Ako vybrať rolety do novostavieb?

Zaobstarali ste si nový dom a teraz hľadáte vhodné interiérové zatienenie? Máme pre Vás skvelý tip – jedinečné rolety Deň a noc od Fexi. Ako takéto rolety správne vybrať a na čo presne je dobré sa pri ich kúpe zamerať? To všetko sa Vám pokúsime priblížiť v dnešnom článku. 

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasovú a minimalistickú variantu zatienenia, ktorá do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá značne zatemniť. Veľmi jednoducho sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého priestoru – práve aj do novostavieb.

clanek_001

Ako vybrať rolety do novostavieb?

Teraz sa teda poďme spoločne pozrieť na to, ako vybrať vhodné rolety do novostavieb. Na našich stránkach ste si už v minulosti mohli prečítať článok, ako vybrať rolety do kuchyne alebo napríklad aj článok o tom, ako vybrať rolety do modernej obývačky. Tentokrát sa však zameriame na rolety do celej novostavby.

Regulácia svetla, súkromie a požadovaná atmosféra

Rozhodli ste sa vo svojom dome regulovať prichádzajúce svetlo roletami Deň a noc od Fexi? To je skvelé. Určite tak viete, že rolety nepredstavujú iba skvelý spôsob zatienenia, ale že zároveň vo Vašom dome zaistia dostatok súkromia, dotvoria v ňom požadovanú atmosféru a zútulnia ho. Na to všetko je potrebné pri ich výbere myslieť. Predovšetkým teda pri výbere designu, pretože práve ten je pre správne fungovanie roliet kľúčový (ako vybrať ideálny design roliet sa dočítate nižšie).

Vďaka svojim dvom vrstvám sú rolety Deň a noc Fexi naviac ideálnou variantou, ako môžete ochrániť svoj dom pred ostrým slnkom a horúcimi letnými dňami. Ich schopnosť zachytávať a zadržiavať teplo medzi dvoma vrstvami znamená, že Vám pomôžu znížiť účty za energie, pretože môžu zadržiavať teplo v zime, a naopak odrážať teplo v lete.

Pokiaľ sa teda chystáte pustiť do výberu nových roliet, je potrebné starostlivo zvážiť, čo od nich očakávate – do akej miestnosti rolety zháňate, aké by mali vytvárať súkromie, aké zatemnenie vyžadujete a podobne.

clanek_002

Ako postupovať pri výbere nových roliet?

Pokiaľ už teraz viete, že rolety Fexi budú tými pravými pre Váš dom, dovolili sme si pre Vás pripraviť prehľad o tom, ako postupovať pri výbere nových roliet. Faktorov, na ktoré je treba sa pri výbere nových roliet zamerať, je totiž hneď niekoľko. Aby rolety mohli svoju funkciu plniť u Vás doma na 100 %, je potrebné vybrať tie najvhodnejšie. 

 

Rôzne rolety do rôznych miestností

Hneď na začiatok je dobré si povedať, že každá miestnosť má svoje špecifické potreby. Jedny a tie isté rolety sa preto nemusia hodiť do spálne, kúpeľne aj do pracovne. Skrátka s roletami, s ktorými budete spokojný napríklad v kuchyni, nemusíte byť spokojný v detskej izbe. Spálňa, detská izba alebo izba pre hosti slúži primárne k odpočinku a spánku. Naopak obývacia izba, kuchyňa alebo pracovňa sú najviac využívané cez deň k práci a relaxácií. Práve na to je pri výbere nových roliet potrebné myslieť. Vždy sa preto snažte dopredu starostlivo zvážiť, čo od roliet v danej miestnosti očakávate a akú chcete, aby plnili funkciu. Či by mali byť schopné miestnosť úplne zatemniť, alebo v nej majú len príjemne regulovať slnečné lúče. Či majú vytvoriť dostatok súkromia, pokiaľ okná Vašeho domu smerujú do rušnej ulice a podobne. 

Design a estetika roliet 

To, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od samotného designu roliet. Rolety Deň a noc od Fexi sa Vám ponúkajú hneď v niekoľkých odlišných variantoch. Rozdiely medzi jednotlivými roletami Deň a noc sú predovšetkým v type látky, jej gramáži a taktiež v šírke a spracovania priehľadného pruhu. Všeobecne však platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie docielite. Je však dobré si taktiež uvedomiť, že všetky látky roliet Deň a noc Fexi čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Maximálne zatienenie môžete dosiahnuť zaobstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia získáte vďaka zatemňovacím roletám Deň a noc z rady Blackout.

Čo sa týka konkrétnych farieb, prichystali sme si pre Vás skutočne veľmi pestrú a širokú ponuku, z ktorej si tie pravé rolety vyberie každý. Či už máte interiér Vašej novostavby ladený do akéhokoľvek odtieňu, u nás zaručene nájdete také rolety, ktoré sa k nemu budú perfektne hodiť. Design roliet by mal totiž vždy príjemne ladiť s celkovým designom domu, nemal by z nej neprirodzene vyčnievať a mal by celý priestor prirodzene dotvoriť. Keďže je farba a design roliet opravdu kľúčová, venovali sme sa tejto téme, ako vybrať správnu farbu roliet, už pred časom na našom webe. Isto však stojí za pripomenutie, do akej miestnosti je lepšie voliť tmavšie rolety, a do akej miestnosti naopak svetlejšie rolety. 

 

 

  • Kde sa hodia rolety so svetlejšími látkami?

 

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchyne alebo obývacej izby, kde nie je úplné zatemnenie žiadané. 

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej blackout rade nájdete napríklad krémové alebo šedé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Takéto látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku naviac, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla. 

 

 

  • Kam sa hodia rolety s tmavšími látkami? 

 

Naopak blackout látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie zmienené, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100 %, ale miera ich zatienenia je skutočne veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že sa ešte stále jedná o rolety, ktoré sú namontované na okno, 100% mieru zatemnenia teda ani nie je možné očakávať. 

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Takéto rolety môžu počas dňa slúžiť k príjemnému zatieneniu a večer, kedy sa chystáme spať, ju môžeme jednoducho zatemniť. 

 

Pokiaľ svoje vysnívané bývanie ešte len dokončujete, možno ešte nemáte kúpený všetok nábytok a vybavenie. V tú chvíľu by ste mali myslieť na to, že pokiaľ teraz kúpite krikľavé farebné rolety, mohli by sa Vám následne ťažšie ladiť s nábytkom a dekoráciami. Naopak, pokiaľ už máte zariadený minimalistický interiér vo svetlých farbách, môžete svoj nový domov farebnejšími roletami príjemne rozžiariť. 

Ovládanie a upevnenie roliet

Pokiaľ už máte vybraný typ roliet aj farbu, tak máte jeden veľmi dôležitý krok úspešne za sebou. Teraz prichádza na radu výber ďalších nevyhnutností. Teda výber typu upevnenia a ovládania roliet

Čo sa týka samotného upevnenia, rolety Deň a noc Fexi sa Vám ponúkajú v 3 typoch kaziet, ktoré prinášajú 5 spôsobov upevnenia. Medzi ten vôbec najobľúbenejší spôsob sa radí jednoduché zavesenie rolety na okno. Zvoliť však môžete taktiež vŕtanie kazety do okna, stropu alebo steny. 

A keďže aj na detailoch záleží, tak je dobré vyladiť výber roliet až do samého konca. A to konkrétne vhodným výberom správnej farby, typu a strany mechanizmu pre ovládanie. Voliť môžete z dvoch spôsobov ovládania a troch farebných variácií. Konkrétne teda môžete vyberať medzi klasickou retiazkou alebo naopak elektrickými roletami. Záleží len na Vás, čomu dáte prednosť. Farbu mechanizmu voľte vždy ideálne podľa farby Vašeho okna alebo steny. V našej ponuke máme mechanizmy vo farbe bielej, hnedej a striebornej

Nezabúdajte na bezpečnosť

Ak si zaobstaráte rolety do domácnosti, kde žijú deti alebo nejaké domáce zvieratá, tak by ste mali klásť zvýšený dôraz na bezpečnosť. Keďže najväčšie riziko môžu pre Vaše deti predstavovať retiazky pre ovládanie roliet, ponúkame Vám hneď niekoľko možností, ako to riešiť. Čo sa týka samotných retiazkou, stačí zvoliť vhodnú dĺžku, na ktorú by menšie dieťa nedosiahlo. Opačné riešenie si žiada situáciu, pokiaľ si plánujete zaobstarať nové rolety do domu s dieťaťom, ktoré ju už dokáže samo bez problémov ovládať. V tú chvíľu je dôležité, aby dieťa na retiazku jednoducho a bezpečne dosiahlo.

Výhodou je, že si u nás môžete ideálnu dĺžku retiazky kedykoľvek doobjednať. Ako teda bude Vaše dieťa rásť, môžete ľahko prikúpiť nové retiazky s vyhovujúcou dĺžkou. 

Predísť všetkým nešťastiam, ktoré sú spojené s ovládacou retiazkou, môžete taktiež pomocou bezpečnostnej kladky, ktorá zabraňuje voľnému pohybu retiazky a vytvoreniu slučky. Pokiaľ sa chcete ovládacím retiazkam úplne vyhnúť, môžete vsadiť na nami ponúkané elektrické rolety s diaľkovým ovládaním, a razom tak máte po starostiach.

Dôkladné meranie

Pokiaľ ste všetko dobre zvážili, starostlivo vybrali a rozhodli sa nové rolety Deň a noc od Fexi skutočne zaobstarať, prichádza na radu detailné meranie. Presné meranie je pre funkčnosť a estetiku roliet skutočne veľmi dôležité. Rozhodne sa však nejedná o žiadnu vedu. Pokiaľ budete postupovať podľa našeho návodu, tak pre Vás bude meranie hračka. 

Do 10 dní budete mať rolety doma

Ak už máte rolety Deň a noc Fexi vybrané, zamerané a objednané, tak sa môžete tešiť, až Vám prídu domov a Vy si ich budete môcť jednoducho namontovať. Priemerne Vám rolety doručíme do 5 dní od telefonického overenia objednávky. Najneskôr garantujeme doručenie do 10 dní. A v prípade, že by ste si náhodou nevedeli s čímkoľvek počas výberu, merania a montáže rady, neváhajte sa obrátiť na náš profesionálne vyškolený personál, ktorý Vám so všetkým ochotne poradí a pomôže.