5 spôsobov použitia roliet Deň a noc

Rolety Deň a noc sú vynikajúcim spôsobom zatienenia okien; v skutočnosti je to jedna z najpopulárnejších možností pri výbere moderného tieniaceho systému. K dispozícií sú v rade farieb a vzorov a nájdete pre nich miesto a uplatnenie v každej miestnosti domu. Okrem hlavného účelu, ktorým je tienenie, poskytujú žalúzie Deň a noc ešte ďalšie možnosti použitia. Čítajte ďalej a nechajte sa inšpirovať.

clanek_001

Dvoje rolety

Rolety Deň a noc výborne slúžia k svojmu primárnemu účelu, ktorým je tienenie okna, a teda zabránenie prieniku svetelných lúčov do interiéru miestnosti. Dokonca majú vďaka unikátnemu princípu možnosť regulovať množstvo svetla úplne plynule. Pokiaľ Vás zaujímajú podrobnosti, prečítajte si článok o tom, ako rolety Deň a noc fungujú.

Dosiahnúť celkové zatemnenie ale s roletami Deň a noc nie je možné. Predsa len látka rolety na niektorých miestach presvitá, a aj pri nastavení na plné tienenie môže svetlo po okrajoch látky ešte mierne prenikať. Pre účely plného zatemnenia je možné však kombinovať rolety Deň a noc s iným tieniacim systémom, napríklad s bežnou látkovou roletou.

Toto je teda doporučenie pre naše prvé rozšírené použitie našich FEXI roliet: použite dve rôzne rolety. Bližšie k oknu inštalujte napríklad látkovú roletu bez vŕtania, len zavesenú na okenný rám. Pokiaľ použijete látku z rady blackout s vysokým stupňom zatemnenia, bude v miestnosti pri jej stiahnutí úplná tma.

clanek_002

Pred látkovou roletou môže roleta Deň a noc tvoriť druhú vrstvu, ktorá bude hrať rolu skôr estetickú. Cez deň môže byť napríklad látková roleta vytiahnutá, a vôbec tak nemusí slnku brániť v priechode, kým roleta Deň a noc bude stiahnutá a bude tieniť. Dá sa ale nastaviť do takého postavenia, aby ste videli von na ulicu, pričom pohľadom z vonku bude aj tak zabraňovať.

Zhrnutie: dvoje rolety zaistia úplné zatemnenie a zároveň možnosť estetického tienenia.

Umelecký a estetický doplnok

Pre skrášlenie svojho domova toho môžeme urobiť skutočne veľa: vymaľovať steny zaujímavými farbami, rozvešať pekné obrazy, farebne zladiť nábytok, alebo zaobstarať  vhodné doplnky a dekorácie. A pretože rolety tvoria celkom významný prvok v miestnosti, veď sú často väčšie než akékoľvek obrazy na stene, je potreba zamyslieť sa nielen nad ich funkciou ako tieniaci prvok, ale aj nad estetickou stránkou.

V skutočnosti je značná časť našich roliet Deň a noc inštalovaná primárne práve ako designový prvok v miestnosti, čo je doporučené pre naše druhé rozšírené použitie. Úroveň tienenia potom nie je nutné riešiť. Na druhú stranu je potrebné venovať väčšiu pozornosť pri výbere farby alebo vzoru. Našťastie je na našom e-shope k dispozícii skutočne bohaté množstvo farieb a odtieňov.

V prípade, kedy chcete rolety využiť najmä pre ozdobu miestnosti, doporučujeme uvažovať o niektorom type montáže s vŕtaním do steny. Pokiaľ sa rozhodnete pre jednu širokú roletu, ktorá kryje obe okenné krídla, bude celok vyzerať omnoho lepšie. Potom sa ale vŕtaniu do steny nevyhnete, ale výsledok Vás určite poteší.

Náš tip: Aj keď v miestnosti okno nie je, môžete si ho nasimulovať práve pomocou rolety Deň a noc. Väčšina ľudí sa totiž cíti lepšie v miestnostiach, v ktorých okno je. Stačí si zaobstarať roletu Deň a noc vo vybranej farbe a tú privŕtať na stenu na miesto, kde by ste chceli vzbudiť dojem, že okno je. Pokiaľ sa Vám naviac podarí pozadie rolety jemne nasvítiť, bude výsledok jednoducho dokonalý.

Zhrnutie: rolety Deň a noc použite ako výrazný designový prvok aj v miestnosti bez okien.

Automatizácia pohonu a diaľkového ovládania

Rolety Deň a noc majú veľmi jednoduché ovládanie – stačí jedna retiazka na kraji rolety. To je všetko. Vytiahnutie alebo stiahnutie rolety je otázkou niekoľkých pohybov za retiazku. Občas sa ale ručné ovládanie preukazuje ako menej praktické. Napríklad:

  • Niektoré okná sú občas tak vysoko, že rolety na nich nastavíte len za pomoci rebríku.
  • Deti a domáce zvieratá sa veľmi radi hrajú s voľne visiacimi retiazkami u roliet. Nielen, že je to nebezpečné, ale rolety sa môžu aj zničiť.
  • Chorý alebo starší človek radšej ponechá rolety v nevyhovujúcom nastavení, než aby s námahou a bolesťou vstával a došiel až k nim, aby ich ručne nastavil správne.

Každú roletu Deň a noc je možné opatriť motorom pre automatické ovládanie a diaľkovým ovládačom alebo spínačom na stene. Tretí spôsob použitia roliet je teda zvýšenie pohodlia a bezpečnosti vďaka automatizácií. To sa týka nielen novo kupovaných roliet, ale aj tých, ktoré už prípadne doma máte. Potom je veľmi jednoduché zbaviť sa voľných retiazkou, ovládať rolety aj na veľmi neprístupných miestach, a pritom ani nemusíte vstať z kresla či postele.

clanek_003

Automatizáciu roliet môžete povýšiť – je možné ovládať niekoľko roliet naraz jedným diaľkovým ovládačom, kľudne aj všetky naraz. Naviac si môžete nastaviť až 6 rôznych pozícií, v ktorých sa rolety automaticky zastavia.

Zhrnutie: automatizujte rolety Deň a noc a zvýšte si bezpečnosť domova a taktiež pohodlie.

Zjednocujúci prvok naprieč bytom

Tajomstvo úspešných bytových designerov a návrhárov interiérov je jednotná téma v celom byte. Môže ísť o rovnaký koberec, použitie rovnakej farby v niekoľkých miestnostiach, alebo napríklad jeden typ lampičky v niekoľkých izbách. Možností je mnoho a rolety Deň a noc sú jednou z nich, čo je vlastne štvrtý tip na použitie roliet Deň a noc.

Pokiaľ chcete dať dôraz hlavne na estetiku a design, obstarajte si rolety jednej rady, aj keby bola každá v inej farbe. Mali by mať rovnaký typ látky, a pokiaľ sa ich farby budú líšiť, nech majú kľudne rôzne odtiene, ale približne rovnakú úroveň sýtosti, prípadne podobný vzor.

Dajme tomu, že napríklad vyberáte látky z rady Platinum. Tá má ešte látky rozdelené na Platinum Nature, Nature slim, Nature magnum a ďalšie. Dáva zmysel všetky rolety v byte mať z jednej z nich. Napríklad Platinum Nature má celkom početnú radu látok, ktoré majú podobný vzor.

Využite možnosť objednať si vzorky látok zdarma. Vyberte si až 8 rôznych látok a my Vám zašleme ich vzorky, aby ste si ich v kľude mohli doma priložiť k oknu, a vyskúšať si, ako sa budú Vaše nové rolety vynímať v každej z izieb.

Zhrnutie: použite rolety Deň a noc ako zjednocujúci prvok celého bytu.

Rolety Deň a noc nielen na okno

Tienenie okien je samozrejme primárny účel každého tieniaceho systému. Ničmenej kvôli vysokej estetickej hodnote roliet Deň a noc sa často používajú aj k iným účelom. Piaty príklad netradičného využitia roliet Deň a noc je zložený z niekoľkých typov:

  • Na presklené dvere. Presklené dvere majú isto svoj pôvab. Napriek tomu môžu byť nepraktické napríklad u detskej izby. Svetlo z obývačky, v ktorom rodičia sedia až do neskorých večerných hodín, môže rušiť deti, ktoré by už mali spať. Riešenie je jednoduché - zaveste na ne roletu Deň a noc.
  • Na „výdajné okienko“. Občas je kuchyňa spojená s obývačkou malým okienkom v stene, ktorým sa môže podávať občerstvenie a udržiavať komunikácia s návštevou.  Pokiaľ ale chceme relaxovať, môže otvor v stene rušiť. Je preto praktické mať možnosť otvor v stene zakryť, a k tomu výborne poslúži práve roleta Deň a noc.
  • Na regálovú stenu. Ak používate otvorené regály miesto uzatvárateľných skríň, uprednostňujete asi praktickosť. Ale v okamihu, keď prichádza návšteva, je lepším prístupom elegancia, usporiadanosť a poriadok. V tej chvíli oceníte rolety deň a noc, ktoré jednoducho stiahnete a zakryjete regál s oblečením, riadom alebo kuchyňskými zásobami.
  • Prekrytie nedokonalostí. Poznáte to - občas niečím ťuknete do steny a urobíte nepeknú odreninu, kreslo či sedačka po čase zotrie maľbu zo steny až na omietku, deti si pomýlia stenu s papierom na kreslenie. Než sa dostanete k premaľovaniu a opravám, snažíte sa to nejako provizórne zakryť. Prečo to neurobiť pomocou rolety Deň a noc? A možno to tak zostane aj natrvalo.

Zhrnutie: využitie rolety Deň a noc netradičnými spôsobmi na zasklené dvere, na zakrytie policového systému či nedokonalostí na stenách.

Rolety Deň a noc – univerzálny pomocník

Ako je vidieť, sú rolety Deň a noc nielen vynikajúcim tieniacim systémom, ale nájdu svoje uplatnenie aj v ďalších prípadoch. S nami máte navyše istotu dodania kvalitnej a už zloženej rolety, ktorú nainštalujete za 2 minúty, dokonalého zákazníckeho servisu a podpory v celom nákupnom procese. Nakupujte rolety Deň a noc na FEXI.