Ako zamedziť psovi, aby nezničil rolety?

Rozhodli ste sa zaobstarať si nové rolety Deň a noc od Fexi a obávate sa, ako na ne bude reagovať Váš pes? Nemôžu rolety pre Vašeho psa predstavovať nebezpečie? Nemôže naopak Váš pes rolety zničiť? Prečo sú rolety pre Vašeho psa tak lákavé a pútavé? Ako docieliť to, aby si pes rolety nevšímal? To všetko si môžete prečítať v nasledujúcom článku, ktorý sme si pre Vás pripravili. 

Pred časom sme sa na našom blogu už venovali téme, ako môžete ľahko a jednoducho ochrániť svoje rolety pred mačkou. Tentokrát sa však zameriame na tých, ktorý majú doma psy. Pretože práve aj psy môžu pre Vaše nové rolety predstavovať isté riziko, rovnako ako môžu rolety predstavovať riziko pre Vaše zvieratko.

clanek_001

Prečo má Váš pes potrebu ničiť rolety?

Než si predstavíme pár tipov, ako môžete ľahko a jednoducho zabrániť svojmu psovi, aby Vaše nové rolety zničil, je dobré si povedať, prečo sú vlastne rolety pre psy tak lákavé. Existuje totiž hneď niekoľko dôvodov, prečo môže mať pes potrebu Vaše nové rolety ničiť a devastovať. 

Roleta ako hračka?

Väčšina psov, predovšetkým šteniat, má neustálu potrebu niečo žuť, hrýzť a trhať. Pokiaľ k tomuto vyvádzaniu psík nemá dostatok vhodných hračiek, začne si predmety ku svojím hrám vyberať sám. A práve v tú chvíľu by mohli prísť na radu Vaše nové rolety. Hojdajúce retiazky a najrôznejšie štruktúry roliet lákajú psa k objavovaniu a hraniu

Pokiaľ sa teda rozhodnete obstarať si domov nové rolety, môžete zároveň skúsiť obdarovať svojho psa novou zaujímavou hračkou, ktorá by dostatočne upútala jeho pozornosť, vďaka čomu by nemal potrebu preskúmávať Vaše nové rolety. 

Nové hračky by ste však svojmu psovi mali obstarávať pravidelne. Vo chvíli, kedy sa pes daných hračiek dostatočne nabaží, začne si hľadať zábavu inde. Myslite preto na to, že čas od času je skratka dobré svojmu psíkovi nejakú novú hračku zabezpečiť. 

Rolety psovi prekážajú

Psy majú obvykle teritoriálnu povahu a chcú vidieť von. Keď počujú, že sa v okolí domu pohybujú ľudia alebo iné zvieratá, chcú mať prehľad, aby mohli svoj domov náležite chrániť. To skratka znamená, že urobia úplne čokoľvek preto, aby získali perfektný výhľad na okolie. Pokiaľ v tú chvíľu stojí psovi v ceste roleta, bude sa za každú cenu snažiť docieliť toho, aby sa jej zbavil. Myslite na to, až budete svoje nové rolety inštalovať. Nie je totiž nič jednoduchšieho než psovi vyhradiť jedno okno, do ktorého rolety nedáte, a umožníte mu tak skvelý prehľad.

Clivosť, smútok a nuda

Pokiaľ ste si zaobstarali nové rolety a zároveň aj nového psa/šteňa, je dosť pravdepodobné, že Vaše rolety nejakú tú ujmu utrpia. Šteňatá, která sú ešte veľmi hravé a divoké, považujú za hračku všetko, čo im príde do cesty. A to obzvlášť vo chvíli, kedy ich budete nechávať pravidelne dlhší čas doma samotných. Šteňa, ktoré bolo zvyknuté na život vo svorke, môže samotu horšie znášať, a následne sa tak chovať veľmi nepredvídateľne.

Ak ste si teda zaobstarali šteňa, nebojte sa osloviť odborníka, ktorý Vám s výchovou a výcvikom Vašeho psíka pomôže. Zaručene si tak ušetríte pár zničených topánok, roztrhaných vankúšov a prevrátených kvetináčov. A samozrejme aj zničených roliet. 

clanek_002

Ako zamedziť psovi, aby ničil Vaše rolety?

Ako teda psovi ideálne zamedziť v tom, aby ničil rolety? Pár tipov vyplývá z už uvedených informacií vyššie. Skúste napríklad svojmu psovi dopriať dostatok hračiek a uvidíte, že pravdepodobnosť zničenia roliet sa značne zníži. Nenechávajte ho (obzvlášť na začiatku) príliš dlho doma samotného. Venujte mu dostatok pozornosti a nebojte sa poradiť s odborníkom. Skúste psovi dopriať vlastné okno, alebo aspoň nechávajte v nejakom okne rolety počas dňa vytiahnuté,, kedy je pes sám doma.

Okrem týchto typov však existujú aj ďalšie možnosti, ako môžete svoje rolety pred psom efektívne chrániť. 

Pozor na ovládacie retiazky

To, čo psy na roletách láká zo všetkého najviac, sú ovládacie retiazky, ktoré môžu hrýzť a žuť. Okrem toho, že pes retiazku nenávratne zničí, môže pre neho taktiež predstavovať veľké nebezpečie. Mali by ste sa za každú cenu snažiť docieliť to, aby sa pes k ovládaciemu retiazku vôbec nedostal. Napríklad sa môžete pokúsiť zastrčiť ovládaciu retiazku do hornej časti rolety do miest kazety tak, aby ho pes neobjavil. Zároveň si však taktiež môžete doobjednať kratšiu retiazku. Výmena ovládacej retiazky je veľmi jednoduchá. 

Predísť všetkým problémom s ovládacími retiazkami môžete taktiež zaobstaraním elektrických roliet na diaľkové ovládanie. Túto variantu je možné považovať za úplne ideálne.

Vsaďte na odpudzovače psov

Rovnako tak, ako existujú najrôznejšie odpudzovače mačiek, existujú taktiež odpudzovače psov. Za jednu z najbežnejších variánt odpudzovačov psov je možné považovať spreje, ktoré nastriekate na daný predmet, ktorému chcete, aby sa Váš pes vyhol. Tieto spreje s nepríjemným zápachom (človek tento zápach necíti) sú pre psy maximálne bezpečné, iba zaistíte to, aby sa pes konkrétnym predmetom a miestam vyhýbal a neboli pre neho lákadlom. Avšak pozor. Najprv skúste sprej nastriekať na menej viditeľný kúsok rolety, aby ste zistili, či nedôjde k jej zničeniu.

Snažte sa psovi zamedziť k roletám/oknu prístup

Úplne ideálne však je, keď sa pes k roletám vôbec nedostane. Pre začiatok (pokiaľ si pes na rolety nezvykne) môžete napríklad nechávať rolety vytiahnuté v takej výške, aby na ne nedoskočil. Ideálne sa mu však pokúste zamedziť celkový prístup k parapetu aj celému oknu. Odstraňte všetko, pomocou čoho by mohol na rolety jednoducho dosiahnuť (napríklad pokiaľ máte priamo pod oknom sedačku alebo nejaky stolík, ktorý môže slúžiť ako odrazový mostík).

clanek_003

Veríme, že pokiaľ sa budete inšpirovať našimi vyššie uvedenými radami, Váš pes si Vaše nové rolety nebude zbytočne všímať, a nedôjde tak k žiadnej nepríjemnosti. Pokiaľ by ste však akýkoľvek problém s roletami museli riešiť, neváhajte sa obrátiť na náš profesionálne vyškolený personál, ktorý Vám so všetkým ochotne poradí a pomôže. Sme tu pre Vás k dispozícií každý všedný deň od 8 do 16 hodin.