Interiér v etno štýle s roletami FEXI

Plánujete si interiér svojho domova zariadiť v etno štýle? Viete, ako vám v tom môžu pomôcť rolety Deň a noc od FEXI? A aké farby sú pre tento štýl typické?

Charakteristika etno štýlu

Medzi typické prvky orientálneho štýlu patrí predovšetkým bohatá ornamentálna výzdoba, masívny nábytok, štýlové taburetky, perzské koberce (ručne tkané), vyšívané vankúše, tepané lucerny, vázy, lesknúce sa kovové doplnky, mozaika na obkladoch, vonné lampy s éterickým nádychom. Pokiaľ teda túžite pocítiť atmosféru orientu aj u seba doma, určite by ste mali na niektoré tieto prvky staviť.

clanek_001

Ako vniesť etno štýl do svojho domova?

Ako vniesť tú správnu etno atmosféru do interiéru svojho domova? Je to jednoduchšie, než ako sa zdá.

Orientálne farby a odtiene

Pre orientálny štýl sú typické predovšetkým sýte odtiene a jasné farby. Konkrétne stavte na odtiene červenej, oranžovej, ružovej, vínovej a fialovej. Chybu ale neurobíte ani s modrou alebo tyrkysovou.

A aj keď sa v rámci orientálneho štýlu s farbami príliš nešetrí, zbytočne to s nimi nepreháňajte. Všetko by stále malo pôsobiť prirodzene a harmonicky. S kombináciou farieb v interiéri vám môže skvele pomôcť jednoduchý trik. Ide o pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantnú farbu, tridsať percent sekundárnu farbu alebo textúru a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, rolety, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety alebo drobné dekorácie.

clanek_002

Rolety Fexi a orientálny interiér

A ak ste sa teda aj Vy rozhodli, že interiér svojho doma zariadite práve v orientálnom štýle, nami ponúkané rolety Fexi Vám v tom môžu skvele pomôcť.

Oriental rolety Deň a noc od FEXI predstavujú nadčasový variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru. A to práve aj do toho v etno štýle.

Akú farbu roliet FEXI vybrať?

Ak už viete, že práve rolety FEXI budú tými pravými, ktoré budú vo Vašom dome regulovať prichádzajúce svetlo, poďme sa spoločne pozrieť na to, akú z pohľadu funkčnosti ideálne zvoliť farbu, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojní.

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej rade blackout  nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť.

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, absolútnu mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať. A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme - teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_003

Uprednostňujte kvalitné textílie

Vankúšiky, deky, plédy, prikrývky, obrusy alebo dečky. To všetko do etno interiéru bezpochyby patrí. Čo sa však týka materiálu, tak tie by v rámci orientálneho štýlu mali byť vysoko kvalitné a ideálne s výraznými vzormi. Skúste staviť na ručnú prácu. Medzi tie najlepšie textílie vôbec patria predovšetkým tie z Indie, Tibetu alebo Maroka. Obľúbenými textilnými materiálmi sú hlavne zamat, hodváb, kašmír, satén, brokát alebo vlna.

Z vysoko kvalitných materiálov sú vyrobené aj nami ponúkané rolety FEXI, takže do interiéru Vášho etno domova perfektne zapadnú.

Kontaktujte nás a nechajte si poslať až 8 vzoriek zadarmo

A pokiaľ si stále nie ste istí, akú farbu roliet Fexi zvoliť, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

Pokiaľ si teda nie ste istí, aký odtieň nových roliet Deň a noc Fexi ideálne zvoliť, neváhajte a objednajte si nezáväzne vzorky látok. Sú zadarmo a dorazia k Vám domov skutočne rýchlo. Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode alebo na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej spálni. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky, a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu alebo k stene v danej miestnosti, a až potom si rolety v pokoji objednať.

Zároveň nás také můžete kontaktovat a poradit se s naším personálem, který je tu pro Vás od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Ať už si tedy během výběru, objednávky či montáže nebudete s čímkoliv vědět rady, neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro Vás.