Aké sú ďalší typy montáže roliet Deň a noc?

Aké sú ďalší typy montáže roliet Deň a noc?

Rolety Deň a noc majú svoju jedinečnú a najväčšiu výhodu v tom, že sa pri bežných okolnostiach nemusia vôbec na okno či stenu vŕtať. Proste sa len zavesia, podobne ako sa to robí so sieťami proti hmyzu. Jednoduchšie už to skutočne byť nemôže.

Rolety FEXI sú navyše už zložené, vďaka čomu ich zvládnu tí skúsenejší nainštalovať na okno za menej než minútu. Ale ani pre človeka bez skúseností nie je problém roletu od FEXI na okno zavesiť. Presvedčite sa sami, že po montáži prvej rolety už budete expertom na vešanie roliet Deň a noc na okno.

Pozrite sa na náš základný návod na montáž rolety bez vŕtania.

SKKreslicí plátno 16

Sú ale aj situácie, keď sa prosté zavesenie rolety nedá aplikovať. Ide napríklad o fixné okno, neštandardné riešenie alebo proste chcete vŕtať do rámu okna alebo do steny a pod. Aké ďalšie možnosti teda máte, ak si chcete namontovať roletu Deň a noc vo svojom domove?

Rolety môžete nalepiť

Lepenie rolety na rám okna je len o trošičku náročnejšie než jej zavesenie. Výrobca síce priamo neuvádza, že by to bol odporúčaný postup, ale naše skúsenosti hovoria jasne: ak nechcete vŕtať, roletu Deň a noc na okno proste nalepte.

Skvelým pomocníkom sú obojstranné lepiace pásky. Nalepte ich najprv na kazetu s roletou a potom pritlačte na okno. Rozhodne ale použite nejakú kvalitnejšiu obojstrannú lepiacu pásku než len tú najlacnejšiu papierovú.

Samozrejme, že to predpokladá nízke zaťaženie rolety. Predsa len sa musíte spoľahnúť na priľnavosť lepiacej pásky. Nejaké hrubé zaťahanie za retiazku ovládania môže spôsobiť, že roleta spadne. Lepenie je tiež vhodné len pre otvorené kazety.

Odporúčame teda tento spôsob uchytenia použiť len tam, kde s roletou nebudete príliš manipulovať. Napríklad na okno, ktoré by malo byť nastálo zatienené. Do okien v detskej izbe radšej roletu namontujte iným spôsobom.

Lepenie sa hodí len pre rolety v otvorenej kazete a s menšími rozmermi.

Roletu k oknu proste privŕtajte

Potrebujete roletu na okno umiestniť tak, aby roleta vydržala bežné zaobchádzanie, ale nejde zavesiť? To nie je problém. Máte možnosť postupovať podľa návodu na montáž s vŕtaním na okno.

SKKreslicí plátno 16 kopie

Nebojte sa ale, že by ste si okno zničili. Moderné plastové okná sú vymyslené práve tak, aby bolo možné do nich z vnútornej strany vŕtať. Počítajú s tým, že nejaká inštalácia tieniacej techniky určite prebehne. Pri klasických drevených oknách je to podobné. Navyše nebudete používať žiadny vrták dlhý 20 cm, ale len zavŕtate malé skrutky do rámu okna. Čiže nejde vlastne o skutočné vŕtanie do okna, ale len skrutkovanie.

Nevyhnete sa troche merania, aby roleta visela rovno. Ale ak je rovné okno, máte meter a ceruzku, potom urobiť značku pre dierku je jednoduché. Drobné nepresnosti sa dajú korigovať miernym posunutím držiakov, ktoré na okno priskrutkujete. Pomôžte si vodováhou.

A to najťažšie máte za sebou. Do prichytených držiakov zacvaknete roletu, potom pretiahnete vodiaci silón a ten opäť privŕtate v spodnej časti okna. Potom už len prichytíte kladku pre ovládaciu retiazku, a to je všetko. Kladku môžete buď tiež privŕtať, alebo stačí len nalepiť na rám okna – tam žiadne veľké namáhanie nie je.

A to je skutočne všetko.

Privŕtať môžete akýkoľvek typ kazety čiže otvorenú kazetu, POLO kazetu i MAXI kazetu

Roletu privŕtajte do steny či stropu

Porušiť rám okna navŕtaním skrutky sa predsa len niekomu nebude chcieť. Ale je tu ďalšia možnosť, ako si svoju roletu Deň a noc upevniť – privŕtaním na stenu či na strop.

Môžete takto pripevniť opäť všetky 3 druhy kaziet, ale kazeta MAXI sa na tento typ montáže priamo hodí. Býva najťažšia a tiež je možné mať ju v nadmernej šírke. Privŕtanie na stenu je skutočne masívny a pevný spôsob uchytenia rolety.

Tu už skutočne vŕtať budete. Čiže okrem vŕtačky použijete priamo vrták. Zodpovedajúce rozperky do steny dostanete od FEXI zadarmo ako súčasť balenia na vŕtanie do steny. Ak máte sadrokartón, zaobstarajte si radšej rozperky do sadrokartónu – budú vyzerať trochu inak, než tie do tehlových či panelových stien.

SKKreslicí plátno 16 kopie 2

Po rozmeraní a vyvŕtaní otvorov do steny nad oknom do nich zasuňte rozperky a pripevnite kovové držiaky. Zostávajúca práca je rovnaká ako v prípade vŕtania do okna – zacvaknete roletu a upevníte ovládaciu retiazku.

Ak chcete, môžete samozrejme roletu uchytiť aj na strope. Princíp je rovnaký.

Do stropu sa hodí hlavne POLO kazeta, pretože z pohľadovej strany vám kazetu s látkou prekrýva horná kovová lišta.

Pri vŕtaní MAXI kazety do stropu je dôležité, že MAXI kazeta vyzerá vždy rovnako. Dajte si pozor na to, aby vodiaca retiazka smerovala vždy kolmo dolu k zemi.

Rolety Deň a noc od FEXI

Sami vidíte, že montáž rolety Deň a noc od FEXI zvládnete sami a celkom jednoducho. Na našom webe navyše nájdete prehľadné návody vo forme fotografií, schém, nákresov i videí. V každom prípade nás môžete kontaktovať – radi vám s montážou poradíme.