Industriálny štýl bývania: Ako ho vniesť do nášho domova?

Zariaďujete si nové bývanie, alebo ste to súčasné práve zrekonštruovali a váhate, v akom štýle si ho zariadiť? Čo skúsiť staviť na industriálny štýl? Teda štýl, ktorý sa vyznačuje všadeprítomným betónom, oceľou, hrubými neopracovanými múrmi, tehlami, kameňmi, a v ktorom na vás dýchne atmosféra starých tovární. A aj keď nie je tento štýl pre každého, svojich priaznivcov si určite nájde.

Pokiaľ aj Vy zvažujete, že by mohol byť industriálny štýl tým pravým aj pre Váš domov, prinášame Vám niekoľko tipov, ako si doma vykúzliť to pravé industriálne prostredie. Navyše vám tiež povieme, ako vám v tom môžu pomôcť nami ponúkané rolety Fexi.

clanek_001

Čo je to industriálny štýl?

Industriálny štýl predstavuje nevšedný štýl bývania, ktorý na prvý pohľad pripomína staré továrenské haly a ďalšie podobné priemyselné priestory.

Industriálny štýl milujú skôr mladšie generácie, a predovšetkým muži. Pokiaľ máte naopak radi skôr romantické prostredie plné nadýchaných vankúšikov, diek a pastelových odtieňov, nebude zrejme industriálny štýl nič pre Vás.

Čím sa industriálny štýl vyznačuje?

Industriálny štýl sa perfektne hodí do väčších priestorov, kde nie sú žiadne zbytočné priečky a steny a oddelená je iba kúpeľňa alebo spálňa. Ideálny industriálny priestor vytvoríte v interiéri s mnohými oknami a vysokými stropmi.

Industriálny štýl je charakteristický priznanými materiálmi. Všadeprítomná oceľ, betón, hrubé múry, odkryté tehly a kamene sú jedným zo základných znakov tohto štýlu.

Do takýchto priestorov potom stačí iba zasadiť vhodné kusy nábytku alebo efektné svetlá a industriálne bývanie je hotové.

Rovnako sa v industriálnom štýle nebojte kombinovať staré kúsky s tými novými.

clanek_002

Ako si zariadiť industriálne bývanie?

A ako si teda zariadiť industriálny štýl bývania aj u Vás doma?

Industriálne zariadené interiéry sa vyznačujú predovšetkým minimalistickou jednoduchosťou. Veľmi typické sú pre nich čisté rovné línie, vzdušný priestor a minimum nábytku aj dekorácií. Všetky hrany sú perfektne ostré a stôl by mal byť ideálne z mohutného masívu. V industriálnom interiéri môžu byť taktiež nápaditým spôsobom zakomponované napríklad plechové šatníkové skrine, štafle, otvorené police alebo kartotéky. Vždy však myslite na to, že všetko zariadenie, ktoré do industriálneho interiéru zvolíte, by malo vyzerať, ako by už bolo používané zopár rokov.

Najlepšou kombináciou je prepojenie studeného kovu a teplého dreva.

Stavte na otvorený priestor

Pokiaľ túžite po industriálnom bývaní, dajte prednosť otvoreným, vzdušným a veľkým priestorom. Riešením môže byť aj vybúranie priečok a spojenie dvoch miestností do jednej. Napríklad teda jedálne a kuchyne alebo kuchyne a obývačky.

Využívajte viac textúr

Jednou z ďalších nevyhnutností industriálneho designu je bohatá farebná paleta, ktorá v sebe kombinuje predovšetkým neutrálnu hnedú, bielu, sivú a čiernu. Rovnako nezabúdajte na najrôznejšie textúry, ktoré hrajú veľmi dôležitú úlohu. Napríklad také hladké kovové povrchy v kombinácii s neopracovaným drevom a surovými tehlami vyzerajú úplne fantasticky.

Kombinujte kov a drevo

Ako už bolo spomenuté, jedným zo základných znakov industriálneho štýlu je kombinácia textúr. Ten najviac efektívny kontrast potom dokáže vytvoriť duo studeného kovu a hrejivého dreva. Ak aj Vy túžite po industriálnom interiéri, taká kombinácia je úplný základ.

Nepreháňajte to s dekoráciami

Oproti životnému štýlu hygge je industriálny štýl založený na čistej, jednoduchej línii bez zbytočných dekorácií a doplnkov. Industriálny priestor by mal pôsobiť upratané, surovo, vzdušne, dokonca až chladne. Roztomilé vankúšiky, množstvo rámčekov, drobné vázičky a poličky plné pastelových dekorácií skrátka do industriálneho interiéru naozaj nepatria.

Chybu však rozhodne neurobíte, ak stavíte na nejaké veľké fotoplátno v čiernobielom prevedení. Úplne ideálne je abstraktné umenie, fotografie alebo grafiky. Ďalšími vhodnými doplnkami sú keramické kvetináče, kovové nádoby, vešiaky, plechové cedule alebo staré drevené debny. Skvelým prvkom sú bezpochyby aj veľké nástenné hodiny alebo zrkadlá.

Nezabúdajte na osvetlenie

Veľmi dôležitý faktor v industriálnom interiéri tvoria samozrejme aj svetlá. K industriálnemu interiéru sa najlepšie hodia staré továrenské lampy, podlahové reflektory, rôzne lucerny a petrolejové lampy.

Skvele Vám však môžu v industriálnom interiéri poslúžiť aj rolety Deň a noc od Fexi.

clanek_003

Rolety Fexi sú ideálne do industriálnych interiérov

A pokiaľ ste sa aj Vy rozhodli interiér svojho domu zariadiť v industriálnom štýle, nami ponúkané rolety Fexi Vám k tomu môžu skvele dopomôcť.

Rolety Deň a noc od Flexi predstavujú elegantný, nadčasový, minimalistický a decentný variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru.

clanek_004

Akú farbu roliet Fexi vybrať?

Ak už viete, že práve rolety Fexi budú tými pravými, ktoré budú vo Vašom industriálnom domove regulovať prichádzajúce svetlo, poďme sa spoločne pozrieť na to, akú ideálne zvoliť farbu, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojní.

Čo sa týka priehľadnosti látok Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Industriálne rolety Deň a noc od Fexi

A akú farbu roliet vybrať, aby v industriálnom priestore pôsobili čo najlepšie? Ako už bolo vyššie spomenuté, do industriálnych interiérov sa najviac hodia neutrálne farby, ako sú napríklad sivá, biela, béžová alebo čierna. Pokiaľ teda zvolíte rolety v tých farbách, chybu rozhodne neurobíte.

A pokiaľ by ste si počas výberu nových roliet do Vášho industriálneho interiéru náhodou neboli s čímkoľvek istí, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Radi Vám so všetkým poradíme.