Tipy na jarné upratovanie

Tiež už sa tešíte, až skončí zima? Je to síce krásne romantické obdobie roka, ale už by to chcelo teplo a slniečko. V marci už netrpezlivo očakávame prvé jarné kvietky, pomaly meníme šatník a celkovo sa chystáme na jar. K tomu patrí aj každoročné jarné upratovanie a celková príprava bytu na jar. Ako to zvládnuť bez stresu?

clanek_001

Jarné upratovanie

Jarné upratovanie sa nekoná preto, že by sa v zime neupratovalo. Byt máte samozrejme uprataný aj cez zimu. Lenže sú veci, ktoré sa v zime robia zle. Trebárs umývanie okien či čistenie roliet. Vymaľovanie obývačky tiež radšej odložíte na teplejšie mesiace roka.

Pred samotným začiatkom upratovania sa prezlečte do pracovného oblečenia. Zaručene sa tak budete počas práce cítiť lepšie. Aby ste sa následne dobre naladili na správne pracovné tempo, pustite si svoju obľúbenú hudbu, ktorá Vám dodá energiu a príjemne Vás povzbudí.

Odkiaľ kam upratovať?

Ideálne začnite upratovanie tou najvzdialenejšou miestnosťou v byte a postupujte smerom k vstupným dverám. Zbytočne nepreskakujte z jednej miestnosti do druhej, ale naopak postupujte pekne miestnosť po miestnosti. Je tak menšia pravdepodobnosť, že niečo prehliadnete.

Upratujte vždy zhora nadol. Ak by ste sa na záver upratovania pustili do prachu na poličkách, všetky nečistoty Vám tak popadajú na vyluxovaný koberec a celá Vaša práca príde nazmar. Toto pravidlo platí pre akúkoľvek miestnosť, či už ide o toaletu, kuchyňu alebo napríklad spálňu.

Začnite vysávať alebo zametať od dverí smerom ku koncu miestnosti. Tým, že začnete upratovať v mieste, kde sa najviac chodí, zbavíte sa tej najväčšej špiny hneď na začiatku. Pri vytieraní postupujte presne opačne, teda smerom k východu z miestnosti.

Koberce vysávajte proti smeru vlasov. Tým sa účinne zbavíte všetkého prachu a iných nečistôt. Ak by ste vysávali koberec v smere vlasu, odstránili by ste len povrchové nečistoty. 

Ako často upratovať domácnosť?

Ako často a kedy by ste mali interiér svojho domova upratovať?

 

Kuchyňa

Kuchyňu je potrebné upratovať priebežne. Pokiaľ to nerobíme, stáva sa hotovým rajom špiny, zápachu, baktérií a mastnoty.

  • Pracovnú dosku utrite čistou vodou po každej príprave jedla.
  • Jedálenský stôl tiež utrite po každom jedle.
  • Drez, výlevka aj odkvapkávač na riad sa umýva akosi automaticky počas umývania riadu. Raz za pár týždňov až mesiacov je nutné vyčistiť výlevku chemickým prostriedkom proti upchatiu rúrok. Nezabudnite tiež pravidelne meniť handričku alebo hubku na riad, pretože vlhko, teplo a zvyšky jedál sú ideálnym prostredím na rozmnožovanie nechcených baktérií.
  • Chladničku aspoň raz mesačne starostlivo vymyjeme.
  • Sporák, varnú dosku, rúru alebo mikrovlnnú rúru čistite ideálne po každej príprave teplého jedla. Pripečené zvyšky potravín by počas budúceho varenia zaschli a pripiekli sa až tak veľmi, že by sme ich následne odstraňovali len veľmi ťažko.
  • Odpadkový kôš raz za týždeň vydezinfikujete zvnútra aj zvonku.

Kúpeľňa

  • Vaňa, sprcha a umývadlo – špinu odstraňujte priebežne po každom veľkom použití. Dezinfikujte raz týždenne.
  • Obklady a steny dezinfikujte minimálne dvakrát za mesiac. Zamerajte sa predovšetkým na kúty a škáry, kde sa množia plesne a zostáva v nich špina.
  • Práčka a sušička – mimo prania ju otvorte a vytrite do sucha.
  • Uteráky vždy nechajte po každom použití dôkladne usušiť. Meňte ich približne raz za týždeň.
  • Kefky na zuby umiestnite tak, aby mohli preschnúť hneď po použití. Držiaky na kefky a kelímok dezinfikujte raz za dva týždne.

Toalety

  • Záchodovú misu po sebe upratujte hneď, ako je to potrebné. Dôkladná dezinfekcia je potrebná najmenej raz týždenne. Priebežne je vhodné používať najrôznejšie dezinfekčné prostriedky umiestnené dovnútra misy.
  • Steny, podlahu, prípadne ďalšiu výbavu toalety dezinfikujte každý týždeň.

Podlaha

V bežnej domácnosti stačí vytrieť podlahu raz za týždeň. Výnimkou sú samozrejme nehody, ako napríklad vyliate tekutiny, spadnuté jedlo, rozbité sklo a podobne.

Nezabudnite na drobnosti

clanek_007

Avšak pozor, v domácnosti sa nachádza oveľa viac vecí a plôch, ktoré treba pravidelne umývať, pretože sa na nich hromadí špina a baktérie.

Viditeľné sú kľučky od dverí, diaľkové ovládače, nábytok, police, stoličky, hračky a nočníky. Ich povrch stačí zotrieť, prípadne ich ošetriť antistatickým prostriedkom a máte hotovo.

Veľkým zdrojom nebezpečných baktérií sú zvieracie klietky a pelechy – pravidelne ich čistite, umyvajte a perte.

Najviac baktérií je potom možné v domácnostiach napočítať tam, kde by to možno málokto čakal – na klávesnici počítača alebo notebooku. Nestačí tak len zbežne zotrieť povrch jednotlivých klávesov, ale je nutné starostlivo vyčistiť aj škáry medzi nimi, kam odpadávajú mikroskopické kúsky pokožky rúk.

K veľkému upratovaniu nakoniec patrí aj čistenie okien. Pokiaľ nebývate v obzvlášť znečistenej lokalite, stačí okná umývať raz za pol roka.

Umývanie okien

clanek_002

A ak sa bavíme o upratovaní, rozhodne nesmieme vynechať ani upratovanie okien a roliet.

Čo sa týka samotných okien, záleží samozrejme predovšetkým na Vás, ako často ich budete umývať. Niekto umýva okná raz za štvrť roka, niekto raz za pol roka a niekto iba raz ročne.

Čo sa týka umývania okien zvonku, tak pozor - nikdy takto okná neumývajte počas mrazivých dní. Okná umývajte zvonku zásadne na jar alebo v lete. V mrazivom počasí pôjde špina horšie dole (ak teda vôbec), voda Vám bude zamŕzať a Vy si navyše koledujete o prechladnutie.

Okrem umývaniu okien nesmieme zabúdať ani na čistenie/umývanie roliet. Rovnako tak, ako napríklad periete najrôznejšie závesy, tak aj rolety si žiadajú istú pravidelnú starostlivosť.

Cez zimu sa okná celkom spoľahlivo zašpinia. Nepriaznivé počasie, zhoršené rozptylové podmienky, neekologické spaľovanie pri kúrení, prach z posypových materiálov - to všetko si vyberie svoju daň. Okná sa cez zimu väčšinou neumývajú z niekoľkých dôvodov:

  • Je na to proste zima. Pracovať s mokrými a skrehnutými prstami je nepríjemné a môže byť aj nebezpečné. Stále ešte je dosť okien, ktoré sa musia rozšrobovať a umyť aj vnútri, a robiť to v zime je ako za trest.
  • Rovnako sa to hneď zase zašpinia. Je to tak - zimné obdobie má na okná proste rýchly účinok. Najmä v mestách s hustejšou dopravou a v miestach, kde fajčia komíny.
  • Voda mrzne pod rukami. Nielenže mrznú ruky, ale aj náčinie. Mať na stierke námrazu podstatne zníži jej účinnosť. Navyše voda mrzne aj na okennom skle, takže než ju stihnete tou stierkou zotrieť, už je z nej vrstvička ľadu.

Čisté okná sú tou najlepšou vizitkou každej domácnosti. Aj keď sa teda táto činnosť radí medzi tie menej obľúbené, nepodceňujte ju.

Než začnete okná umývať, dobre zvážte, kedy ich umyjete, a tiež sa na umývanie pripravte. Ako už bolo spomenuté vyššie, neumývajte okná v mrazoch.

Pred samotným umývaním si pripravte vodu s prípravkom na umývanie okien, odstráňte veci a rastliny z parapetov, pripravte si pevné schody alebo malý stabilný rebrík a hurá do toho.

Keď sa už do umývania okien pustíte, tak so všetkým. Ako prvé si preto utrite steny a strop od prachu a pavúčin a následne umyte parapety. Posledným krokom pred samotnými oknami je umývanie tieniacej techniky (ako správne čistiť rolety sa dozviete v nasledujúcom odseku).

Rámy umyte vlhkou handričkou alebo utierkou, ktorú namočíte do vody s jemným saponátom (pozor, nepoužívajte abrazívne prostriedky).

Sklá následne umyjeme z oboch strán. Ideálne je použiť stierku, na ktorú nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s prípravkom na umývanie okien, kam môžeme pridať trochu octu. Ocot funguje ako prirodzený odmasťovač a taktiež leštidlo. Pre dokonalý výsledok bez šmúh môžete použiť aj takzvaný vysávač na okná, ktorý z okna vysaje všetku vodu a zanechá ho žiarivo čisté. Je veľmi pravdepodobné, že po použití vysávača už nebudete musieť okná nijako leštiť. Pokiaľ teda nie je umývanie okien Vašou najobľúbenejšou domácou prácou, s vysávačom na okná Vás to určite začne baviť.

Čistenie roliet a žalúzií

Interiérové ​​rolety a žalúzie sa dajú čistiť v akomkoľvek období a počasí. Sú predsa len vnútri izby. Ak máte žalúzie, odporúčame zaobstarať si špeciálnu metličku na ich čistenie. Ta spoľahlivo odstráni prach a usadené nečistoty z lamiel. Na to, čo sa nedá zmiesť, potom vezmite vlhkú handričku.

So žalúziami je to trochu piplačka dostať sa na celú plochu každej lamely. Keď ich sklopíte, aby sa dali oprieť o okennú tabuľu a aby ste ich mohli handričkou zotrieť všetky naraz, bude každá z lamiel čiastočne zakrytá. Keď ich dáte do vodorovnej polohy, budete vidieť celé plochy lamiel, ale každú potom musíte čistiť jednotlivo a hrozí ich zlomenie aj pri malej sile.

Čistenie roliet je predsa len ľahšie. Ak nestačí oprášenie prachovkou, látku jednoducho vysuňte z kazety, vlhkou (nie mokrou) handričkou zotrite a je to. Trochu zložitejšie to je, ak máte škvrnu, ktorú handričkou len tak neodstránite. To už musí prísť k slovu nejaká špecializovaná chémia. U roliet Deň a noc máte veľkú výhodu v tom, že je ich možné ľahko z okna sňať, škvrny vyčistiť a zase v za pár minút rolety na okná nasadiť.

Ako sa teda ľahko a účinne starať o svoje rolety od Fexi?

 

  1. Počas bežného čistenia nemusíte rolety dávať dole, vďaka čomu si ušetríte demontáž a následnú montáž. Pri čistení a odstraňovaní väčších nečistôt však môžete rolety bez obáv demontovať.
  2. Na čistenie roliet Deň a noc používajte predovšetkým suchú alebo vlhkú handričku.
  3. V prípade potreby môžete použiť šetrné čistiace prostriedky, ktoré nezmenia farbu roliet a ani ju nijako nepoškodia. Než sa pustíte do čistenia, vždy si najskôr otestujte čistiaci prostriedok na malom kúsku látky, ktorý nie je tak vidieť. Časť látky vždy zostáva namotaná hore v mieste kazety, nikdy sa nevymotáva a nikdy teda nie je vidieť. Práve toto miesto je ideálne na otestovanie prípravku.
  4. Na čistenie roliet Deň a noc môžete bez problémov použiť aj vysávač. Pokiaľ je to možné, vždy však znížte jeho výkon na najnižšiu možnú.
  5. Rolety Deň a noc odporúčame neprať v bežnej práčke, ale v prípade potreby môžete odniesť rolety Fexi do čistiarne. Vlhkú alebo mokrú roletu po čistení nerolujte. To vždy urobte až vo chvíli, kedy bude suchá.

 

 

Čistenie roliet Fexi aj ďalších povrchov bez použitia chémie

Odstraňovanie odolnejších škvŕn, ako sú napríklad tie od krvi, vína alebo kávy, z roliet alebo iných povrchov, môže byť oveľa zložitejšie ako bežná údržba. Ako si s nimi môžete ľahko poradiť aj s pomocou surovín, ktoré máte bežne doma?

Škvrny od nápojov, potravín alebo krvi sa veľmi ťažko odstraňujú z oblečenia, kobercov a roliet. S tými správnymi pomocníkmi to však môže byť oveľa jednoduchšie. Staviť môžete napríklad na žlčové mydlo, sódu alebo biele víno. Avšak ani jedna z týchto surovín Vám nemusí zaručiť 100% odstránenie škvŕn. Za skúšku to ale rozhodne stojí.

Ako teda účinne odstrániť tie najbežnejšie odolné škvrny z roliet Deň a noc?

 

Odstránenie škvŕn od červeného vína

Škvrny od červeného vína dokážu nepríjemne potrápiť každú gazdinku. Pokiaľ však máte doma biele víno a soľ, tak máte takmer vyhrané.

Ak dôjde k nehode a Vaše rolety budú o nejakú tú škvrnu od červeného vína bohatšie, tým najdôležitejším krokom je rýchle vysušenie škvrny obrúskom. Následne potom potrite škvrnu bielym vínom a posypte soľou. Potom rolety dôkladne, ale šetrne utrite.

clanek_009

Odstránenie škvŕn od kávy

Na odstránenie škvŕn od kávy môžete použiť citrónovú šťavu, soľ alebo napríklad jedlú sódu. Tieto suroviny, ktoré máme všetci bežne v kuchyni, môžete v primeranom množstve aplikovať na škvrny a nechať chvíľu pôsobiť. Potom rolety v mieste škvŕn dôkladne očistite.

Odstránenie škvŕn od atramentu alebo fixy

Škvrny od atramentu a fixy sa radia medzi tie najviac odolné. Tým najlepším variantom je sa im snažiť úplne vyhnúť. Pokiaľ by však k zašpineniu roliet atramentom došlo, môžete na ich vyčistenie použiť mlieko alebo sódu, ktoré v primeranej miere naneste na škvrnu. Následne rolety šetrne utrite vlhkou handričkou a nechajte uschnúť.

Odstránenie mastných škvŕn

S mastnotou na roletách Deň a noc si poradí obyčajná sóda. Menšie množstvo nasypte na škvrny, ktoré vopred ľahko namočíte. Sódu nechajte nejaký čas pôsobiť a potom ju z roliet šetrne odstráňte.

Rada na záver

Ak už teda dôjde k znečisteniu roliet alebo iného povrchu (predovšetkým teda textílie), snažte sa akékoľvek škvrny začať čistiť čo najskôr. Ihneď po zašpinení priložte na škvrnu papierový obrúsok alebo vreckovku (to platí obzvlášť pri škvrnách od vína, kávy alebo krvi). Škvrny nikdy nerozotierajte, ale iba ich nechajte do obrúska/vreckovky vsiaknuť. Potom sa môžete pustiť do čistenia, ktoré popisujeme vyššie. Nikdy skrátka nenechávajte škvrny zbytočne dlho zaschnúť, čistenie vykonávajte čo najskôr, ale zároveň aj čo najšetrnejšie.

Upratovanie bytu

Inak asi nie je nič, čo by sa v zime bežne neupratovalo a muselo čakať do jari. Avšak sa časom nahromadí veľa vecí na miestach, kam nepatria. Pri bežnom upratovaní tiež neodsúvame chladničku či sporák, neprášime koberce či nešamponujeme sedačku.

Jarné upratovanie je aj o tom vyčistiť a umyť všetko, na čo sa bežne celú zimu nesiahne.

Vneste do bytu pozitívnu energiu

clanek_003

Jar víta život, oslavuje život, tvorí život. Pridajte sa! Pozitívna energia je všade okolo nás. Skúste napríklad do bytu vniesť nové vône. A nemusí to byť len z aróma lampičiek a vonných olejov. Využite prebúdzajúcu sa prírodu.

Skúste napríklad do misky vložiť usušenú kôru z citrónov či pomarančov s nasekanými lístkami šalvie, mäty alebo iné aromatické bylinky. Dobre poslúži aj pár stvolov citrónovej trávy, zvlášť, ak je trochu postláčame, aby sa ich vôňa uvoľnila.

Vymaľujte si

Jar je ideálna doba na vymaľovanie stien. Privítajte teda jar sviežimi farbami. Napríklad žltá farba je vynikajúci. Pôsobí upokojujúco a nabíja pozitívnou energiou.

Niekoľko praktických tipov na jarné upratovanie

clanek_004

  • Upratujte zhora nadol, z jednej strany miestnosti na druhú a jednu miestnosť po druhej.
  • Zapojte do práce aj deti. Mali by vedieť, že udržať byt v čistote je dôležitá práca.
  • Rozdeľte úlohy členom rodiny - upratovanie bude rýchlejšie a nebudete si navzájom prekážať.
  • Investujte do kvalitných prostriedkov a nástrojov - stará handra či vypĺznutá metla moc práce nedokážu.
  • Pracujte s radosťou. Pustite si napríklad hudbu, robte si krátke prestávky. Nie je nutné sa vyčerpať únavnou prácou.
  • Pozrite sa na každý predmet, ktorý v upratovanej miestnosti vidíte. Rozhodnite, či na tom mieste naozaj má byť. Ak nie, nájdite mu lepšie miesto.
  • Iste nájdete veľa vecí, ktoré už dlho nepoužívate. Skúste vymyslieť čo s nimi - predajte ich, niekomu ich darujte, schovajte do pivnice, keby sa ešte hodili, prípadne sa ich zbavte a vyhoďte.