú tabu. Naopak, stavte na dostatočné množstvo už v minulosti používaných kúskov, ktorým tak navyše vdýchnete nový život.

Hygge štýl kombinovaný s vidieckym štýlom

Životný štýl hygge je trend, ktorý má korene až v Škandinávii. Presnejšie povedané toto slovo pochádza pôvodne z nórčiny. Dnes je však úzko späté predovšetkým s dánskou životnou kultúrou, pretože práve v Dánsku sa intenzívne žije v štýle hygge. To je možno tiež dôvod, prečo sa práve Dáni radia medzi najšťastnejších obyvateľov našej planéty.

Za severským slovom hygge (vyslovuje sa: „hú-ga“) sa skrýva podmanivá esencia hrejivosti, útulnosti, uvoľnenosti, ležérnosti a spokojnosti. Hygge maximálne dotvára príjemné prostredie domova, ktoré je často zariadené v striktne minimalistickom štýle. Keď teda niekto hovorí o hygge štýle, má na mysli predovšetkým pocit útulnosti, dôvernosti, bezpečia a tepla. 

Hygge je však viac než iba obyčajný trend súčasnej doby. Je to skôr spôsob života, ktorý ide ruka v ruke s pocitom šťastia počas všedných dní. Najväčším špecifikom tohto životného štýlu je pozitívna nálada a pohoda. Ten, kto žije hygge, si vie užívať život a vie si vychutnať všetky jednotlivé okamihy aj zážitky, či už ide o veľké veci alebo o obyčajné detaily.

Hygge v podstate zahŕňa všetko, čo sa týka príjemných pocitov. Môže to byť popoludňajšia šálka horúcej a voňavej kávy, príjemný večer s priateľmi, dychberúce okamihy na vysnívanej dovolenke alebo jedinečné chvíľky, kedy sa na chvíľu ponoríte sami do seba, a jednoducho si len tak užívate život.

K hygge štýlu patria napríklad aj obľúbené filmy, útulná atmosféra v pohodlnom domácom oblečení alebo napríklad bytové dekorácie, ktoré v nás vzbudzujú príjemné pocity. Skrátka všetko, čo v nás vyvoláva pocit skutočného šťastia, sa dá nazvať hygge.

Na to, aby ste si doma vytvorili pravú atmosféru hygge, toho príliš nepotrebujete. Na navodenie pocitu pohody u Vás doma postačí aj niekoľko vecí. Medzi nimi by však rozhodne nemali chýbať napríklad sviečky, ktoré svojim jasným svetlom zútulnia každý priestor. Ďalej sa potom o príjemný pocit jednoducho postarajú aj hebučké deky a prikrývky.

Hygge je absolútnym trendom aj v oblasti dekorácie a bytového designu. Čo rozhodne nie je žiadnym prekvapením. Bývanie je v Dánsku neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou životného štýlu.

K útulnej atmosfére vo všeobecnosti prispieva predovšetkým nostalgicky pôsobiaci štýl, ako je predovšetkým ten klasický vidiecky. Pre túto kultúru bývania je charakteristické množstvo svetlého dreva, nepriame osvetlenie a jemné prírodné farby.

Jednotlivé kusy nábytku vo vidieckom štýle alebo dekoračné predmety pôsobia po boku moderného zariadenia obzvlášť útulne. Vďaka tomu môže tento idylický štýl, ktorý je úzko prepojený s blahodarnou prírodou, pretvoriť aj predtým chladne pôsobiace bytové priestory alebo vidiecke stavby na skutočnú oázu pokoja a šťastia.

clanek_003

Vidiecky štýl v boho duchu

Boho alebo bohémsky štýl je akýmsi opakom minimalistického štýlu. Je hravý, originálny a nájdete v ňom mnoho farieb, textúr, a naopak minimum pravidiel. Boho štýl je skrátka taký osobitý, že ho nemožno ani nijak konkrétnejšie definovať. Čo sa týka predmetov, tak tento štýl skvele charakterizujú pestré a živé farby, strapce, výrazné prvky a ornamenty.

Samotné slovo bohemian sa objavilo už v 18. storočí, kde sa používalo na označenie ľudí, ktorí istým spôsobom vybočovali z davu alebo nechceli byť otrokmi jasne daných pravidiel.

Boho štýl v sebe skrátka zahŕňa všetko to, čo je uvoľnené, farebné, nedbalé, a je určený pre všetkých, ktorí sa chcú vymaniť zo sveta plného stereotypov. Tento štýl Vás totiž žiadnymi pravidlami rozhodne zväzovať nebude.

Ak sa teda boho štýl zapáčil aj Vám a chcete si v tomto duchu zariadiť interiér svojho domova, neexistuje preto žiadne jasne dané pravidlo. Za jediné pravidlo možno považovať to, že v miestnosti v štýle boho nenájdete prázdne miesto, pretože všetko je zaplnené vankúšikmi, obrazmi alebo akýmikoľvek inými dekoráciami.

Pokiaľ sa teda aj Vám tento spôsob života páči, nemusíte hneď premieňať interiér celého domova, pretože môžete iba do už zariadeného priestoru pomocou niekoľkých prvkov vdýchnuť pomyselnú boho atmosféru.

Na zariaďovanie bytu v boho štýle navyše musíte mať tú správne hravú náladu a trpezlivosť. Nejde totiž o to, aby ste zašli do nákupného centra a zrazu kúpili všetko, čo je pre boho štýl typické. Správne štylizovanie interiéru do boho štýlu možno nazvať ako akúsi zberateľskú činnosť. Jednotlivé predmety by pre Vás mali mať určitú hodnotu a mali by mať nejaký význam.

Pokiaľ však hľadáte inšpiráciu na konkrétne doplnky do boho interiéru, ako už bolo spomenuté vyššie, pre tento štýl je typické všetko, čo zaváňa originalitou, uvoľnenosťou neuhladenosťou a kombináciou netradičných prvkov. Skvelé sú preto všetky vankúše, prikrývky, deky, lapače snov, sošky, koberce s orientálnymi vzormi alebo strapcami, obrazy s ornamentmi, a predovšetkým aj rastliny. Ani na tie by sme v boho interiéri nemali rozhodne zabúdať.

clanek_004

Rolety Fexi do každého interiéru

Rolety Deň a noc Fexi, nielenže vytvárajú v interiéri presne také svetlo, aké chcete, ale zároveň predstavujú nadčasový doplnok, ktorý sa vďaka pestrej škále ponúkaných farieb skvele hodí do každého interiéru, a to teda aj do toho vo vidieckom štýle.

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú minimalistický a elegantný variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť.

Pokiaľ ste sa teda už rozhodli, že práve rolety Deň a noc Fexi budú u Vás doma regulovať svetlo, poďme sa teraz spoločne pozrieť na to, aký odtieň si môžete zvoliť.

Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie. Avšak aj blackout látky Vám na našich stránkach ponúkame vo svetlejších odtieňoch, aby si tie pravé pre svoj domov vybral skutočne každý.

Konkrétny odtieň potom vyberajte predovšetkým podľa svojich požiadaviek. Čo sa týka našich roliet, ponuka je skutočne veľmi pestrá. A pokiaľ si nie ste istí, aké rolety Deň a noc Fexi zvoliť, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia domova. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak. Preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.