Látkové rolety FEXI

Ak ste sa rozhodli zaobstarať si tieniacu techniku, môžete si vyberať z mnohých rôznych riešení – klasické rolety, žalúzie, markízy či zásteny. Vaše rozhodnutie bude tiež podliehať mnohým faktorom:

  • umiestnenie tieniacej techniky – vonkajšie či vnútorné, prípadne ich kombinácia,
  • široký výber materiálov – od papiera cez látky až po kov či plast,
  • preferovaná orientácia – vertikálna či horizontálna,
  • preferované ovládanie – retiazkou, povrázkom, ručné či elektrické,
  • požadovaná úroveň zatemnenia či zatienenia,
  • široký výber farieb, vzorov a podkladových obrázkov.

A nakoniec by ste sa mali zorientovať v tom, čo súčasný trh ponúka. To znamená vyberať z takej tieniacej techniky, ktorá už prešla inováciou a vylepšeniami, a neutrácať tak za zastarané výrobky. Ako sa ale v mori rôznych produktov vyznať? Jednoducho, stavte na rady odborníkov.

Z novších technológií napríklad odporúčame látkové rolety Deň a noc (niekedy tiež nazývané rolety noc a deň, Rolety Zebra Fexi, DUO rolety a Twin). Ich hlavnou výhodou je fakt, že kombinujú výhody bežných roliet a žalúzií, bez toho, že by ste pocítili nejaké ich nevýhody.

Ako vlastne fungujú rolety Deň a noc?

Počujete výraz látkové rolety Deň a noc prvýkrát? Vysvetlíme si, o čo vlastne ide a ako látkové rolety Deň a noc fungujú. V prvom rade sú to skutočne rolety, takže z kazety nad oknom sa vysúva a zasúva látka. Látky môžu mať rôzne farby a vzory, prípadne môžu byť použité aj rôzne materiály pre látku rolety. Úroveň priesvitnosti látky reguluje množstvo prepúšťaného svetla. Látka nevisí len tak vo vzduchu; je vedená po koľajnici, takže roleta nevlaje v nekontrolovateľných pohyboch, ale je pevne usadená.

Látkové rolety Deň a noc majú tiež niečo spoločné so žalúziami. Látkové rolety Deň a noc sú zložené z pravidelne sa striedajúcich pruhov látok, čo môže pripomínať lamely žalúzií. Priehľadný pruh sa pravidelne strieda s pruhom nepriehľadnej látky. Pri látkových roletách Deň a noc sa môžete rovnako ako pri žalúziách rozhodnúť pre vytiahnutie celej látky nahor, a tým okno úplne odkryť, prípadne môžete roletu stiahnuť až dolu a okno zakryť.

Ale rozdiel medzi žalúziami a látkovými roletami tu predsa len je. Pri stiahnutých žalúziách regulujeme prechod svetla zmenou uhla, ktorý jednotlivé lamely zvierajú so zvislou plochou okna. Oproti tomu látkové rolety Deň a noc umožňujú nastaviť výšku svetelného otvoru, cez ktorý môže svetlo prechádzať do izby.

Pri sťahovaní rolety sa totiž používa princíp kladky. Kladka sa spúšťa dolu a látka rolety tvorí slučku. Zadná časť zostáva na okne nehybná a predná sa odvíja spolu s klesajúcou kladkou smerom dolu. Tento pohyb prednej časti látky nad zadnou nehybnou časťou spôsobuje, že dochádza k vzájomnému prekrývaniu pruhov – nepriehľadných pruhov s priehľadnými (okno plne zatienené) alebo priehľadného pruhu s ďalším priehľadným (tienená je tá časť okna, kde sa kryjú nepriehľadný pruh s ďalším nepriehľadným). Najlepšie to pochopíte z nášho videa:

Synonymom pre rolety Deň a noc je značka FEXI. Môžete ale naraziť aj na iné označenia:

  • rolety Zebra FEXI,
  • rolety Duo,
  • rolety T

Stále ide o látkové rolety Deň a noc, len pod inými obchodnými názvami.

Ako látková roleta Deň a noc vyzerá?

Ako sme už spomínali vyššie, látková roleta Deň a noc sa skladá z pruhov látky, ktoré sa pravidelne striedajú. Jeden pruh je vždy plne priehľadný, druhý je skôr nepriehľadný, alebo dokonca úplne nepriesvitný, takže je možné docieliť aj úplné zatemnenie. Pomocou mechanizmu sa látka s pruhmi odvíja z kazety.

Na rolete sú navinuté dve vrstvy tkaniny. Tie sa spájajú v spodnej lište so závažím, ktoré funguje ako kladka. Pri odvíjaní sa posúva jazdec s lištou, ktorá tvorí dolnú hranu rolety. Látka sa tak správa ako lano na kladke. Vďaka tomu, že sa roleta skladá z dvoch opakujúcich sa pruhov látky, keď jeden je priehľadnejší a druhý zatemňuje, dostávajú sa pruhy pomocou navíjania do rôznej polohy. Na okne je jedna vrstva látky so striedajúcimi sa pruhmi, ktorá sa už nepohybuje. Druhá vrstva sa odvíja z kazety, pohybuje sa a kryje prvú vrstvu. Ak sa úplne prekryjú nepriesvitné pruhy, dôjde k úplnému zatemneniu. V opačnej polohe sa zase prekrývajú plné i priesvitné pruhy, takže roleta čiastočne prepúšťa svetlo, a vytvára tak v miestnosti pruhy striedajúceho sa svetla a tieňa.

Celý mechanizmus v praxi ste videli na videu vyššie.

Rolety tiež slúžia ako dizajnový doplnok a dokresľujú vzhľad domu či miestnosti. Odporúčame vybrať práve také rolety, ktoré dokreslia atmosféru bytu tak, ako potrebujete. Z tohto dôvodu ponúkame rolety v mnohých rôznych farebných variantoch, vzoroch a dekoroch.

Aké sú hlavné výhody látkových roliet Deň a noc?

Niekoľko výhod a kladov sme už spomenuli. Medzi ďalšie patrí možnosť plynulej regulácie svetla. Môžete ich úplne zatiahnuť a máte plné zatemnenie. Ďalšou výhodou je jednoduché ovládanie buď klasickou retiazkou, prípadne elektrickým motorčekom. Dokonca aj keď ste už kúpili ručne ovládané látkové rolety FEXI, môžete ich jednoducho vybaviť motorčekom na diaľkové ovládanie.

Nespornou výhodou látkových roliet je ich univerzálnosť – je možné ich použiť na akékoľvek zvislé okná v ľubovoľnej miestnosti. Existujú tiež varianty odolné vode, takže aj v kúpeľni alebo v iných vlhkých priestoroch nájdu látkové rolety Deň a noc svoje miesto.

Jednou z hlavných predností je veľmi jednoduchá montáž. Ak sa rozhodnete roletu len zavesiť na rám okna bez vŕtania, zvládnete to pokojne za 2 minúty.

Rolety z FEXI aj pre vás

V prípade, že vás naša ponuka látkových roliet Deň a noc zaujala, napíšte si o konkrétnu kalkuláciu pre vaše okná. Poradíme vám, aké rolety kúpiť, spočítame vám presnú cenu na základe zamerania, predvedieme vzorkovnicu farieb.