Výhody popoludňajšieho spánku a tipy pre kvalitný spánok

Jedna z rád Roberta Fulghuma v jeho knihe „Všetko, čo naozaj potrebujem poznať, som sa naučil v materskej škôlke“ znie: „Každý deň popoludní si zdriemni.“ A my mu musíme dať za pravdu. Krátky popoludňajší spánok má toľko výhod, že si to už všímajú aj zamestnávatelia.

clanek_001

Popoludňajší spánok je prirodzená potreba

Až 85% všetkých cicavcov si dopraje spánok aj počas dňa. U svojich detí spánok po obede dokonca vyžadujeme. Zatiahnuť rolety, šup pod perinu a aspoň pol hodinu spať! Tak kde sa to potom vytratí? Začína to školou. To preto je v popoludňajších hodinách väčšinou v rozvrhu telocvik alebo dielňa. Aby nám deti nezaspali v laviciach. A aj tu je štatistika užitočná – pokiaľ je matematika v rozvrhu až popoludní, je priemer známok horší ako v triedach s dopoludňajšou výučbou matematiky.

Ak máte doma psíka alebo mačičku, vidíte to denne: „To zviera snáď len spí!“ Ale sami určite dobre viete, že na prechádzke Vás pes pokojne utiahne a energie má na rozdávanie. Prečo by to s ľuďmi malo byť inak?

clanek_002

V skutočnosti každý tretí človek pociťuje spánkový deficit. V priemyselne rozvinutých krajinách je to ešte vyššie číslo. Odborníci sa nezhodnú, či človek patrí k tým 15 percentám cicavcov, ktorým vyhovuje spať iba raz denne. V jednom ale majú jasno - väčšina z nás spí málo a nekvalitne. Preto potom vidíme chodiace zombie, ktoré zaspávajú v autobuse cestou do práce, v kine na rande, na porade v práci, pri televízii a pod. Čo s tým?

Dajte si dvadsať

Tento zažitý výraz vlastne znamená dať si dvadsať minút spánku počas dňa. Hovorte si tomu, ako chcete - dať si dvadsať, dať si šlofíka, vytuhnúť, zalomiť to, natiahnuť sa, schrupnúť si. V anglicky hovoriacich krajinách sa utkvel výraz „power snap“. V každom prípade hovoríme o takzvanom dvojfázovom spánku.

Výhody popoludňajšieho odpočinku sú známe po celé stáročia naprieč mnohými kultúrami. V antickom Grécku a Ríme, ale aj v Číne, Indii alebo v Afrike. Dokonca aj dnes je napríklad v teplejších krajinách južnej Európy popoludňajšia siesta takmer nedotknuteľná.

Polhodinka spánku v popoludňajších hodinách je teda dobre otestovaným spôsobom boja s únavou, ktorá sa dostavuje po obede, keď sa krv z hlavy presúva do oblasti brucha. Pokiaľ telu spánok nedoprajeme vo chvíli, kedy si oň priamo pýta zníženou pozornosťou a ťažkými viečkami, musíme požadovanú energiu doplniť napríklad cukrom alebo kofeínom. Popoludňajší spánok Vám tak dokonca pomôže zhodiť pár nadbytočných kíl.

clanek_003

A to nie je zďaleka všetko!

Ako Vám prospeje zdriemnutie počas dňa?

Nevyspatý človek je podráždený až agresívny. Rozhodne menej sústredený a nevýkonný. Robí viac chýb a určite to nie je vítaný spoločník. Krátky dvadsaťminútový spánok má skoro až zázračné účinky:

  • Obnovuje silu a regeneruje unavený organizmus
  • Podstatne znižuje hladinu stresových hormónov v tele
  • Po prebudení dodáva energiu pre lepší pracovný výkon až do večera
  • Vyspatý človek má oveľa lepšiu náladu
  • Zlepšuje kreativitu a pamäť, pretože mozog pracuje aj počas spánku. Zatiaľ čo telo odpočíva, mozog ukladá dôležité informácie do dlhodobej pamäte
  • Posilňuje imunitu
  • Znižuje potrebu prijímať cukry a ďalšie nezdravé látky
  • Zlepšuje stav pleti

Existujú dokonca osvietené firmy, ktoré zaviedli popoludňajší spánok ako súčasť svojej firemnej politiky. Zamestnancom dokonca vybavili miestnosti na popoludňajší spánok. Sú to napríklad kvalitné rolety, ktoré zaistia maximálne zatemnenie, postele alebo gauče s lôžkovinami, tichá relaxačná hudba a pod.

Takéto spoločnosti si totiž dobre spočítali, že oddýchnutý človek podáva vysoké výkony až do konca pracovnej doby. Niet divu, že väčšina takýchto firiem sídli v Ázii, kde sa kladie na vysoký pracovný výkon zamestnancov až extrémny dôraz.

Ako začať s popoludňajším spánkom

Je jasné, že nie každému sa podarí pospať v práci. Hoci prieskumy ukazujú, že až 50 % zamestnancov aspoň občas v práci zaspí. To je vlastne ďalší dôvod na to, aby sa to nejako zlegalizovalo. Budeme teda uvažovať o ideálnych podmienkách k popoludňajšiemu spánku, ktoré si potom prispôsobíte k svojej situácii.

Zaistite si dokonalú tmu

Čím väčšiu tmu ste schopní zaistiť, tým budú podmienky lepšie pre spánok. Najviac samozrejme vadí modré svetlo z obrazoviek počítačov a mobilov, rôzne led diódy z ďalších prístrojov, wi-fi routerov a pod. Preto je lepšie mať pripravenú miestnosť na denné spanie.

Pre rýchle zatemnenie pomocou roliet Deň a noc použite tie, ktoré označujeme ako blackouty. Sú vyrobené z ťažších a silnejších látok a majú väčšinou tmavé farby, ktoré ešte zvyšujú ich schopnosť zaistiť maximálne možné zatemnenie miestnosti.

clanek_004

Pozor na kofeín, alkohol a cukor

Niekto po káve nezaspí. Napríklad aj hodiny sa prevaľuje v posteli a pozerá do stropu. Podobne ale funguje aj čierny a zelený čaj. A ak ste nedostatok energie kompenzovali doposiaľ energetickými nápojmi plnými cukru, bude Vám to taktiež brániť v zaspaní.

Sú ale ľudia, ktorí vypijú šálku kávy, zaľahnú a hneď zaspia. Je to tým, že kofeín začne pôsobiť až asi 15 minút po vypití. Najsilnejší účinok sa dostaví zhruba po 45 minútach. Možno to teda znie divne, ale správne načasovaná káva môže k odpočinku vlastne pomôcť. Pokiaľ sa vám podarí zaspať hneď po káve, môžete po prebudení za 30 minút pripočítať k energii zo spánku ešte silu kofeínu.

Rozhodne ale neodporúčame konzumovať alkohol pred spaním. Hoci si možno dáte večer trošku niečoho ostrejšieho, tak obľúbený „šláftrunk“ skôr kvalitnému spánku ublíži. V práci je to samozrejme navyše porušenie predpisov.

clanek_005

Pravidelnosť vedie k úspechu

Dnešný svet pravidelnosti veľmi nepraje. Sú preč doby, kedy sa človek riadil slnečným svitom. Dnes sa riadime hodinami a rozpisom smien. Nočné smeny, striedavé smeny, dvanásť alebo dokonca šestnásť hodinový pracovný čas, si vyberajú svoju daň v podobe nemožnosti naplánovať si každý deň v pravidelný čas pol hodiny na odpočinok.

Snažte sa ale, aby ste sa k svojmu zdriemnutiu dostali v rovnakom čase, pokiaľ na to máte podmienky. Telo si potom zvykne na nový rituál a akonáhle sa daná chvíľa priblíži, už budete rozpoznávať znamenia v podobe zívania a ťažkých viečok – čas na popoludňajší spánok je tu!

Predspánková hygiena

Predstava, že ste v plnom nasadení, riešite zložité zadanie alebo inak zaťažujete hlavu náročnými úlohami a v nasledujúcej minúte na povel zaspíte, je scestné. Aspoň hodinku pred plánovaným spánkom nerobte veci, ktoré Vám vyplavujú adrenalín alebo stresové hormóny do krvi. Rozpumpovaný mozog sa len tak na povel nezastaví.

Ak je na to príležitosť, dajte si teplú vaňu alebo sprchu – to väčšinou telo privedie k istej ospalosti a potom zaspíte hneď. Nechoďte spať hladný, ale ani ihneď po jedle, nech Vás nebudí kručiaci žalúdok, ale ani ťažké brucho.

Miestnosť pred spánkom riadne vyvetrajte a udržujte skôr nižšiu teplotu. Aj s tým Vám pomôžu vhodne zvolené rolety Deň a noc, ktoré okrem svetla zabraňujú aj v prieniku tepla zo slnečných lúčov do miestnosti.

Ak sa Vám nepodarí zaspať do 15 minút od zaľahnutia, nezúfajte. Aj jednoduché prerušenie pracovnej záťaže telu pomôže. Spánok pre dnešok vyhláste za prestávku a nerobte si starosti, že je s Vami niečo zle. Počúvajte jednoducho svoje telo - samo si povie, čo potrebuje. Buďte k sebe láskavý, jemne svoje telo veďte a učte. Časom bude popoludňajší spánok určite dosiahnuteľný aj pre Vás.