Rolety bez vŕtania

Klasický postup pri inštalácii roliet je ich privŕtanie na stenu alebo priamo na rám okna. A ak vŕtame do steny, ešte si musíme vybrať kam chceme roletu privŕtať. Možnosti sú:

  • do stropu okenného výklenku
  • do steny pred okenný výklenok
  • do stropu pred okenný výklenok

S okenným rámom je to jednoduché – roleta sa privŕta k hornej hrane okenného rámu. Najjednoduchšiu montáž ale ponúkajú rolety bez vŕtania. Je možné ich len jednoducho zavesiť za okenný rám pomocou háčikov, do ktorých sa následne uchytí kazeta rolety.

Rolety Deň a noc Fexi sú pripravené na montáž bez vŕtania. Na 99 % eurookien sa zavesenie hodí bez problému. Aby ste ale mali absolútnu istotu, že je možné zavesiť rolety bez vŕtania na okenný rám, radšej sa uistite, že je splnených pár podmienok.

Rolety bez vŕtania

Je nutné používať rolety v otvorenej kazete. Iné typy kaziet nie sú na montáž bez vŕtania vhodné. Ak máte teda POLO kazetu, prípadne MAXI kazetu, odporúčame nejaký typ montáže s vŕtaním. MAXI kazetu je najvhodnejšie vŕtať do steny alebo do stropu. Aj keď tiež do okenného rámu je to možné, ale tam je vhodnejšie použiť POLO kazetu. MAXI kazetu si totiž zaobstarávate hlavne z toho dôvodu, že môže mať dĺžku väčšiu než jedno krídlo okna.

Druhou podmienkou je, aby okno malo mäkké tesnenie. To potom umožňuje vložiť háčik, ktorý bude držať kazetu a okno zatvoriť aj s tým háčikom. Ide o rovnaký princíp, aký sa používa pri sieti do okien. Háčiky sa proste vtlačia do okenného tesnenia a nikde potom neprekážajú. Neovplyvňujú funkciu okna.

Treťou podmienkou je, aby sa háčik zmestil na okenný rám. Aby sa dal zavesiť. Niektoré profily okien sú príliš hrubé a háčik nemôže vkĺznuť pred tesnenie. Pozrite sa, aké má háčik rozmery:

hacek hacek2 hacek3

Háčik otvorený na prvý zub – 2,5 cm

Háčik zatvorený na posledný možný zub – 1,7 cm

Ak je rám širší než 2,5 cm odporúčame vŕtať do rámu, ale pri štandardných eurooknách sa to nedeje. Ak je rám okna užší než 1,7 cm je možné háčiky vypodložiť, ale pri štandardných eurooknách sa to nedeje.

Ak chcete, môžete nám zavolať a my vám pošleme háčik na skúšku. Ľahko si tak overíte, že rolety sa budú dať zavesiť na rám okna bez vŕtania.

Na zavesenie rolety bez vŕtania sú najvhodnejšie moderné eurookná. Rám krídla eurookna je väčšinou perfektne pripravený na zavesenie háčika. Má totiž na okrajoch tenšiu časť, ktorá prilieha k pevnej časti rámu. Z vnútornej strany je na ňom prilepené gumové tesnenie.

Zvyšok profilu okna je o niečo užší a nižší, aby sa zmestil do vnútra pevnej časti rámu. Ak je na hornej časti okna zavesený háčik, určený na uchytenie rolety Deň a noc, dá sa okno zatvoriť bez problémov a bez nebezpečia, že by sa okno nejako poškodilo.

Sú samozrejme okná, na ktoré sa rolety bez vŕtania zavesiť nedajú. Majú napríklad atypický tvar ako ovál či kruh, sú v príliš úzkom výklenku a ich otvoreniu by bránila zavesená kazeta, prípadne majú taký profil, na ktorý háčik na zavesenie rolety bez vŕtania proste nepasuje. V tom prípade odporúčame montáž s vŕtaním do okna alebo steny.

foto_clanek_2

Toto okno nebude na zavesenie rolety vhodné – chýba tesnenie.

Ak máte hliníkové okná alebo inak atypické, máte viac možností:

  • Zavolať nám a preveriť si to spolu s naším technikom
  • Objednať len jednu roletu do najmenšieho okna a všetko si zamerať a uistiť sa, že všetko bude dobre fungovať
  • Nechať si poslať háčik, aby ste si ho mohli vyskúšať
  • Rolety môžete navŕtať do okna alebo steny

Ak ale máte niektorý typ eurookna, máte veľmi pravdepodobne možnosť svoje rolety na okno proste zavesiť bez vŕtania. Ak napriek tomu nemáte istotu, odporúčame využiť našu unikátnu službu „Bez starostí“. Zavolajte nám, prípadne napíšte e-mail vrátane fotografie okenného rámu a my vám so všetkým poradíme a pomôžeme. Pokojne aj so zameraním, výberom vhodnej kazety a typu montáže, i farby či vzoru, ktoré by sa hodili do vášho interiéru.