Rolety Deň a noc na balkónové okná

Šťastný majitelia bytov s balkónom si toto pohodlie užívajú rôznymi spôsobmi. Balkónové okná však musia byť riadne chránené pred zrakmi susedov a intenzívnym slnečným žiarením. Pri hľadaní univerzálneho riešenia mnoho ľudí volí na balkónové okno rolety Deň a noc. Zistite, prečo sú aj našou prvou voľbou!

clanek_001

Balkónová okná a dvere

Byty s balkónom sú veľmi žiadané. Balkón je možné totiž využiť na mnoho spôsobov – ako relaxačný kútik, kvetinovú záhradu, čitáreň, pracovňu, prípadne dokonca ako miestnosť pre denný spánok. Každý spôsob využitia ale vyžaduje tú správnu mieru svetla.

Keď uvažujeme o balkónových oknách, majú väčšinou jednu spoločnú vlastnosť – sú celkom široké. Podľa rozmerov balkónu môžu kľudne zabrať celú šírku steny izby. Ide napríklad o dve či dokonca tri okenné krídla. A k tomu ešte pripočítajme balkónové dvere.

Balkónové okná sú proste väčšie než bežné modely, takže prepúšťajú viac svetla. Z tohto dôvodu je nutné ich riadne chrániť. Teda skôr chrániť obyvateľov bytu, ktorý za balkónovými oknami žijú. Počas dňa by mali byť obmedzené oslňujúce slnečné lúče a v noci by mali chrániť pred pouličným osvetlením, reflektormi prechádzajúcich áut apod.

Rolety Deň a noc – ideálne pre balkónové okná a dvere

Rolety Deň a noc vynikajú v schopnosti plynulej regulácie množstva svetla v ktorúkoľvek dennú alebo nočnú hodinu. To je vlastne jeden z dôvodov, prečo tento druh tieniacej techniky nesie svoje meno – majú svoj význam a uplatnenie ako cez deň, tak aj v noci.

Druhým dôvodom je ich princíp pri zaťahovaní. Roletu tvoria dva druhy látok, ktoré sa pravidelne striedajú v pruhoch. Nepárne pruhy sú priehľadné a párne nepriehľadné. Pri sťahovaní vzájomne menia svoje pozície, takže roleta akoby „žmurkala“.

Je to preto, že roleta je v dvoch vrstvách. Ta bližšia k sklu okna zostáva na mieste a druhá vrstva, bližšie k nám, sa cez ňu posúva. Tvorí sa tak vlastne previsnutá slučka látky. Vo chvíli, kedy sú priehľadné pruhy prekryté tými nepriehľadnými, je plne zatiahnuto. Cez okno nie je vidieť ani von, ani dovnútra a tak nastala „noc“. Avšak úplné zatemnenie dosiahnuť nie je možné.

Stačí ale krátky pohyb ovládacej retiazky, posunúť vzájomné pruhy látok a poodkryť priehľadnú sieťovinovú látku a máme tu „deň“, kedy slnko môže do miestnosti sčasti prenikať, obyvatelia bytu pohodlne vidia von, ale okoloidúci majú stále sťažený pohľad dovnútra, keďže aj priehľadná časť rolety im sťažuje rozpoznať detaily vo vnútri miestnosti.

clanek_002

Vždy je dobré vziať do úvahy celú situáciu s oknami a dverami na balkón. Niektoré okenné krídla sa nedajú otvárať, iné áno. Sú balkónové dvere, ktoré sú posúvacie, iné sa normálne otvárajú. Okná občas dosahujú až k zemi, inokedy končia pri parapete.

Či už ale máte balkónové okná a dvere vyriešené akokoľvek, vždy sú vhodné rolety Deň a noc k ich zatieneniu. Môžete sa rozhodnúť prekryť celú presklenú plochu okien jednou roletou a dvere druhou. Prípadne môžete mať na každom okennom krídle roletu zvlášť. Obe riešenia majú svoje výhody.

Ako zakryť balkónové okná – možnosti

Jedna roleta cez všetky okná

Toto riešenie má svoju výhodu v jednotnosti. Nastavujete pozíciu len jednej rolety, a tak nemusíte riešiť susediace rolety, aby boli nastavené rovnako. Ak by ste  totiž mali vedľa seba rolety 2, nevyzeralo by moc pekne, ak by sa na každej z nich prekrývali pruhy rôzne. Lepšia je jednotná línia.

Ďalšou výhodou je menší počet ovládacích retiazkou. Nikde nič zbytočne nevisí a interiér potom vyzerá usporiadane. Najmä v moderných bytoch, ktoré si zakladajú na jednoduchých líniách a prostých tvaroh, pomáhá jedna roleta pre všetky okná udržať konzistentný vzhľad a design.

Pri väčších šírkach roliet doporučujeme použiť kazety typu MAXI, ktoré vďaka spevnenej zadnej časti zvládnu aj šírku 240 cm. Malou nevýhodou je, že nebudete môcť roletu len zavesiť bez vŕtania na rám okna. Budete musieť vŕtať do steny.

Otvoriť okno dokorán taktiež nepôjde so spustenou roletou. Pokiaľ potrebujete rýchlo vyvetrať, bude to chcieť roletu najprv celú vytiahnuť, aby oknu neprekážala. Avšak pootvoriť na ventiláciu sa väčšinou dá aj  pri stiahnutých roletách.

Pokiaľ sa rozhodnete umiestniť jednu roletu na balkónové dvere a vedľajšie okno , dajte si pozor aby pod oknom nebolo kúrenie. V tom prípade nebude možné roletu stiahnuť.

clanek_003

Roleta na každé okno zvlášť

Toto riešenie má najväčšiu výhodu v tom, že rolety vlastne vôbec nemusíte vŕtať. Využijete montáž bez vŕtania a proste každú roletu len zavesíte na okenný rám. Celá inštalácia jednej rolety Vám nezaberie viac než pár minút. S trochou praxe sa dostanete aj pod 2 minuty.

Čo určite oceníte,  je možnosť manipulácie s každou roletou zvlášť, keď napríklad posledné okno, u ktorého máte pracovný stôl, chcete mať odkryté a roletu vytiahnutú, aby ste dobre videli na prácu, zatiaľ čo ostatné okná môžete zatieniť. Aj vetranie bude jednoduchšie, pretože pokiaľ sú rolety na okno zavesené alebo navŕtané, nie je nutné nijako meniť ich pozíciu pred otvorením okna.

Trochu náročnejšie bude udržať jednotnú líniu pruhov na roletách, keď bude každá vysunutá trochu inak. Ale pokiaľ to nie je úplne rozhodujúce, nie je nutné to vlastne riešiť. Naviac si môžete zaobstarať elektrický pohon roliet s diaľkovým ovládaním. To Vám dovolí nastaviť si až 6 rôznych pozícií – 2 krajné a 4 medzi tým. Keď potom stlačíte tlačítko diaľkového ovládania, roleta sa automaticky nastaví do danej pozície, a to vždy rovnako. Vyladiť to tak, aby boli pruhy látky v rovnakej výške, je potom jednoduchšie.

Pokiaľ sú teda rolety na každom okne zvlášť, uistite sa, že sú namontované v rovnakej vodorovnej rovine. Inak dôjde k tomu, že na seba nebudú pruhy nadväzovať. Roleta pripevnená na rámu dverí môže po otvorení naraziť do špalety.

Jedna roleta na viacerých oknách, druhá na ďalších

Toto riešenie pokrýva situáciu, kedy máte presklenú plochu širšiu než 240 cm. V tom prípade môžete prekryť jednou roletou len polovicu okien a druhú polovicu osadiť ďalšou roletou. Využite to, že ovládacia retiazka môže byť na akejkoľvek strane rolety, takže ľavá roleta bude mať ovládanie vľavo a pravá vpravo.

Pokiaľ rolety správne dosadíte, môžu susediť takmer bez medzery a opäť docielite veľmi pekný vzhľad. Medzi roletami samozrejme nejaká medzera byť musí, pretože stredová tyč mierne presahuje okraj látky. Je nutné všetko zamerať a zostaviť tak, aby medzera medzi roletami vyšla na stred rámu okna. Bude to asi 5 - 6 cm široká medzera.

Nemusíte samozrejme deliť roletu na 2 rovnaké široké diely. Kľudne môže byť jedna dvojnásobne široká než druhá. Dve tretiny presklenej plochy potom zakryjete širšou roletou a zostávajúcu tretinu tou užšou.

Tienenie balkónových dverí

Vo väčšine prípadov sú balkónové dvere vyššie než okná. Hoci samozrejme môžu okná dosahovať kľudne až k zemi. Najmä v rodinných domoch sú vidieť francúzske okná, ktoré nadväzujú na balkónové dvere a spoločne tvoria celú presklenú stenu.

clanek_004

V každom prípade dodávame rolety vo výške až 240 cm, čo  bohate postačí na drvivú väčšinu balkónových dverí. Napriek tomu, pokiaľ máte atypické dvere na balkón, a potrebovali by ste roletu ešte vyššiu, kontaktujte našu zákaznícku linku a spoločne určite nájdeme riešenie.

Je to asi zrejmé, ale radšej poukážeme na fakt, že pokiaľ sú balkónové dvere posuvné, nie je možné rolety ani zavesiť bez vŕtanie, ani vŕtať do rámu dverí. Musíte rolety vŕtať do steny alebo stropu.

Zasklené balkóny

Ak máte balkón či lodžiu zasklenú, môžete riešiť aj to, aby slnko ostalo pred balkónom, a nielen aby neprenikalo oknami do izby. Je príjemné, keď na zasklenom balkóne môžete zatiahnuť rolety a zabrániť slnku, aby balkón prehrievalo.

Je  teda možnosť použiť rolety Deň a noc aj tu. Jediná možnosť inštalácie bude vŕtanie do stropu. Celkom jasne potom doporučujeme inštalovať čo najmenšie množstvo roliet. Jedna alebo dve rolety by mali stačiť.

Využite svoj balkón naplno

Keď už balkón máte, iste ho chcete využívať tak, aby Vám robil radosť a potešenie. Chráňte sa pred slnkom aj pred zvedavými pohľadmi zvonku pomocou roliet Deň a noc od FEXI a užite si pohodlie pri práci aj odpočinku na balkóne.