Ako vytvoriť vhodný priestor pre štúdium?

Na jeseň sa vysokoškoláci vracajú do lavíc. Pokiaľ chcete úspešne vyštudovať, príde Vám vhod kútik, v ktorom budete môcť v pokoji písať a učiť sa. Vytvoriť si taký študentský kútik na internáte alebo v podnájme je výzva. Ako všetko usporiadať a na čo sa zamerať? Prinášame tipy, ako vytvoriť vhodný priestor pre štúdium aj s limitovanými možnosťami a finančnými prostriedkami. Vyskúšať môžete napríklad dekoračné vankúšiky, rolety Deň a noc alebo originálne svietidlá.

clanek_001

V ubytovacích zariadeniach a v podnájmoch nájdete len základné vybavenie. Nielen dekor, ale celkové usporiadanie domácnosti je len zriedkakedy také, ako by si to mladý človek prial. Nakoniec, ide len o prechodný pobyt na krátku dobu. 

Možno zmeníte miesto hneď po roku. A preto nechcete venovať peniaze ani čas do priestoru, ktorý Vám nepatrí. Našťastie existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si bývanie upraviť tak, aby ste sa v ňom počas štúdia cítili dobre. A to aj napriek tomu, že izbu zdieľate so spolubývajúcim. Poďme sa pozrieť, ako na to.

Vytvorte si pohodlný kútik na sedenie

Vytvorte si miesto pre štúdium - svoj vlastný študijný kútik. Toto kráľovstvo bude po niekoľko rokov stredobodom Vášho života, a tak by tomu aj malo zodpovedať. Priestor na učenie by mal byť pohodlný a prispôsobený práci na počítači, čítaniu a písaniu. Rozhodne by ste nemali študovať len v posteli! Poloha ležmo zvádza na leňošenie. A tak na posteli sedíte, a málokedy máte chrbát vystretý. Mohol by Vás preto začať bolieť.

clanek_002

Základom je kvalitná, ideálne vypolstrovaná a polohovateľná kancelárska stolička a dostatočne priestranný konferenčný stôl. Ak ste limitovaný financiami, pozrite sa na bazár s nábytkom. Uvedomte si, že si nábytok vezmete so sebou aj do ďalšieho bývania, a preto sa investovať v tejto oblasti rozhodne vyplatí. Stôl aj stoličku umiestnite niekam, kde budete mať čo najviac prirodzeného svetla. To totiž prebúdza mozog k bdelosti a umožní Vám sa lepšie sústrediť.

Prispôsobte si priestor k obrazu svojmu

Hoci je internát či byt určený predovšetkým na štúdium a prespávanie, stále je to miesto, v ktorom budete minimálne rok žiť. A preto by ste si ho mali čo najviac prispôsobiť sami sebe. Vystavte si v miestnosti fotografie s priateľmi alebo rodinou. Vezmite si so sebou svoje obľúbené knihy, kúpte si kvetinu. Na stenu si zaveste plagát. Keď sa budete v izbe cítiť dobre, všetko Vám pôjde od ruky.

Doprajte si komfort s dekoračnými vankúšikmi

Malé dekoračné vankúše dokážu s interiérom urobiť divy. Bytový dizajnéri na ne nedajú dopustiť.  Zmestia sa v podstate kamkoľvek, veľa nestoja a miestnosť zmenia na nepoznanie. Vystačíte si s pár kúskami a nevýrazný studený priestor vďaka nim hneď prekukne. Aj obyčajný univerzitný internát začne vyzerať prívetivejšie. Navyše vďaka nim získate perfektné miesto pre štúdium a čítanie tučných učebníc. A keď si budete chcieť oddýchnuť, nie je nič lepšie ako si ľahnúť na pohodlné vankúšiky.

clanek_003

Na trhu ich nájdete hneď v niekoľkých veľkostiach. Najčastejšie sú rozmery 60 x 60 cm alebo 50 x 50 cm. Okrem štvorcových tvarov narazíte aj na obdĺžnikové, napríklad 40 x 60 cm. U vankúšov, rovnako aj u akéhokoľvek iného dekoračného prvku, dodržujte pravidlo nepravidelnosti. Ľudskému oku lahodí asymetria. Nezaobstarávajte si teda 4 vankúše s rovnakými poťahmi, ale trochu experimentujte.

Skúste nielen rôzne farby, ale aj materiály a textúry. K dostaniu sú napríklad plyšové a chlpaté poťahy, ktoré sa skvele dopĺňajú s hladkými či semišovými. Zároveň platí, že keď je niečo v nepárnom počte, vyzerá to oveľa estetickejšie. Teda miesto 4 vankúšov skúste kúpiť o jeden viac či menej. Čo sa výplne týka, majú rovnaké ako klasické vankúše na spanie. Dajú sa zohnať aj varianty pre alergikov. Rovnako ako nábytok, taktiež aj vankúšiky Vám zostanú do ďalšieho bývania. A navyše za ne nedáte viac ako pár eur.

Lampy pre príjemnú atmosféru

Väčšinu študentského života strávite ponorení do kníh či písania. A preto je dôležitý kvalitný zdroj svetla. Klasické lampy sú perfektnou alternatívou veľkých lustrov. Celkovo zlepšia svetelné podmienky v miestnosti a taktiež jej dodajú zabývanejší vzhľad.

Pokiaľ Vám klasické lampy nevyhovujú a chceli by ste skúsiť niečo nové, siahnite po LED lampách do zásuvky. Nemusíte u nich nikdy meniť žiarovky, stačí iba pripojiť do elektriny a už svietia. Svetlo je silné a výkonné, s LED lampičkami preto budete mať istotu, že si oči nepokazíte.

Navyše LED lampičky majú na rozdiel od klasických teplých žltých žiaroviek studený biely odtieň svetla. Ten je pre štúdium lepší, pretože viac pripomína prirodzené svetlo počas dňa. Myseľ je vďaka tomu bdelejšia a vydrží pracovať podstatne dlhšie. Tiež spotreba je o poznanie menšia, čo môže byť v privátnom bývaní rozhodujúcim faktorom.

Je dôležité, aby ste počas noci mali viac ako jeden zdroj svetla. Práca pri jednej malej lampičke bude Vaše oči namáhať oveľa viac, než keď v miestnosti vytvoríte viac svetelných vrstiev. Ideálne je mať aspoň dve až tri lampy na rôznych miestach. Ďalšou možnosťou je, zaobstarať si jednu lampičku a zvyšok svetla zaistiť pomocou malých svetielok, ktoré zavesíte napríklad nad posteľ. Toto riešenie je nielen ekonomické, ale navyše krásne vyzerá.

Vďaka novým tienidlám na lampy získa miestnosť luxusný vzhľad.

Zamerajte sa na tienidlá na lampách. Vymeňte fádne a zastarané modely za nové. Tento dekoračný prvok Vás nevyjde na viac ako 8 € za kus. Nielen, že si vďaka nim prispôsobíte svetelné podmienky, ale navyše s nimi skvele oživíte a zútulnite miestnosť.

clanek_004

Skúste sa s farbami a vzormi trochu vyhrať. Prečo ich nezladiť s dekoračnými vankúšikmi? Tienidlá a vankúše dodajú miestnosti osobitý charakter a štýl, o ktorom sa Vám predtým ani len nesnívalo. Ako málo stačí na to, aby ste sa na ubytovni cítili skutočne ako doma. Nehovoriac o pozitívnom vplyve na Vaše výsledky.

Rolety Deň a noc zaručia súkromie a dodajú šmrnc

Úplne to posledné, čo počas štúdia chcete, je, aby Vás niečo alebo niekto rozptyľoval. Či sa už jedná o zvedavé pohľady zvonku, nepríjemné svetlo alebo zlé počasie, rolety Deň a noc vyriešia Vaše problémy raz a navždy. Jednoducho si zatemnite a je to, máte späť svoj kľud.

clanek_005

Rolety Deň a noc sú alternatívou klasických roliet a žalúzií. Sú vyrobené z pruhov priehľadnej a nepriehľadnej látky. Pruhy sa striedajú, takže si môžete svetelné podmienky v miestnosti upraviť vždy presne podľa vašich aktuálnych potrieb. Navyše skvele vyzerajú. Ponúkame aj 100 % zatemňujúce látky, ktoré úplne zablokujú vonkajšie svetlo. To sa môže hodiť napríklad v kampuse, kde je silné vonkajšie osvetlenie, ktoré Vás v noci ruší pri spánku.

Naše rolety oceníte ako v zime, tak aj v lete. Miestnosť totiž nielen zatieni, ale vďaka izolačným vlastnostiam udrží horúco či zimu vonku. Vy sa tak budete doma cítiť oveľa lepšie a maximálne komfortne. To je pri štúdiu kľúčové - učiť sa na skúšky počas letných horúčav nie je nič príjemné.

Ešte jednu veľkú výhodu rolety Deň a noc majú. Dajú sa totiž pripevniť aj bez vŕtania. Čo je ideálne riešenie do prenajatých priestorov, či už ide o internát alebo študentský byt. Jednoducho ich zavesíte na rám, a to je celé. Na našom e-shope ich nájdete v rôznych farebných kombináciách a veľkostiach. Máte teda možnosť sa s farbami vyhrať a zaobstarať si také kúsky, ktoré sa budú dopĺňať s ďalšími dekoračnými prvkami, aby perfektne zapadli do Vašej izby. Pozrite sa na praktického sprievodcu výberom a kúpte si rolety, ktoré Vám budú robiť radosť po celý rok.

Udržujte poriadok a zbavte sa prokrastinácie

Na študentských internátoch to často vyzerá všelijako. Na upratovanie nie je čas ani chuť. Lenže práve neporiadok v izbe dokáže pekne rozhodiť. Predovšetkým, ak nemôžete nájsť niečo, čo nutne potrebujete na učenie. Udržujte Vašu izbu v čistote a majte vo veciach poriadok. Uvidíte, že sa budete stresovať podstatne menej. 

Koniec zbytočnostiam vo Vašom pracovnom kútiku. Čo nepotrebujete, musí preč. Mali by ste tam mať naozaj len to najnutnejšie. A to nielen kvôli poriadku, ale aj kvôli prokrastinácií. Akonáhle okolo seba budete mať príliš veľa vecí a podnetov, s koncentráciou to pôjde ťažko. Minimum predmetov znamená minimum dôvodov na nepozornosť, a teda lepšie sústredenie na učivo a študentské práce.

Zaobstarajte si hodiny 

Bez hodín to nepôjde. Ako inak chcete mať prehľad a efektívne si rozvrhnúť prácu? Lenže strážiť hodiny na telefóne je nebezpečné. Akonáhle ho totiž vezmete do ruky, nikdy to nezostane len pri kontrole času. Rovno začnete prezerať notifikácie, surfovať a chatovať s kamarátmi.

Klasické stolové alebo nástenné hodiny sú perfektným riešením tejto situácie. Je len na Vás, či zvolíte ručičkové alebo digitálne. Vyjdite z celkového štýlu miestnosti a vyberte si také, ktoré do nej čo najlepšie zapadnú. Na internáte možno nebudete chcieť nič pritĺkať na stenu, a tak je pre Vás stolná varianta najlepšia. Pozor – niekoho tikanie hodín vytáča. Radšej sa uistite, že do tejto skupiny tiež nepatríte. Aby ste si vo finále ešte neuškodili.

Zbavte sa rušivých vplyvov

O telefóne sme sa už bavili v minulej kapitole. Rozmyslite si, čo všetko Vás odvádza od práce a zdržiava Vás. Snažte sa tieto veci úplne odstrániť. Neobstarávajte si na internát televízor. Z notebooku odinštalujte hry a aplikácie, ktoré nepotrebujete. Čím menej rušivých vplyvov okolo seba budete mať, tým rýchlejšie splníte študijné povinnosti.

Ak bývate na internáte, a máte hlučných susedov a dohovor nepomáha, nezúfajte. Aj s tým sa dá všeličo urobiť. Napríklad priestor pod dverami vypchať ručníkom, tento trik je spolehlivá izolácia. Prikúpte si viac vankúšov a snažte sa priestor čo najviac zaplniť.

Taktiež tučný koberec urobí skvelú službu. A pokiaľ sa nebojíte byť trochu extravagantný, koberec v boho alebo orientálnom štýle môžete zavesiť aj na stenu, kde tiež účinne stlmí hlasy odvedľa. Hluk ďalej prekryjete napríklad vetrákom alebo zvlhčovačom vzduchu.

Myslite na zvukovú kulisu

Zvuková kulisa je rovnako dôležitá ako vzhľad okolitého prostredia. Zatiaľ čo niekomu vyhovuje úplné ticho, niekto dáva prednosť hudbe či zvukom prírody. Experimentujte a vyskúšajte, čo pomáha pri učení Vám. Budete prekvapení, ako také tiché hudobné pozadie alebo zvuky zenovej záhrady dokážu pomôcť so sústredením.

Pozor na teplotu v izbe

Pri príliš vysokej alebo naopak príliš nízkej teplote sa zle sústredí. Ak je vonku horúco a Vy nemáte klimatizáciu, kúpte si vetrák. Pomôžu aj rolety Deň a noc, ktoré slnečné svetlo a teplo zvonku udržia za oknami. Kúrenie na internáte môže byť pre niekoho nedostatočné. V zime sa preto oblečte do huňatého svetra. Nezabudnite sa vybaviť huňatou dekou, ideálne z mikroplyšu. Teplé nápoje Vás taktiež udržia v teple.

Pokiaľ Vás zaujali rolety Deň a noc, pozrite sa na náš e-shop, kde sa dozviete viac informácií. Ak by ste mali nejaké otázky, kontaktujte našu zákaznícku podporu. Tá je Vám k dispozícií každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 na telefónnom čísle +421 222 205 172. Prajeme Vám veľa úspechov k štúdiu!