Kúsok prírody u Vás doma s roletami od Fexi

Pokiaľ túžite po skutočne harmonickom a pohodovom domove, rozhodne by v ňom nemal chýbať dotyk prírody. Ako to docieliť, a ako vám v tom môžu pomôcť rolety Deň a noc od Fexi?

clanek_001

Je to práve príroda, ktorá má na psychiku človeka ohromný vplyv. Príroda pomáha eliminovať stres, a naopak pomáha navodiť pocit pohody, pokoja a harmónie. Pokiaľ sa práve takto chcete cítiť aj u seba doma, je potrebné vniesť si do domu kúsok prírody.

Dotyk prírody v interiéri

Možností, ako môžete vniesť do svojho domu trochu prírody, je naozaj nespočetné množstvo. Záleží iba na Vás, aké prvky z prírody sú Vám najbližšie a aké tak chcete u seba doma mať. 

clanek_002

Ideálne svetelné podmienky vďaka roletám Fexi

Jedným z najdôležitejších prvkov každého harmonického domova je bezpochyby dostatočné množstvo denného svetla. Je to totiž práve svetlo, ktoré je s prírodou tak úzko späté a pre komfortné žitie je absolútne nevyhnutné. To je tiež dôvod, prečo má väčšina novostavieb veľké okná. Aby do interiéru mohlo prúdiť dostatok svetla. Temné a ponuré miestnosti väčšinou nebývajú zárukou spokojného domova. Ak teda aj Vy túžite po idylickom domove, určite by ste na dostatok denného svetla nemali zabúdať.

S ideálnymi svetelnými podmienkami u Vás doma Vám potom môžu pomôcť predovšetkým nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi, ktoré predstavujú minimalistický, elegantný a nadčasový variant tienenia, ktoré do interiéru prepúšťajú požadované množstvo denného svetla, príjemne regulujú ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dajú prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb se skvele hodia do každého interiéru.

clanek_003

Dostatočné množstvo zelene

Ak je reč o prírode, jednou z jej základných zložiek je nepochybne zeleň. Veľké množstvo zelene. Ak si teda plánujete zariadiť svoj domov v spojení s prírodou, živé rastliny by mali tvoriť jej neoddeliteľnú súčasť.

Okrem toho, že zelená farba upokojuje a navodzuje pocit pohody, navyše vnesú rastliny do miestnosti život a dodajú jej nový rozmer. V miestnostiach, kde je dostatočné množstvo kvetín, sa vám bude oveľa lepšie relaxovať, odpočívať a celkovo žiť. Nejakú tú rastlinu by ste si tak do svojho domova rozhodne mali zaobstarať. Úplne ideálne sú napríklad veľké rastliny do rohu miestností, závesné rastliny alebo menšie kvety na parapet.

Okrem bežných živých rastlín môžu byť zaujímavou alternatívou aj najrôznejšie tapety s motívmi rastlín alebo fotografie rastlín. Práve aj vďaka týmto originálnym prvkom môžete do interiéru svojho domu vniesť kúsok pokojnej oázy, aj keď napríklad práve bývate v rušnejšej štvrti.

A ak práve nepatríte medzi veľkých pestovateľov, s aloe vera, lopatkovcom alebo kaktusmi chybu rozhodne neurobíte.

clanek_004

Prírodné odtiene farieb

Aby celý interiér pôsobil harmonicky a príjemne, treba voliť vhodné odtiene farieb, ktoré sú v súlade s prírodou. Výrazné a sýte umelé farby by nemuseli byť najlepšou voľbou.

Prednosť dávajte takým farebným tónom, ktoré sú v prírode bežne k videniu. Rozhodne to však neznamená, že tak musíte voliť iba odtiene zelenej alebo hnedej, ale napríklad si dávať pozor na zbytočné prekombinovanie výraznejších farieb. Aj v prírodou inšpirovanom interiéri sa samozrejme môže objaviť napríklad svetlý odtieň marhuľovej alebo tyrkysovej, len je potrebné dané farby vhodne skombinovať.

S tým, ako vhodne kombinovať jednotlivé odtiene v interiéri, vám môže pomôcť jednoduchý trik. Ide o pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by malo tvoriť dominantnú farbu, tridsať percent sekundárnu farbu a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Všeobecne sa dá však povedať, že v interiéri by mali prevažovať neutrálne farebné odtiene, ako béžová, krémová, biela, sivá, hnedá alebo khaki.

Čo sa týka farieb u roliet Fexi, možnosťou je naozaj nespočetné množstvo, záleží iba na Vás, akému odtieňu dáte prednosť. Všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Čím svetlejšia daná látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka tiež nemôže byť svetlá. V našej rade blackout nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla. 

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemnú reguláciu denného svetla a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

Obzvlášť vhodné môžu byť pre interiéry s dotykom prírody rolety z rady GOLD. V tejto rade nájdete predovšetkým rolety neutrálnych farieb, ktoré sú pre takýto interiér úplne ideálne. Konkrétne potom môže ísť napríklad o rolety v odtieni bambus, dub alebo ľan

clanek_005

Výrobky z prírodných materiálov

Ak sa chcete u seba doma skutočne cítiť ako v prírode, rozhodne nesmiete zabudnúť na dekorácie vyrobené z prírodných materiálov. Tým najlepším materiálom je predovšetkým drevo. Len máločo dokáže evokovať pocit prírody tak, ako pohľad na surové drevo. Doplnky z dreva, drevený nábytok, drevený rám zrkadla alebo drevené police sú skrátka skvelou voľbou.

Staviť môžete aj na ďalšie materiály, ako napríklad na kožu. Taká kombinácia dreveného nábytku a koberca z hovädzej kože stojí rozhodne za vyskúšanie.

Čo sa týka dreveného nábytku, rozhodne nemusíte investovať veľké peniaze do toho novo zaobstaraného. Skvele vyzerá aj starší, renovovaný nábytok. Ten celému interiéru navyše vdýchne akúsi jedinečnú atmosféru. Ak teda máte na povale alebo chalupe starší drevený nábytok, ktorý už k ničomu neslúži, rozhodne mu skúste dať druhú šancu.

Ak budete chcieť interiér doplnený o drevené prvky nejako obohatiť, skúste staviť na kameň, kov alebo betón. Tie totiž pôsobia v kontraste s drevom úplne skvele.

clanek_006

Možností, ako môžete vykúzliť dotyk prírody aj u Vás doma, je skutočne veľa. Pokiaľ sa rozhodnete staviť na nami ponúkané rolety Fexi a nebudete si počas ich výberu vedieť s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Náš profesionálne vyškolený personál Vám so všetkým ochotne poradí tak, aby ste s našimi roletami boli maximálne spokojní. Sme tu pre Vás každý všedný deň od 8 do 16 hodín.