Sú rolety deň a noc vhodné do kuchyne?

Svetlo v kuchyni hrá zásadnú rolu. Veľmi často vidíme pracovnú plochu a drez kuchynskej linky hneď pod oknom. A tak je to tiež najsprávnejšie. Denné svetlo je totiž to najlepšie, čo môžete svojim očiam dopriať. Práca pri zlom osvetlení je nepríjemná a niekedy dokonca aj nebezpečná.

Samozrejme je ale jasné, že ak je svetla veľa, tak to tiež nie je dobre. Vodiči by mohli rozprávať, ako sa jazdí proti slnku, keď skoro nič nevidia.

V kuchyni je teda potrebné množstvo svetla regulovať. Výborne sa ma to hodia rolety deň a noc.

BH12_den_POLdO

Popravde povedané, ak si chcete zatiaľ len vyskúšať, ako rolety deň a noc fungujú a čo všetko vám ponúkajú, a plánujete osadiť len jednu miestnosť, je kuchyňa tou najlepšou voľbou ako s roletami deň a noc začať.

Princíp roliet deň a noc spája výhody klasických roliet a vertikálnych žalúzií. Rovnako ako bežné rolety, používajú rolety deň a noc látku, ktorá je pre interiér oveľa príjemnejšia než plast alebo hliník na žalúziách. Vie tiež zatieniť len vrchnú časť okna a spodok nechať úplne netienený. To samozrejme zvládnu aj rolety i žalúzie. Oproti roletám je však oveľa jednoduchšie ovládanie bezpečné pre deti.

Od žalúzií si rolety deň a noc vzali nápad horizontálnych lamiel, len ich trochu zmenili na horizontálne pruhy látky. Na rozdiel od žalúzií sa ale jednotlivé pruhy nenatáčajú. Na rolete je navinutá látka, zostavená z pruhov viac či menej priesvitnej látky a z pruhov úplne priehľadných, ktoré sa vo 2 vrstvách kryjú. Vyťahovaním a sťahovaním rolety sa potom stáva, že sa predná časť, ktorá sa pohybuje, posúva po nepohyblivej zadnej časti rolety a plynule sa tak reguluje prechod svetla nielen dĺžkou stiahnutia rolety, ale i zväčšovaním a zmenšovaním priehľadných medzier. Ak chcete, prečítajte si krátke vysvetlenie ako vlastne fungujú rolety deň a noc

Ak je potrebné na prácu dobre vidieť, môžete roletu zatiahnuť tak, aby nepriehľadný pruh látky kryl ďalší nepriehľadný. Potom priehľadné pruhy tvoria, povedali by sme, také malé okienka v inak zatiahnutej rolete, a slnečné svetlo nimi môže bez zábran prenikať a osvetľovať vám pracovnú plochu.

Ak už nie je potrebné pracovať a chcete si len v pokoji sadnúť, je možné len ľahkým povytiahnutím o jeden pruh látky prekryť nepriehľadným pruhom ten priehľadný. Potom slnko nemá žiadny priezor, ktorým by mohlo naplno svietiť a svetlo tak preniká len veľmi obmedzene podľa toho, ako veľmi je látka zatemňujúca.

Ak v kuchyni väčšinou nespíte, hodia sa skôr ľahšie gramáž látky a možno svetlejší odtieň. Aj pri plne zatiahnutej rolete tak bude v miestnosti príjemné rozptýlené svetlo. Je určite veľmi príjemné mať možnosť nastaviť si niekoľko režimov zatienenia.

  • na ruky chcem svetlo, ale do očí nie. Ak slnko svieti naplno, môžete si rolety stiahnuť len do polovice okna. V hornej polovici môžu nadväzovať nepriehľadné pruhy jeden na druhý, takže do očí vám slnko svietiť nemôže, a napriek tomu máte plné osvetlenie pracovnej plochy
  • slnko nesvieti naplno, ale na ruky chcem vidieť viac. Nastavenie roliet je podobné ako pri prudkom slnku, len nepriehľadné pruhy sa sčasti, alebo úplne striedajú s priehľadnými
  • nerobím drobnú prácu, len som v kuchyni a chcem vidieť na bežný pohyb. Rolety môžete úplne stiahnuť a nechať presvitať slnečné svetlo medzi lamelami
  • chvíľka na kávičku a odpočinok. Teraz je čas rolety stiahnuť cez celé okno a nechať prekrývať pruhy látky tak, aby slnečné lúče museli prechádzať len nepriehľadnou látkou. Svetlo sa tak rovnomerne rozptýli po miestnosti. Ak si prajete zatemniť viac, zvoľte hrubšiu a tmavšiu látku.

Rolety deň a nocdo kuchyne tým najlepším zatienením na trhu. Už aj preto, že sa na okno dajú len zavesiť, podobne ako sieť proti hmyzu. Okná v kuchyni je potrebné umývať asi častejšie než v iných miestnostiach. Môže za to príprava jedál – para z hrncov, prskajúca masť z panvíc, alebo neopatrne stlačená fľaša s kečupom sa o škvrny na okne postarajú veľmi rýchlo. 

Samozrejme neuvažujeme o tom, že by sme chceli čistiť samotnú roletu. O čistení roliet máme iný článok. Predpokladajme proste, že rolety alebo žalúzie sú čisté, ale chcete poriadne umyť okná. Ak máte normálne žalúzie, je skoro nemožné okná vyčistiť celé. Rolety deň a noc len zvesíte a po vyčistení okien zase zavesíte. Operácia na 15 sekúnd.

Zopakujme si na záver niekoľko dôvodov pre rolety deň a noc do kuchýň:

  • spájajú výhody roliet a žalúzií a vynechávajú ich nevýhody
  • svetlo regulujú plynulo a lepšie než bežné rolety a žalúzie
  • môžete si určiť stupeň zatemnenia
  • montáž je veľmi jednoduchá – len zavesíte na okno
  • je zachovaná aj možnosť rolety privŕtať na okno, stenu či strop
  • majú jednoduché ovládanie
  • sú bezpečné pre deti
  • sú prenositeľné pri sťahovaní
  • ponúkajú veľké množstvo farieb a dekorov

Spoločnosť FEXI vám všetko ešte zjednoduší – dodávame rolety deň a noc už zložené a v najvyššej kvalite na trhu. Montáž roliet je potom o to jednoduchšia. A ak si nie ste istí, aká látka by bola najlepšia, napíšte si či zavolajte o vzorkovnicu látok zadarmo.