Vysoké alebo nízke zatemnenie? Ako vybrať tie správne rolety Deň a noc

Rozhodli ste sa zaobstarať si nové rolety Deň a noc od Fexi, ale váhate, akú mieru zatemnenia zvoliť? Nižšie sme si pre Vás pripravili niekoľko základných informácií, ktoré je potrebné o zatienení a zatemnení interiéru vedieť. Zároveň sa dozviete aj niekoľko tipov, ako si čo možno najlepšie vybrať také rolety, aby ste sa vo svojom domove cítili čo najpohodlnejšie. 

clanek_001

Čo sú to rolety Deň a noc od Fexi?

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasový a minimalistický variant tienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá takmer úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobený z prvotriednych materiálov a vďaka pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého priestoru.

clanek_002

Rôzne rolety do rôznych miestností

Hneď na začiatok je dobré si povedať, že každá miestnosť má svoje špecifické potreby. Jedny a tie isté rolety sa preto nemusia hodiť do spálne, kúpeľne alebo pracovne. Stručne povedané, s roletami, s ktorými ste spokojní napríklad v kuchyni, nemusíte byť spokojní napríklad v detskej izbe. Spálňa, detská izba alebo izba pre hostí slúži predovšetkým na odpočinok a spánok. Na druhej strane, obývacia izba, kuchyňa alebo pracovňa sa počas dňa využíva najmä na prácu a relaxáciu. Práve na to musíte myslieť pri výbere nových roliet. Vždy dôkladne zvážte, čo od daných roliet v miestnosti očakávate, a akú funkciu chcete, aby v miestnosti plnili. Či by mali byť schopné miestnosť úplne zatemniť, alebo v nej majú len príjemne regulovať slnečné lúče

Vysoké versus nízke zatemnenie 

To, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od samotného designu roliet. Samotná látka na roletách Deň a noc Fexi je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov, prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je naopak nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti od gramáže látky, ale predovšetkým teda od farby látky. Čo sa týka priesvitnosti daných látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete.

Všetky látky roliet Deň a Noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšie zatienenie dosiahnete jednoducho zakúpením tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete, pokiaľ si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať skutočne dôkladne. 

Z estetického hľadiska všeobecne platí, že svetlejšie farby opticky zväčšujú priestor. Navyše majú svetlejšie farby tú výhodu, že sa esteticky hodia takmer všade, pretože napríklad taká biela alebo béžová farba skvele zapadne do každého interiéru. Svetlé látky skrátka pôsobia čisto, elegantne a vzdušne. Skvele sa kombinujú s ďalšími prvkami v miestnosti a zároveň na seba zbytočne neupútavajú pozornosť. 

Avšak aj látky blackout majú mnoho výhod. Tmavšie farby totiž dokážu zútulniť každý priestor a vďaka svojej nápaditosti sa hravo stanú skvelým doplnkom, ktorý neplní iba funkciu praktickú, ale aj estetickú.

clanek_003

Kam sa hodia rolety so svetlejšími látkami?

Čím je látka svetlejšia, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že aj zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej rade blackout  nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Takéto látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu vrstvu látky navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

clanek_004

Kam sa hodia rolety s tmavšími látkami?

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Takéto rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť. 

clanek_005

Blackout rolety

Pokiaľ ste sa teda rozhodli, že do interiéru svojho domu hľadáte Blackout rolety, ktoré miestnosť maximálne zatemnia, poďme si teraz priblížiť, čo presne tieto rolety predstavujú.

Blackout rolety sa vyznačujú veľmi vysokou mierou zatemnenia. Vnútornú vrstvu tvoria tmavé vlákna, vďaka čomu dochádza k maximálnemu možnému zatemneniu miestnosti. Ako už bolo vyššie spomenuté, také rolety sa preto budú hodiť obzvlášť do miestností, v ktorých spíme – do spální alebo detských izieb.

Zatemnia blackout rolety miestnosť na 100%?

Je nutné si uvedomiť, že aj najlepšia zatemňujúca roleta nie je stena. Tam, kde je medzera medzi roletou a stenou, samozrejme nejaké to svetlo prenikať bude. Pásky nepriesvitnej látky tiež nie sú pritlačené priamo jeden na druhom, a nejaká medzera medzi nimi tak byť musí. Aj tu teda môže z časti prenikať svetlo.

Aj tak rolety Deň a noc od Fexi na trhu predstavujú tú najväčšiu možnú mieru zatemnenia. Dokonca aj bežné žalúzie, ktoré sú z nepriehľadného hliníka, prepúšťajú viac svetla ako blackout rolety Deň a noc Fexi. Pre úplné zatemnenie ideálne skombinujte vnútorné Blackout rolety Deň a noc Fexi s vonkajšími roletami.

A aj keď platí, že svetlejšie látky menej zatemňujú, v rade látok, označených ako blackout, sú aj prírodné a svetlé odtiene – piesková, svetlo sivá, alebo béžová, ktorých miera zatemnenia je viac ako skvelá.

clanek_006

Vzorky až k Vám domov pre ľahší výber

A ak si nie ste istí, ktoré konkrétne rolety Deň a noc Fexi si máte zaobstarať, nechajte si poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo u Vás doma. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

Pokiaľ si teda nie ste istí, aký odtieň nových roliet Deň a noc Fexi ideálne zvoliť, neváhajte a objednajte si nezáväzne vzorky látok. Sú zadarmo a dorazia k Vám domov skutočne rýchlo. Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode alebo na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej spálni. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky, a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu alebo k stene v danej miestnosti, a až potom si rolety v pokoji objednať.

Zároveň nás taktiež môžete kontaktovať a poradiť sa s naším personálom, ktorý je tu pre Vás od pondelka do piatku od 8 do 16 hodín. Či už si teda počas výberu, objednávky alebo montáže nebudete s čímkoľvek vedieť rady, neváhajte sa na nás obrátiť, sme tu pre Vás.