Ako vyzdobiť izbu pre hostí a ako vám v tom môžu pomôcť rolety od Fexi?

Plánujete zariadiť hosťovskú izbu vo svojom dome, ale stále presne neviete, ako ju zariadiť a čo by v nej rozhodne nemalo chýbať? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim článkom. Existuje veľa spôsobov, ako zariadiť a vyzdobiť izbu pre hostí. Okrem iného môžete staviť na nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi, ktoré sú pre takéto miestnosti ideálne.

clanek_001

Izba pre hostí

Ešte predtým, ako začnete zariaďovať izbu pre hostí, je dobré zistiť, či sa bude izba skutočne používať výlučne ako izba pre hostí, alebo ju budete využívať aj inak. Napríklad ako pracovňu alebo miestnosť na cvičenie.

Predsa len hostia k nám domov nejazdia každý týždeň, a tak je zbytočné blokovať jednu celú miestnosť v dome iba na ich občasné ubytovanie. Ideálne preto môže byť, ak pre túto miestnosť nájdete aj ďalšie využitie.

clanek_002

Rolety od Fexi do izby pre hostí

Či už teda bude miestnosť určená výhradne pre Vašich hostí, alebo si do nej z času na čas pôjdete napríklad zacvičiť, dôležité je, aby ste v nej vytvorili ideálne svetelné podmienky pre všetky okamihy. Teda aby cez deň bolo v izbe dostatok svetla, ale zároveň, aby sa večer, kedy sa budete Vy alebo Vaša návšteva chystať na spánok, dal čo možno najviac zatemniť. Len tak sa totiž dá dosiahnuť kvalitný a ničím nerušený spánok.

A práve s vytvorením ideálnych svetelných podmienok v izbe pre hostí Vám skvele pomôžu rolety od Fexi

Ako vybrať ideálne rolety do izby pre hostí?

Ako teda do izieb pre hostí vybrať také rolety, s ktorými budete maximálne spokojní?


Rôzne rolety do rôznych miestností

Hneď na začiatok je dobré si povedať, že každá miestnosť má svoje špecifické potreby. Jedny a tie isté rolety sa preto nemusia hodiť do kúpeľne, hosťovskej izby aj pracovne. Skrátka s roletami, s ktorými budete spokojní napríklad v kuchyni, nemusíte byť spokojní v detskej izbe. 

Spálňa, detská izba alebo izba pre hostí slúžia primárne na oddych a spánok. Naopak obývacie izby, kuchyne či pracovne sú najviac využívané cez deň na prácu a relaxáciu. Práve na to je pri výbere nových roliet potrebné myslieť. Vždy sa preto snažte dopredu starostlivo zvážiť, čo od roliet v danej miestnosti očakávate a akú chcete, aby plnili funkciu. Rolety do spální a izieb pre hostí by teda mali byť schopné miestnosť čo najviac zatemniť, a ľahko tak vytvoriť ideálne podmienky na pokojný a nerušený spánok. Zároveň by však takéto rolety mali byť schopné v priebehu dňa iba príjemne regulovať denné svetlo alebo ostrý slnečný svit, pokiaľ sa v tejto miestnosti rozhodne hosť alebo Vy sami tráviť čas napríklad prácou či inou bežnou dennou aktivitou.

clanek_003

Design a estetika roliet 

To, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od samotného designu roliet. Rolety Deň a noc od Fexi sa Vám ponúkajú hneď v niekoľkých odlišných variantoch. Rozdiely medzi jednotlivými roletami Deň a noc sú predovšetkým v type látky, jej gramáži a tiež v šírke a spracovaní priehľadného pruhu. Všeobecne však platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenia docielite.

Je však dobré si tiež uvedomiť, že všetky látky roliet Deň a noc Fexi čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Maximálneho zatienenia môžete dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia získate vďaka zatemňovacím roletám Deň a noc z rady Blackout

Čo sa týka konkrétnych farieb, prichystali sme si pre Vás naozaj veľmi pestrú a širokú ponuku, z ktorej si tie pravé rolety do hosťovskej izby vyberie skutočne každý. Či už teda máte interiér svojho domu zariadený v akomkoľvek štýle, u nás zaručene nájdete také rolety, ktoré sa k nemu budú perfektne hodiť. Design roliet by mal totiž vždy príjemne ladiť s celkovým designom domu, nemal by z neho neprirodzene vyčnievať, ale mal by naopak celý priestor prirodzene dotvoriť. Keďže je farba a design roliet naozaj kľúčový, venovali sme sa tejto téme, ako vybrať správnu farbu roliet, už pred časom. 

 

  • Kam sa hodia rolety so svetlejšími látkami?

 

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však tiež vylúčené, že aj zatemňujúca látka do spální a izieb pre hostí nemôže byť svetlá. V našej rade blackout nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

 

  • Kam sa hodia rolety s tmavšími látkami?

 

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_004

Ovládanie a upevnenie roliet

Pokiaľ už máte vybraný typ roliet aj farbu, tak máte jeden veľmi dôležitý krok úspešne za sebou. Teraz prichádza na rad výber ďalších nevyhnutností. Teda výber typu upevnenia a ovládania roliet.

Čo sa týka samotného upevnenia, rolety Deň a noc Fexi sa Vám ponúkajú v 3 typoch kaziet, ktoré prinášajú 5 spôsobov upevnenia. Medzi ten vôbec najobľúbenejší spôsob sa radí jednoduché zavesenie rolety na okno. Zvoliť však môžete aj vŕtanie kazety do okna, stropu alebo steny.

A keďže aj na detailoch záleží, tak je dobré vyladiť výber roliet až do samého konca. A to konkrétne vhodným výberom správnej farby, typu a strany mechanizmu pre ovládanie. Voliť môžete z dvoch spôsobov ovládania a troch farebných variácií. Konkrétne teda môžete vyberať medzi klasickou retiazkou alebo naopak elektrickými roletami. Záleží iba na Vás, čomu dáte prednosť. Farbu mechanizmu voľte vždy ideálne podľa farby Vášho okna alebo steny. V našej ponuke Vám mechanizmy ponúkame vo farbe bielej, hnedej a striebornej. 

clanek_005 

Vybavenie izieb pre hostí

Okrem vytvorenia ideálnych svetelných podmienok bude treba hosťovskú izbu dostatočne vybaviť vhodným nábytkom a doplnkami. Čo by v takej hosťovskej izbe nemalo rozhodne chýbať? 

Posteľ a nábytok

Základom každej izby pre hostí je bezpochyby pohodlná posteľ. Práve spánkom totiž zrejme budú Vaši hostia tráviť v miestnosti najviac času. Doprajte im preto u Vás doma skutočne kvalitný odpočinok a kúpte im takú posteľ, z ktorej sa im nebude chcieť ráno vstať.

Okrem postele treba myslieť aj na úložný priestor, aby si hostia mali kam odložiť svoje oblečenie a osobné veci. Nejaká tá skriňa, komoda alebo polica by tak v izbe tiež nemala chýbať.

Drobnosti pre komfortnejší pobyt

Ak chcete zaistiť, aby sa u Vás hostia cítili ako v luxusnom hoteli, okrem toho najnutnejšieho im môžete do izby zaobstarať napríklad aj televíziu, nočné stolíky, zrkadlo, hodiny, odpadkový kôš, fén na vlasy, žehličku na bielizeň alebo napríklad aj knihy a časopisy. Aj keď sa hostia bez týchto vecí zaobídu, pokiaľ v miestnosti budú, iste ich to poteší.

Dekorácie

Zároveň však môžete miestnosť tiež vyzdobiť niekoľkými ďalšími drobnosťami, ako sú napríklad obrázky alebo kvety, ktoré miestnosť zútulnia a vdýchnu jej pocit domova. Zbytočne to však s týmito dekoráciami nepreháňajte, nech majú hostia dostatok priestoru pre svoje veci.

clanek_006

Viacúčelová izba

Navyše okrem toho, že teda môžete izbu pre hostí ďalej využívať ako pracovňu, priestor na cvičenie alebo napríklad na žehlenie bielizne, v prípade, že máte skutočne veľký dom, môžete túto miestnosť taktiež prenajímať.

Ak ste Vašu hosťovskú izbu pekne zariadili, môžete ju začať ponúkať ďalším ľuďom na najrôznejších cestovateľských weboch zameraných na ponuku a dopyt lacného ubytovania. Navyše si tak môžete za takýto prenájom zarobiť aj pár eur. Vo svete je táto forma ubytovania veľmi populárna. Čas od času tak u seba doma môžete nechať prespať pár z Austrálie, ktorý sa rozhodol spoznávať krásy Európy, študenta z Anglicka, ktorý sa sem vydal za partiou priateľov alebo mamičku s dieťaťom, ktorá sa rozhodla stráviť v Česku dovolenku, ale nechce zbytočne utrácať za hotely.

A ak ste sa teda aj Vy rozhodli, že svetlo budú vo Vašej hostinskej izbe regulovať rolety Fexi, ale neviete si s niečím rady, neváhajte nás kontaktovať. Náš profesionálne vyškolený personál je tu pre Vás a so všetkým Vám ochotne pomôže a poradí tak, aby ste boli s našimi roletami maximálne spokojní.