Mali by byť rolety Deň a noc svetlejšie, alebo tmavšie ako steny v miestnosti?

Plánujete si zaobstarať nové rolety Deň a noc od Fexi a zvažujete, či by mali byť svetlejšie, alebo naopak tmavšie ako steny danej miestnosti? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim článkom alebo si nechajte zaslať niekoľko vzoriek až k Vám domov a určite vyberiete tie pravé.

Tým vôbec najdôležitejším krokom pri výbere nových roliet je voľba vhodného designu. A to ako z hľadiska praktického, tak predovšetkým aj z hľadiska estetického. Aký odtieň a farbu roliet teda ideálne zvoliť do konkrétnych miestností?

clanek_001

Rolety Deň a noc od Fexi

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú minimalistickú, elegantnú a nadčasovú variantu zatienenia, ktoré do interiéru prepúšťajú požadované množstvo denného svetla, príjemne regulujú ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dajú prakticky úplne zatemniť.

Akú farbu roliet Fexi vybrať?

Samotná látka na roletách Deň a noc Fexi je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov.

Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti od gramáže látky, ale predovšetkým teda od farby látky. Čo sa týka priesvitnosti daných látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete.

Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať skutočne dôkladne. 

Látky z rady SILVER sa hodia najmä do detských izieb, pretože majú výrazné farby. Látky z rady GOLD a PLATINUM môžete použiť do spální a miestností, kde spíte. Látky z rady DIAMOND sú skvelé pre kuchyne, konferenčné miestnosti, obývacie izby alebo napríklad kancelárie.

 

  • Kam sa hodia svetlejšie rolety?

 

Čím je látka svetlejšia, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchyne alebo obývacej izby, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka tiež nemôže byť svetlá. V našej rade blackout  nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

 

  • Kam sa hodia tmavšie rolety?

 

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemnú reguláciu denného svetla a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_002

Mali by byť rolety svetlejšie, alebo tmavšie ako steny v miestnosti?

Okrem funkčnosti je potrebné sa pri výbere nových roliet zamerať aj na design. Ako teda ideálne skombinovať farbu roliet s farbou interiéru? Mali by byť rolety tmavšie, alebo naopak svetlejšie oproti stenám v miestnostiach?

Nejde povedať, či by rolety mali byť striktne svetlejšie alebo tmavšie. To záleží na mnohých faktoroch. V prípade, že máte napríklad biely minimalistický interiér, je vhodné staviť na biele nevýrazné rolety. Ak je Váš dom zariadený v elegantnom čiernom designe s béžovými prvkami, pokojne môžete dať prednosť béžovým roletám, ktoré do interiéru skvele zapadnú, a zároveň ho príjemne presvetlia.

Pre výber vhodnej farby a odtieňa roliet teda neexistuje presný manuál. Vždy záleží predovšetkým na Vašom osobnom vkuse a preferenciách. Možno sa samozrejme riadiť niekoľkými tipmi.

clanek_003

Rolety do svetlých miestností

Ak hľadáte vhodné rolety do svetlejších miestností, záleží predovšetkým na tom, či je miestnosť vybavená skôr v minimalistickom štýle, alebo ste naopak dali prednosť farebnejšiemu interiéru. 

 

  • Neutrálne rolety do svetlých minimalistických interiérov

 

Ak hľadáte rolety vhodné do svetlých minimalistických interiérov, ideálne je zakúpenie roliet v rovnakom odtieni, ako sú steny, nábytok alebo dekorácie. Najlepšie je teda zvoliť taký odtieň, ktorý nebude z interiéru nepríjemne vystupovať, ale naopak s ním prirodzene splynie. Pokiaľ totiž túžite po minimalistickom designe, mali by ste vsadiť predovšetkým na jednoduchosť a čistú líniu. Ak máte svoj minimalistický interiér zariadený v béžových odtieňoch, stavte na a béžové rolety, ak ho máte zariadený napríklad v bielej, voľte biele rolety. Zbytočne sa teda nesnažte s odtieňmi roliet experimentovať.

 

  • Pestrejšie rolety do svetlých interiérov

 

Ak naopak žijete vo svetlom interiéri s mnohými farebnými doplnkami, rozhodne sa nemusíte báť siahnuť ani po farebnejších roletách. Pokiaľ napríklad tvorí Váš interiér predovšetkým biela farba a iba niekoľko dekorácií je v ružovom alebo zelenom odtieni, rozhodne stojí za to skúsiť siahnuť po ružových alebo zelených roletách. 

clanek_004

Rolety do tmavších miestností

 

  • Tmavé rolety do tmavších miestností

 

Zariadili ste si interiér svojho domu do tmavších odtieňov, ako je napríklad sivá alebo hnedá? Nebojte sa takýto interiér doplniť o rolety v tmavších odtieňoch týchto farieb. Rolety s interiérom skvele splynú a zároveň v ňom budú pôsobiť originálne, a napriek tomu nadčasovo.

 

  • Svetlé rolety do tmavých miestností

 

Veľmi tmavé rolety naopak nie sú ideálnym riešením pre veľmi tmavé interiéry. Takéto miestnosti by totiž mohli pôsobiť až príliš pochmúrne a temne. Prednosť teda dajte skôr svetlejším roletám buď vo farbe, v ktorej je zariadená veľká časť interiéru, alebo v odtieni značnej časti doplnkov. Za univerzálne rolety do tmavých miestností možno považovať tie v odtieni béžový melír alebo trstina

clanek_005

Nechajte si zadarmo zaslať vzorky látok alebo nás kontaktujte

A ak si nie ste istí, aké rolety Deň a noc Fexi ideálne zvoliť, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo u Vás doma. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

Pokiaľ si teda nie ste istí, aký odtieň nových roliet Deň a noc Fexi ideálne zvoliť, neváhajte a objednajte si nezáväzne vzorky látok. Sú zadarmo a dorazia k Vám domov skutočne rýchlo. Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode alebo na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej spálni. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu alebo k stene v danej miestnosti, a až potom si rolety v pokoji objednať.

Zároveň nás taktiež môžete kontaktovať a poradiť sa s naším personálom, ktorý je tu pre Vás od pondelka do piatku od 8 do 16 hodín. Či už si teda počas výberu, objednávky či montáže nebudete s čímkoľvek vedieť rady, neváhajte sa na nás obrátiť, sme tu pre Vás.