Akú vybrať farbu roliet?

Rozhodli ste sa zaobstarať si nové rolety Deň a noc od Fexi a váhate, akú farbu roliet ideálne vybrať? Neviete, aká farba sa najlepšie hodí do spálne a aká do kuchyne? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim článkom, ktorý Vám prezradí všetko, na čo je dobré sa pri výbere farby roliet zamerať. 

clanek_001

Hneď na samotnom začiatku je dobré spomenúť fakt, že tým vôbec najdôležitejším krokom pri výbere nových roliet je práve voľba vhodného designu. Pretože, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od designu a farieb látok. Nikdy preto výber farby pre svoje nové rolety nepodceňujte. Nejedná sa totiš len o otázku estetiky, ale predovšetkým o otázku funkčnosti. Ak majú rolety vo Vašom dome plniť svoju funkciu čo možno najlepšie, je výber vhodnej farby absolutne kľúčový

Ešte predtým, než sa začneme detailne venovať výberu farieb roliet Fexi, dovoľte nám shrnúť základné informácie o našich roletách. 

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasové, minimalistické, bezpečné a cenovo dostupné riešenie pre reguláciu svetla v každom interiéri. Perfektne sa hodia do všetkých miestností v dome, jednoducho sa ovládajú a vďaka precíznemu spracovaniu a vysoko kvalitným materiálom Vám budú slúžť aj za mnoha rokov. Jedná sa skratka o skvelú variantu plynulej regulácie svetla v interiéri, ktorá zároveň chráni Váš dom pred ostrým slnkom, horúcimi letnými dňami a poskytuje mu dostatok súkromia.

Akú farbu roliet vybrať?

Ak už viete, že práve rolety Fexi budú tými pravými, ktoré budú vo Vašom dome regulovať prichádzajúce svetlo, poďme sa spoločne pozrieť na to, akú ideálne zvoliť farbu, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojný. 

Výber vhodnej farby roliet sa odvíja hneď od niekoľkých faktorov, ktoré sa Vám pokúsime postupne priblížiť.

Čo sa týka priehľadnosti látok Fexi, tak obecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšie zatienenie môžete jednoducho dosiahnuť zaobstaraním tmavšieho odtieňu s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vašemu domovu čo možno najvätšie zatienenie. 

Akú látku roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťajú svetlo, sa hodia do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať opravdu dôkladne. Ktorá látka sa hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne alebo detskej izby? 

Kde sa hodia rolety so svetlejšími látkami?

Čím je látka svetlejšia, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale chceme v nich len príjemne regulovať mieru prechádzajúceho svetla

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchyní či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané. 

Nie je však vyloučeno, že zatemňujúca látka nemôže být svetlá. V našej  blackout rade nájdete napríklad krémové či šedé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Takéto látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu překážku pre priechod svetla. 

Kde sa hodia rolety s tmavšími látkami? 

Naopak blackout látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100 %, ale miera ich zatienenia je opravdu veľmi prijateľna. Je totiž dobré si uvedomiť, že sa ešte stále jedná o rolety, ktoré sú priskrutkované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať. 

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Takéto rolety môžu behom dňa slúžiť k príjemnému zatieneniu a večer, kedy sa chystáme spať, ju môžeme jednoducho zatemniť. 

Akú farbu roliet teda vybrať do jednotlivých miestností?

 

  • Rolety do kuchyne – rolety plnia v kuchyni predovšetkým funkciu ideálneho zatienenia. Čo sa týka tejto miestnosti, tak za ideálne riešenie preto môžeme považovať svetlejšie typy látok a látky s nižšou gramážou, ktoré priechod svetla do kuchyne príjemne regulujú, ale zároveň miestnosť zbytočne nezatemnia. Skvele v kuchyni fungujú taktiež žíhané rolety, na ktorých sú ďaleko menej vidieť všemožné škvrny. Pokiaľ teda aj Vy vsadíte pri výbere roliet do kuchyne na svetlejšie farby, iste nebudete ľutovať. Tieto rolety do priestoru vpustia dostatok svetla, ktoré je v kuchyni obzvlášť žiadúce, ale zároveň vytvoria dostatočné súkromie, pokiaľ okná Vašej kuchyne smerujú napríklad do rušnej ulice. 

 

 

  • Rolety do kúpeľne – požiadavky na ideálne rolety do kúpeľne sú dosť podobné tým na rolety do kuchyne. Rolety do kúpeľne musia prepúšťať dostatok denného svetla, zároveň by sa mali dať jednoducho zatemniť a mali by vytvárať potrebné súkromie. To všetko môžu jednoducho splniť svetlejšie typy roliet, ktoré v našej ponuke nájdete skutočne vo veľkom množstve.

 

 

  • Rolety do spální a izieb pre hosti – naopak, takéto rolety do spální a vlastne do všetkých miestností, kde spíme, by mali byť oproti roletám do kuchyne a kúpeľne o niečo tmavšie. A to predovšetkým preto, aby danú miestnosť čo najviac zatemnili, a jednoducho tak vytvorili ideálne podmienky pre kľudný a nerušený spánok. Tmavšie rolety v spálni vykúzlia perfektné prostredie vhodné ku spánku, dodajú spálni príjemné súkromie a zároveň do nej behom dňa prepustia dostatok svetla.

 

 

  • Rolety Fexi do obývacej izby – pri výbere roliet do obývacej izby je veľmi dôležitým faktorom umiestnenie okien. Ak sú okná priamo naproti televízií alebo monitoru, zvolte také zatienenie, ktoré miestnosť viac zatemní, a vytvorí tak ideálne podmienky pre sledovanie televízie alebo počítača. 

 

clanek_002

Ako zladiť rolety s farbou interiéru?

Pri výbere nových roliet od Fexi vždy myslite taktiež na to, že by rolety mali s interiérom Vašeho domu perfektne ladiť a nemali by na seba upútávať zbytočne veľa pozornosti. Rozhodne by sa z nich nemala stať dominanta celej miestnosti.

Neutrálne rolety pre pestrý interiér

Ak vo svojom dome čas od času obmieňate dekorácie alebo prispôsobujete výzdobu jednotlivým udalostiam v roku, dá sa za tú najjednoduchšiu variantu považovať zaobstarenie neutrálnych roliet

V takom prípade si potom nebude musieť lámať hlavu s tým, že by Vaše zelené rolety neladili s červenou vianočnou výzdobou. Pokiaľ si obstaráte napríklad biele, béžové alebo sivé rolety, je následne úplne jedno, akú farbu nábytku či dekoracie zvolíte. Rolety už vždy budú s Vaším interiérom perfektne ladiť.

Pestré rolety pre neutrálny interiér

Vsadiť však môžete taktiež na opačnú možnosť. Pokiaľ naopak viete, že vo Vašem dome nikdy nebudú dominovať pestrejšie farby nábytku ani dekoracie a že vždy budete svoj dom ladiť skôr do neutrálnych farieb, môžete zvoliť nápadnejšie a pestrejšie rolety, ktoré interiér príjemne rozveselia.

Následne sa potom môžete pohrať s detailami a design interiéru povýšiť na vyšší level. Pokiaľ vo Vašom dome dominujú predovšetkým neutrálne farby, len občas sa niekde vyskytnú napríklad zelené dekorácie, môžete skúsiť vsadiť na zelenkavé rolety a uvidíte, ako úžasne to celé bude pôsobiť. 

Jednoduché a čisté línie 

Rozhodne sa však nevylučuje ani varianta, že budete do neutrálnych tónov ladiť celý dom, vrátane roliet

Pokiaľ túžite zachovať vo svojom dome čistú, elegantnú a jednoduchú líniu, môžete vsadiť na výrazné doplnky a rolety. Takýto design nikdy nevyjde z módy, nikdy sa Vám neopozerá a pokiaľ v budúcnosti zatúžite po zmene, nie je nič jednoduchšieho, než si farebné dekorácie či rolety dokúpiť. 

clanek_003

Detail na záver

Pokiaľ je reč o farbách a farebných tónoch, rozhodne by sme nemali opomenúť ani farbu mechanizmu roliet Fexi.

Farbu mechanizmu zvoľte ideálne podľa farby Vašeho okna alebo steny. Mechanizmy ponúkame v troch farebných prevedeniach – konkrétne teda môžete vyberať medzi hnedou, bielou a striebornou farbou

Pokiaľ by ste si však behom výberu vhodnej farby pre svoje nové rolety Fexi nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás obrátiť. Radi Vám so všetkým poradíme a všetko Vám ešte podrobnejšie vysvetlíme.