Boho štýl v interiéri

Boho štýl predstavuje istý životný štýl, ktorý majú radi všetci, ktorí nechcú žiť zviazaní v pravidlách, milujú slobodu, hravosť a pestrosť. Boho štýl je skrátka vhodný pre všetkých, ktorí nie sú zástancami minimalistického interiéru, ale naopak dávajú prednosť uvoľnenosti a originalite. Ako taký boho interiér vykúzliť aj u Vás doma a ako Vám v tom môžu pomôcť nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi

clanek_001

Boho štýl 

Boho alebo bohémsky štýl je akýmsi opakom minimalistického štýlu. Je hravý, originálny a nájdete v ňom mnoho farieb, textúr, a naopak minimum pravidiel. Boho štýl je skrátka taký osobitý, že ho nemožno ani nijako konkrétnejšie definovať. Čo sa týka predmetov, tak tento bohémsky štýl skvele charakterizujú pestré a živé farby, strapce, výrazné prvky a ornamenty.

Samotné slovo bohemian sa objavilo už v 18. storočí, kde sa používalo na označenie ľudí, ktorí istým spôsobom vybočovali z davu alebo nechceli byť otrokmi jasne daných pravidiel.

Boho štýl v sebe skrátka zahŕňa všetko, čo je uvoľnené, farebné, nedbalé a je určené pre všetkých, ktorí sa chcú vymaniť zo sveta plného stereotypov. Tento štýl Vás totiž žiadnymi pravidlami rozhodne zväzovať nebude.

Boho štýl v interiéri

Ak sa teda boho štýl zapáčil aj Vám a chcete si v tomto duchu zariadiť interiér svojho domova, neexistuje preto žiadne jasne dané pravidlo. Za jediné pravidlo možno považovať to, že v miestnosti v štýle boho nenájdete prázdne miesto, pretože všetko je zaplnené, vankúšikmi, obrazmi alebo akýmikoľvek inými dekoráciami.

Pokiaľ sa teda aj Vám tento spôsob života páči, nemusíte hneď premieňať interiér celého domova, pretože môžete iba do už zariadeného priestoru pomocou niekoľkých prvkov vdýchnuť pomyselnú boho atmosféru.

Na zariaďovanie bytu v boho štýle navyše musíte mať tú správne hravú náladu a trpezlivosť. Nejde totiž o to, aby ste zašli do nákupného centra a zrazu kúpili všetko, čo je pre boho štýl typické. Správne štylizovanie interiéru do boho štýlu je možné nazvať ako akúsi zberateľskú činnosť. Jednotlivé predmety by pre Vás mali mať určitú hodnotu a mali by mať nejaký význam.

Pokiaľ však hľadáte inšpiráciu na konkrétne doplnky do boho interiéru, myslite na to, že pre tento štýl je typické všetko, čo zaváňa originalitou, uvoľnenosťou neuhladenosťou a kombináciou netradičných prvkov. Skvelé sú preto všetky vankúše, prikrývky, deky, lapače snov, sošky, koberce s orientálnymi vzormi alebo strapcami, obrazy s ornamentmi, a predovšetkým aj rastliny. Ani na tie by sme v boho interiéri nemali rozhodne zabúdať.

clanek_002

Ako pracovať s farbami a textíliami v boho interiéri?

A aj keď je boho štýl založený na akomsi ľahkom chaose, treba stále myslieť na kombináciu jednotlivých farieb a textúr, ktoré môžu pocity z daného interiéru ovplyvniť oveľa viac, než si možno myslíte. Aj keď je teda v boho interiéri povolené vytvárať neobvyklé farebné kombinácie, dajte si pozor, aby sa Váš domov nepremenil na miesto plné nevkusu a gýča. Čo rozhodne neznamená, že v boho interiéri nesmiete kombinovať rôzne farby, práve naopak. Nebojte sa pokojne staviť aj na 3 farby naraz. Iba je potrebné vybrať vhodné odtiene a kombinovať ich v dobrom pomere.

Zle zvolená kombinácia farieb v interiéri môže byť nielen nevkusná, ale taktiež môže negatívne ovplyvňovať našu psychiku. Existuje však jednoduchý spôsob, ako je možné vo svojom dome ľahko vytvoriť vyváženú paletu farieb. Ide o pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantnú farbu, tridsať percent sekundárnu farbu alebo textúru a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety alebo drobné dekorácie.

Ako kombinovať jednotlivé farby?

Jednotlivé farby, ktoré sa rozhodnete kombinovať, vyberajte vždy podľa vlastnej preferencie, avšak s citom. Keďže vyberáte farby, v ktorých budete žiť predovšetkým Vy sami, nenechajte sa príliš ovplyvniť svojim okolím, ale dajte na vlastné pocity.

Najjednoduchšou metódou výberu je jednoduchá farebná schéma založená na takzvanom kole farieb, čo je užitočný nástroj na miešanie najrôznejších odtieňov farieb. Zvoliť môžete buď farby, ktoré ležia oproti sebe (kombinácia teplého a studeného odtieňa), alebo tri farby ležiace vedľa seba (napríklad modrozelenú, zelenú a žltozelenú).

clanek_003

Prečo sú rolety Deň a noc od Fexi pre boho interiér ideálne?

A ak ste sa teda aj Vy rozhodli, že interiér svojho domu zariadíte práve v boho štýle, nami ponúkané rolety Fexi Vám v tom môžu skvele pomôcť. 

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasový variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestré škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru. A to práve aj do boho štýlu.

Akú farbu roliet vybrať?

Ak už viete, že práve rolety Fexi budú tými pravými, ktoré budú vo Vašom dome regulovať prichádzajúce svetlo, poďme sa spoločne pozrieť na to, akú z pohľadu funkčnosti ideálne zvoliť farbu, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojní.

Výber vhodnej farby roliet sa odvíja hneď od niekoľkých faktorov, ktoré sa Vám pokúsime postupne priblížiť.

Čo sa týka priehľadnosti látok Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Akú látku roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať naozaj dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne alebo detskej izby?

Kam sa hodia rolety so svetlejšími látkami?

Čím je látka svetlejšia, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej rade blackout nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

Kam sa hodia rolety s tmavšími látkami?

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_004

Kontaktujte nás a nechajte si zaslať až 8 vzoriek zadarmo

A pokiaľ si stále nie ste istí, akú farbu roliet Fexi do Vášho boho interiéru zvoliť, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zdarma, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusia byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie. Pokiaľ si teda nie ste istí, aký odtieň nových roliet Deň a noc Fexi ideálne zvoliť, neváhajte a objednajte si nezáväzne vzorky látok. Sú zadarmo a dorazia k Vám domov skutočne rýchlo.

Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode či na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej spálni. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu alebo k stene v danej miestnosti, a až potom si rolety v pokoji objednať.

Zároveň nás taktiež môžete kontaktovať a poradiť sa s naším personálom, ktorý je tu pre Vás od pondelka do piatku od 8 do 16 hodín. Či už si teda počas výberu, objednávky či montáže nebudete s čímkoľvek vedieť rady, neváhajte sa na nás obrátiť, sme tu pre Vás.