Interiér v štýle Art Deco

Luxus, okázalosť, extravagancia a elegancia. Tak sa dá ľahko definovať Art Deco, ktoré sa v poslednej dobe stalo veľmi rozšírené a obľúbené. Ide o designový štýl, ktorý zažil najväčší rozkvet v 20. a 30. rokoch. Jednoduchosť a minimalizmus sú pre neho úplné tabu. Hlavnými kľúčovými prvkami sú naopak bohatstvo a sofistikovanosť. Ako si zariadiť očarujúci Art Deco interiér a hodia sa do takého prostredia aj nami ponúkané rolety Fexi

Poznáte film Veľký Gatsby? Tak práve v ňom hrá Art Deco interiér hlavnú rolu. Vytvoriť si taký priestor pritom nie je nič zložité. Stačí vedieť, aké sú charakteristické prvky tohto štýlu a tých sa držať.

clanek_001

Charakteristické prvky pre Art Deco

Čo je pre Art Deco najviac charakteristické?

 

  • bohaté a sýte farby
  • geometrické vzory
  • zrkadlové povrchy
  • luxusné materiály
  • bohaté zdobenie

 

 

Štýl Art Deco u Vás doma

Umelecký štýl Art Deco, ktorý vychádza z neskorej secesie, sa v poslednej dobe stal medzi interiérovými dizajnérmi veľmi obľúbený. Vznikol už po prvej svetovej vojne v povojnovej Európe a Amerike ako atraktívny štýl pre začiatok novej éry. Vyznačuje sa predovšetkým svojou ornamentálnou sofistikovanosťou, eleganciou, a najmä aj extrémnou lesklosťou povrchov. Ako si tento štýl môžete pustiť k sebe domov.

 

 

 

clanek_002

Farby Art Deco

V Art Deco štýle sa objavujú farby ako napríklad čierna a šedozelená, ale aj červená či biela a maslová. Veľmi často sú tieto farby použité s jemným čiernym vzorovaním. V prípade okázalejších interiérov sa však nemusíte báť ani akcentov zlata a chrómu. Tie by však vždy mali byť kombinované s bledo modrou alebo šedou.

Aké sú najvhodnejšie farby pre Art Deco štýl bývania?

 

  • čierna
  • vínová
  • tyrkysová
  • antracitová
  • staroružová
  • okrovo žltá
  • tmavo fialová
  • zafírovo modrá
  • smaragdovo zelená

 

 

Čo sa týka kombinácie jednotlivých farieb, tak to môžete skúsiť ako profesionáli. Zaobstarajte si farebné vzorky a laďte k sebe nielen farby, ale aj najrôznejšie textúry (vzorky látok, povrchov, rôzne materiály). Budete zrejme prekvapení, ako ľahko sa Vám budú vhodné kombinácie hľadať. A aké konkrétne odtiene spolu kombinovať? Je to veľmi jednoduché.Vezmite si k ruke pomocníka v podobe farebného spektra a pracujte s ním. Farby, ktoré spolu spojíte rovnoramenným trojuholníkom, vždy vytvoria skvelú farebnú kombináciu, ktorá bude harmonická a nadčasová. Naopak tie farby, ktoré ležia priamo oproti sebe, dokážu vytvoriť príjemné kontrasty. Istotou sú tiež farby ležiace vždy vedľa seba. Sú to v podstate rôzne odtiene jednej farby, takže k sebe ladiť skrátka musia. Chybu nemôžete urobiť ani vtedy, ak všetko postavíte na jednej výraznejšej farbe. K pestrejšej farbe, napríklad k tmavo zelenej, potom zvoľte ako doplnkovú neutrálnu farbu, bielu alebo drevodekor. Nakoniec tomu všetkému môžete dodať pomyselnú čerešničku zlatými alebo kovovými odleskami na doplnkoch.

clanek_003

Nábytok Art Deco

Nábytok Art Deco by mal byť skôr designovo minimalistickejší. Určite tu ale nájdete aj ornamentálne zdobený nábytok, najmä komody a postele. Ak však nemáte interiér svojho domova už vopred zariadený v čisto starožitnom duchu, je lepšie vyberať Art Deco nábytok, z ktorého srší moderná elegancia, štýl a pohodlie.

Drevený nábytok v Art Deco štýle máva vysoko lakovanú povrchovú úpravu v čiernej farbe, ktorá je často doplnená o chrómované zdobenie. Veľmi obľúbené sú aj pohovky a kreslá čalúnené bielou a vysoko leštenou kožou s lakovanými drevenými rámami.

Pre nábytok Art Deco sú všeobecne typické exotické dreviny (Brazílsky palisander, eben, amazonský javor a dyha). Pre čalúnenie je zase charakteristická jemná teľacia koža a rôzne úpravy velúru.

Podlahy Art Deco

Štýl neskorej secesie, ktorým práve Art Deco je, si žiada hlavne mramor. Mramorové podlahy v čiernej aj bielej farbe sú pre tento štýl najtypickejšie. Rovnako sú veľmi žiadané vzorované podlahy, ktoré by mali byť tvorené štvorcami či obdĺžnikmi. Voliť môžete medzi klasickým radením šachovnicovej mriežky alebo takzvaným škridlovým skladaním.

Medzi kobercami dominuje hnedá a čierna farba kombinovaná so šedou. Pre kobercové vzory sú potom používané motívy rôzne krútených hadích tiel, ročných období alebo dokonca aj geometricky poňaté motívy kvetov.

Doplnky Art Deco

Doplnky sú v Art Deco štýle tým vôbec najdôležitejším prvkom. Príznačnou dekoráciou sú napríklad zrkadlá s rámami z niklu, chrómu a striebra. Výnimkou nie sú ani zrkadlové rámy s bohato zdobenými motívmi jeleňov, pávov či ruží. Interiér v Art Deco štýle doplňte aj o bronzové sochy s perlovým zdobením.

Do pracovne je prakticky nutnosťou zaobstarať písacie sady s ozdobnými stojanmi na pero a poradovníky na zložky a papier. Kľučky pri dverách laďte na spracovanie tepaných svietnikov z niklu, chrómu a striebra.

clanek_004

Materiály typické pre Art Deco

Do Art Deco interiéru vyberajte výhradne luxusné a výrazné materiály. Okrem vyššie spomínaného mramoru, exotického dreva a jemnej teľacej kože sa sem hodí tiež:

 

  • zamat a satén
  • perleťové povrchy
  • zrkadlové povrchy
  • chrómované povrchy
  • kože a kožušiny
  • zlaté detaily

 

 

Osvetlenie Art Deco

Ak sa bavíme o osvetlení v Art Deco interiéri, máme tým na mysli najmä stropné svietidlá, stojacie lampy, stolné lampy aj malé nástenné lucerničky. To všetko by opäť malo byť vo veľmi jednoduchých líniách. V oblasti svietidiel sa potom rozhodne nevyhýbajte materiálom ako je napríklad bronz, ktorý spravidla rámuje mozaikovitú vitráž tienidla daného osvetlenia s motívmi geometrických kvetov.

clanek_005

Art Deco interiérové ​​zatienenie

Ak je reč o svetle a osvetlení, určite nesmieme vynechať ani rolety Deň a noc, ktoré sú vhodné do všetkých interiérov, teda aj do toho v Art Deco štýle. Rolety Deň a noc sú veľmi obľúbeným a praktickým riešením, ktoré jednoducho dokáže posunúť každý interiér zase o kus ďalej v jeho kráse. Jednoduchým spôsobom môžete pomocou roliet plynule regulovať tienenie cez deň a zaistiť dostatočné súkromie v noci.

Rolety Deň a noc fungujú na princípe prekrývania priehľadnej a nepriehľadnej tkaniny. Látka je na roletách vždy dvojitá, preto môžete rolety kedykoľvek zatiahnuť tak, aby fungovali rovnako ako klasické plné látkové rolety. Môžete ľahko využiť striedanie priehľadného a nepriehľadného pruhu alebo si roletu namotáte celú do kazety. Okrem funkcie tieniacej plnia navyše rolety aj funkciu designovú. A to predovšetkým z toho dôvodu, že Vám rolety Deň a noc Fexi ponúkame v mnohých rôznych farbách a odtieňoch, takže si tie pravé pre svoj domov nájde skutočne každý.

Ako čistiť rolety Fexi?

Plánujete si zaobstarať rolety Fexi do svojho Art Deco interiéru? Iste Vás zaujíma, aká náročná je jej údržba. Nebojte, nie je to žiadna veda.

  • Rolety čistite na okne –  na čistenie nie je potrebné rolety z okna dávať dole. Pri výraznejšom znečistení však samozrejme môžete roletu bez obáv demontovať.
  • Suchá alebo vlhká handrička –  rolety Deň a noc vyčistíte skutočne ľahko. Na menšie fľaky Vám bohato postačí aj suchá handrička. Ak však bude znečistenie väčšie, pokojne použite vlhkú handričku. Vyčistené miesto potom iba nechajte dôkladne preschnúť.
  • Čistiaci prostriedok –  v prípade potreby sa nebojte použiť jemný čistiaci prostriedok, ktorý nezmení farebnosť rolety. Než sa však do čistenia pustíte, najskôr otestujte daný čistiaci prostriedok na malom kúsku látky, ktorý nie je vidieť.
  • Vysávač – na čistenie roliet môžete použiť aj vysávač, ktorý znížite na najnižší výkon.
  • Neprať ani nežehliť–  rolety odporúčame neprať v bežnej práčke. V prípade potreby môžete zaniesť rolety do profesionálnej čistiarne, kde si s nimi hravo poradia.
  • Odporúčania na čistenie – je roleta po čistení mokrá? Rolujte ju, až bude úplne suchá. Na čistenie roliet je preto najlepšie vybrať si pekné slnečné počasie. Po prvé tak ľahšie vidíte všetky nečistoty a taktiež Vám roleta po čistení oveľa lepšie vyschne.