Ako znížiť tepelné straty?

Obzvlášť počas zimných mesiacov väčšinu z nás trápi únik tepla z našich domovov. Všetci asi vieme, že teplo najviac uniká predovšetkým oknami a dverami. Ako je však možné s týmto problémom úspešne bojovať? Ako účinne znížiť tepelné straty? Ako nám s týmto problémom môžu pomôcť práve nami ponúkané rolety Fexi? O tom všetkom si môžete prečítať v nasledujúcom článku. 

Pripravili sme si pre Vás všetko, čo by ste mali o úniku tepla z interiéru zaručene vedieť. Ako teplo najčastejšie uniká, ako sa s tým dá ľahko a jednoducho bojovať alebo dokonca aj to, aká by mala byť správna teplota v interiéri. Pokiaľ teda tepelné straty trápia aj Váš domov, potom je tento článok určený práve pre Vás.

clanek_001

Optimálna teplota v interiéri

Než sa pustíme do riešenia problému s únikom tepla z domu, je dobré si povedať, aká by vlastne mala byť optimálna teplota v interiéri. Pre každého človeka je prijateľná iná teplota. Sú ľudia, ktorý uprednostňujú skôr dobre vyhriate miestnosti s vysokými teplotami, a naopak iný lepšie znášajú chladnejšie prostredie. Aká teplota je však ideálna v konkrétnych miestnostiach?

Na základe najrôznejších štatistík merania teploty v obytných priestoroch vieme, že v obývačke sa optimálna teplota pohybuje medzi 20 °C až 22 °C. Spálňa by mala byť o niečo chladnejšia a teplota v nej by sa mala pohybovať medzi 16 °C až 18 °C. V kuchyni sa optimálna teplota pohybuje okolo 18 °C. Naopak kúpeľňa by mala byť o niečo teplejšia, najvhodnejšia teplota by sa mala v tejto miestnosti pohybovať medzi 20 °C až 24 °C.

Okná – najväčší zlodeji tepla

Vôbec najviac tepla, a bohužiaľ teda aj peňazí z našich peňaženiek uniká oknami a dverami. Obzvlášť pri starších typoch okien býva problém o to častejší.

TIP: To, či Vašimi oknami teplo uniká, je možné zistiť pomocou jednoduchého triku. Za pomoci horiacej sviečky je možné veľmi účinne zistiť, na ktorých miestach okná zle tesnia. V mieste, kde sa plameň sviečky bude výraznejšie trepotať, dochádza k tepelnému úniku.

Ako úspešne bojovať s únikom tepla?

Ako je teda možné úspešne bojovať s únikom tepla z domu, a znížiť tak svoje účty za energie? Spôsobov je hneď niekoľko. Nižšie sa Vám ich pokúsime všetky predstaviť

Utesnenie všetkých medzier

Úplne prvá vec, ktorú by ste mali pri úniku tepla z interiéru skontrolovať je, či máte okolo okien medzery, ktoré dovnútra prepúšťajú studený vzduch.

Tieto medzery je možné ľahko opraviť buď ich utesnením, alebo v prípade potreby pomocou tesniacej pásky či špeciálneho tmelu (tmel využijete predovšetkým vtedy, ak je zlá tesnosť medzi oknom a priliehajúcim múrom).

Dvojsklo alebo trojsklo? 

Na túto možnosť zníženia tepelnej straty treba myslieť predovšetkým vo chvíli, ak práve staviate nový dom, alebo ste sa rozhodli pre výmenu okien. Je lepšie zvoliť dvojsklo alebo trojsklo?

K trojsklu sa budú prikláňať skôr tý, ktorý hľadajú okná do novostavby. Ak totiž niekto stavia nový dom, používa moderné materiály na celú stavbu, robí kvalitné zateplenie a všetko podriaďuje tomu, aby v budúcnosti čo najviac ušetril za vykurovanie. Do tohto systému teda trojsklá zapadnú úplne senzačne.

Oproti tomu zákazník, ktorý sa rozhodne iba vymeniť existujúce okná za nové, pretože jeho starými mu z domu unikalo teplo, ocení aj dvojsklá v kontraste s nízkou tepelnou izoláciou jeho pôvodných okien, pretože aj dvojsklá sa dnes vyrábajú vo vysokej kvalite a poskytujú dostatočnú izoláciu.

Výhodou trojskiel je predovšetkým veľmi dobrá zvuková i tepelná izolácia. Trojsklá neprepúšťajú do bytu toľko chladného vzduchu a teplý ponechávajú vo vnútri – ušetríte teda výrazne za energie, a za vykurovanie. Tiež sa zníži prienik hluku z ulice dovnútra (aj opačným smerom). Túto vlastnosť potom oceníte predovšetkým pri domoch stojacich v tesnej blízkosti rušných ciest, ulíc a železničných tratí.

Avšak aj trojsklá majú svoje nevýhody. Jednou z nich je napríklad to, že sklenená výplň z trojskla má oveľa vyššiu hmotnosť ako dvojsklo. Je teda viac namáhané okenné kovanie, obzvlášť pri veľkých krídlach, ktoré sa často otvárajú dokorán. Veľké trojsklá je teda vhodnejšie vetrať iba ventilačným vyklápaním. V prípade otvárania dokorán je potom nutné častejšie nastavovanie okien a je pravdepodobné, že kovanie bude mať kratšiu životnosť. Trojsklá tiež prepúšťajú menej slnečného žiarenia, ktoré potrebujú aj izbové rastliny, diskutuje sa teda o možnosti, že kvetom sa za trojsklami darí horšie ako za dvojsklami.

Opomenúť nesmieme ani to, že obstarávacia cena trojskiel je samozrejme vyššia ako u dvojskiel. 

Pre toho, kto vymieňa iba okná bez akéhokoľvek ďalšieho dôkladného zateplenia domu (zateplenie plášťa alebo strechy), sa oplatia skôr dvojsklá. Trojsklá budú mať účinok najmä v prípade, že urobíte kvalitné zateplenie budovy zo všetkých strán.

TIP: Vhodným variantom môže byť aj kombinácia dvojskiel a trojskiel na dome – do okien smerujúcich do rušných ulíc alebo na severnú stranu si nechajte osadiť trojsklá a do ostatných okien dvojsklá.

Izolačné okenné fólie

Pokiaľ chcete ušetriť za energie, nemusíte hneď samozrejme kupovať nové okná. Občas si iba stačí zaobstarať praktickú izolačnú okennú fóliu, ktorej aplikácia je naozaj veľmi jednoduchá.

Táto izolačná fólia na okná funguje na princípe vzduchového izolačného vankúša, ktorý zaistí podobný efekt ako okná s dvojitým zasklením. Fólia je tak zárukou úspory energie a taktiež znižuje kondenzáciu vlhkosti na oknách.

Rolety Deň a noc Fexi

Ďalším jednoduchým a cenovo veľmi prijateľným krokom, ktorým môžete znížiť svoje účty za energie, je zaobstaranie si praktických roliet Deň a noc od Fexi. Ako je to možné?

clanek_002

Rolety Fexi – pomocník pri úniku tepla z interiéru

Čo sú to rolety Deň a noc od Fexi a ako vám vlastne môžu pomôcť znížiť tepelné straty?

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasovú variantu zatienenia, ktoré do interiéru prepúšťajú požadované množstvo denného svetla, príjemne regulujú ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dajú zatemniť. Veľmi ľahko sa ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodia do každého priestoru. Ide skrátka o elegantný, minimalistický, bezpečný, funkčný a jednoduchý spôsob regulácie svetla, vhodný do každého interiéru za veľmi priaznivé ceny.  

Samotná látka na roletách Deň a noc Fexi je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov.

Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti od gramáži látky, ale predovšetkým od farby látky. Čo sa týka priesvitnosti daných látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete.

A práve vďaka svojim dvom vrstvám sú rolety Deň a noc Fexi ideálnou variantou, ako môžete ochrániť svoj dom pred ostrým slnkom, alebo naopak zabrániť zbytočnému úniku tepla. Ich schopnosť zachytávať a zadržiavať teplo medzi ich dvoma vrstvami znamená, že Vám pomôžu znížiť účty za energie, pretože sú schopné zadržiavať teplo v zime a naopak odrážať teplo v lete.

Niekoľko tipov na záver

Znížiť výdavky za vykurovanie môžeme veľmi často bez akýchkoľvek stavebných úprav či zmien vykurovacieho systému. Za zbytočné úniky tepla si totiž často môžeme sami, pretože sa správame nehospodárne. Pripravili sme si preto pre Vás praktický súhrn, ktorý Vám s úsporou tepla aj peňazí určite pomôže:

  • Vetrajte intenzívne, ale iba krátko. Nenechávajte dlhšiu dobu pootvorené okná, radšej ich otvorte raz poriadne, ale len na pár minút.
  • S teplotou v byte či rodinnom dome to nepreháňajte. Prekurovanie stojí zbytočné peniaze, navyše je nezdravé. (Aká je ideálna teplota interiéru, je spomenutá vyššie.)
  • Nechávajte priestor okolo radiátorov voľný. Nezaskladávajte kúrenie zbytočne nábytkom a nezakrývajte ho.
  • Naučte sa správne pracovať s regulátorom teploty. Termostatickú hlavicu nastavte na stabilnú teplotu, ideálne do stredu rozsahu regulácie. Neustále zatváranie a otváranie ventilu naplno spôsobuje zbytočné kolísanie teplôt, a vedie k stratám tepla, navyše je nepohodlné.
  • Pri odchode na dlhší čas nastavte nízku teplotu kúrenia, ale úplne ho nevypínajte. Obvodové steny by zbytočne premrzli a ich opätovné vykúrenie by trvalo príliš dlho.
  • A pokiaľ teda chcete skutočne zabrániť úniku tepla a kúriť úsporne, riaďte sa našimi radami, ktoré spotrebu energie značne znižujú.