Čo robiť, keď roleta naráža do špalety?

Rolety deň a noc majú mnoho výhod oproti klasickým roletám i horizontálnym žalúziám. Majú jednoduchú konštrukciu, ľahké ovládanie, preberajú výhody roliet a žalúzií a zároveň nevykazujú žiadne z ich nevýhod. Pri zaobstarávaní novej tieniacej techniky sa teda rolety deň a noc ukazujú ako jasný favorit.

Napriek tomu však musíme spomenúť aj situáciu, ktorá môže nastať, a to je možnosť, že roleta deň a noc môže pri určitých podmienkach narážať do špalety okna.

Rolety deň a noc

Buďte však pokojní. Môže sa to síce stávať, ale má to riešenie a netreba sa toho báť. Stretávame sa s tým vlastne len v prípade, ak sú okná úplne otvorené. Čo dlhodobo aj tak nie je dobré, pretože úplne otvorené okná môžu byť nebezpečné napríklad pre malé deti a domácich maznáčikov. Po krátkom intenzívnom vyvetraní teda okná aj tak zatvoríme.

Sú samozrejme prípady, kedy potrebujeme mať naplno otvorené okno dlhšie. Napríklad keď chceme okná poriadne umyť. Obrovskou prednosťou roliet deň a noc od FEXi v týchto prípadoch je, že sú už zložené a je veľmi jednoduché ich z okna kedykoľvek odstrániť a zase ich tam vrátiť. Pri vŕtaní roliet do okna je to dokonca ešte jednoduchšie.

Čo robiť, keď rolety narážajú do špalety

Otvorene priznávame, že je to tak. Na niekoľkých miestach nášho webu si môžete o tomto jave prečítať.

Všeobecne túto situáciu nikdy nevyriešime na 100 %, ale pokúsime sa vám maximálne pomôcť. 

  • Odporúčame otvárať okná hlavne na ventiláciu.
  • V prípade, že je potrebné raz/dvakrát ročne otvoriť okná úplne, napríklad kvôli umytiu okien alebo vetraniu perín, je možné rolety demontovať a potom ich na okno opäť pripevniť.
  • Rolety je možné vŕtať do steny nad výklenok alebo do stropu špalety.
  • Posuňte roletu, čo najďalej od špalety. To väčšinou znamená čo najbližšie ku kľučke.
  • Na roletu dávame takzvané bezpečnostné koliesko. To narazí do steny väčšinou ako prvé. Koliesko potom bráni namotaniu látky do retiazky, ak je roleta zle pripevnená. Koliesko je možné z rolety odstrániť.
  • Na parapet alebo na stenu je možné pripevniť zarážku (podobne ako sa dáva na stenu kvôli kľučke na dverách). Okno potom nepôjde otvoriť až do krajnej pozície, v ktorej by rolety do špalety narážali.
  • Je možné roletu „zasekať do špalety“. Toto riešenie síce nie je veľmi šetrné, ale dá sa to urobiť aj tak, že sa to skoro nedá poznať (napríklad použitím bielej plastovej rúrky odrezanej v polovici a vsadenej do vysekaného otvoru).

Ak si aj napriek tomu nebudete istí, veľmi radi vám poradíme. Môžete nám napríklad poslať fotografie vašich okien na info@fexi.sk. Poradíme vám, ako najlepšie rolety pripevniť.