Ako Vám s výzdobou okien môžu pomôcť rolety od Fexi

Hľadáte inšpiráciu na okenné dekorácie? Rozmýšľate, ako svoje okná ideálne ozdobiť? Okrem bežných interiérových doplnkov Vám so skrášľovaním okien môžu ľahko pomôcť aj nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi.

Spôsobov, ako môžete svoje okná a priestor okolo nich vyzdobiť, je skutočne veľa. Záleží iba na Vašom osobnom vkuse a na tom, akým dekoráciám alebo doplnkom dávate prednosť. Okrem toho navyše môžete svoje okná doplniť o rolety Fexi, ktoré nielenže predstavujú ideálny variant regulácie svetla v interiéri, ale taktiež pôsobia ako skvelý interiérový doplnok.

clanek_002

Ako vyzdobiť okná pomocou roliet Fexi

Jednou z variantov, ako môžete svoje okná prakticky a efektívne vyzdobiť, je použitie  štýlových roliet Deň a noc od Fexi

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasový variant tienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru, ktorý príjemne dotvorí.

Akú farbu roliet Fexi vybrať?

Ak už viete, že práve rolety Fexi budú tými pravými, ktoré budú zdobiť Vaše okná a budú vo Vašom dome regulovať prichádzajúce svetlo, poďme sa spoločne pozrieť na to, akú z pohľadu funkčnosti aj designu ideálne zvoliť farbu, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojní.

Výber vhodnej farby roliet sa odvíja hneď od niekoľkých faktorov, ktoré sa Vám pokúsime postupne priblížiť.

Čo sa týka priehľadnosti látok Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať skutočne dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne alebo detskej izby?

clanek_003

Kam sa hodia svetlejšie rolety?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej rade blackout nájdete napríklad krémové alebo šedé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

Kam sa hodia tmavšie rolety? 

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_004

Farba roliet Fexi z pohľadu designu

Ak je reč o farbách, je potrebné si tiež uvedomiť, že zle zvolená kombinácia farieb v interiéri môže byť nielen nevkusná, ale taktiež môže negatívne ovplyvňovať našu psychiku. Existuje však jednoduchý spôsob, ako je možné vo svojom dome vytvoriť vyváženú paletu farieb. Ide o pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantnú farbu, tridsať percent sekundárnu farbu alebo textúru a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety alebo drobné dekorácie.

clanek_005

Interiérové ​​dekorácie

Ďalej môžete svoje okná okrem nami ponúkaných roliet Fexi vyzdobiť aj pomocou najrôznejších bytových dekorácií, ako sú napríklad svietniky, sviečky, lucerny, fotorámiky alebo najrôznejšie sošky.

Skvele na oknách vyzerajú aj rôzne svetielka, ktoré v interiéri vytvoria jedinečnú svetelnú atmosféru.

Dekorácia podľa ročného obdobia

Okrem dekorácií, ktoré na oknách môžete mať celý rok, rozhodne nezabúdajte aj na doplnky vhodné na určité ročné obdobia. Práve napríklad veľkonočné, vianočné alebo jesenné dekorácie perfektne zútulnia nielen Vaše okná, ale aj celý interiér a perfektne dotvoria atmosféru daného obdobia.

Kvety na parapet

Skvele Vaše okná môžu zdobiť aj kvety. Okrem toho, že zelená farba upokojuje a navodzuje pocit pohody, rastliny vnesú do miestnosti život a dodajú jej nový rozmer. V miestnosti, kde sú navyše živé kvety, sa vám bude oveľa lepšie relaxovať a odpočívať. Nejakú tú rastlinu by ste si tak na svoje okno rozhodne mali zaobstarať.