Tipy na jednoduché jarné upratovanie

Základom správneho upratovania je dobrý systém. Pripadá vám, že vaše jarné upratovanie trvá večne, zatiaľ čo ostatní to majú hotové hneď? Potom ste tu správne! Pripravili sme pre vás rady, ktoré vám pomôžu dať vašu domácnosť do poriadku za pár chvíľ. Tak poďme na to.

Úklid

Vytvorte si zoznam a postupujte systematicky

Než sa do upratovania pustíte, vytvorte si jasne daný plán. Prejdite sa s papierom po byte a zapíšte si všetko, čo by sa podľa vás malo dať do poriadku. Alebo si do vášho inteligentného telefónu môžete stiahnuť užitočnú aplikáciu, kde si domáce práce jednoducho naplánujete. Uvidíte, že toho nakoniec nebude tak veľa. Urobte si tiež zoznam potrebných čistiacich prostriedkov a nakúpte ich ešte pred upratovaním.

Začnite s miestnosťou, ktorú neradi upratujete

Či už máte strach z usadeného vodného kameňa v kúpeľni alebo z mastnej a špinavej kuchyne, urobte si z tohto strašiaka štartovacie pole svojho jarného upratovania. Keď budete hotoví s najmenej obľúbenou miestnosťou, znamená to, že najťažšiu časť upratovania máte za sebou. To vám dodá viac energie na pokračovanie, a všetko ostatné sa bude zdať oveľa jednoduchšie.

Zamerajte sa na miesta, ktoré bežne prehliadate

Keď jarné upratovanie, tak poriadne. Upracte všetko, nielen to, čo upratujete pri bežnom upratovaní. Odstavte alebo posuňte z miesta všetko, čo sa dá, upracte, a zase vráťte späť. Pri upratovaní najčastejšie zabúdame napríklad na vetracie otvory klimatizácie, radiátory, vetráky, kľučky, vypínače, odpadkové koše, priestor za rúrou či chladničkou a pod.

Sústreďte sa

Môže sa zdať, že upratovanie je niečo, čo môžeme robiť bez zapojenia mozgovej činnosti. Áno, odvedenie pozornosti môže urobiť upratovanie zaujímavejšie, ale zároveň ho tiež predlžuje. Ak teda chcete mať upratovanie čo najskôr hotové, neodbiehajte, nerobte si prestávky, netelefonujte a nepozerajte sa na televíziu. Pustite si rýchlu hudbu, ktorá vám dodá energiu, a sústreďte sa len na upratovanie.

Postupujte od zhora dolu

Základné pravidlo dobrého upratovania znie: čistiť od zhora dolu. Ak budete postupovať opačne, všetko znova ušpiníte. Najprv na sucho utrite prach a povrchy, a až potom prejdite na mokré čistenie. Ušetríte si tak veľa práce.

Očistite steny a skrinky

Prach sa veľmi úspešne drží aj vo vertikálnej polohe. Najhoršie sú na tom skrinky v kuchyni. Drží sa na nich mastnota a vlhkosť, na ktorú sa prach nalepí ako na žuvačku. Povrch najprv umyte čistiacimi prostriedkami a následne čistou vodou. Očistu si zaslúžia tiež steny. Utrite ich suchou čistou handričkou a uvidíte, že budú žiariť.

Vyčistite aj vnútro skríň a špajzu

Skvelou príležitosťou, ako sa zbaviť nepotrebných vecí, je kompletné vyprázdnenie skrine. Najskôr skrinky vyprázdnite, umyte vlhkou a následne suchou handričkou. Oblečenie roztrieďte a nepotrebné darujte napríklad charite. Vyhoďte staré potraviny a všetko narovnajte späť.

Umyte okná a rolety

Najlepšie počasie na umývanie okien je oblačno. Je to preto, že pri slnečnom počasí je ťažké rozpoznať na sklách všetky nečistoty. Slnko navyše spôsobuje oveľa rýchlejšie usychanie čistiaceho prostriedku. Z okien najprv odstráňte hrubé nečistoty, potom všetko stiahnite stierkou od zhora dolu a parapety usušte čistou handričkou.

Nezabudnite vyčistiť tiež okenné rolety. Postupujte jemne a opatrne, aby ste im neublížili. Na čistenie používajte najlepšie suchú handričku. Ak je to potrebné, môžete použiť aj vlhkú handričku. Roletu ale nechajte dobre uschnúť, než ju zarolujete späť. Rolety čistite len ručne. Na odstránenie prachu môžete použiť tiež vysávač, ale nastavte ho na čo najnižší výkon.

Podlahy si nechajte až na koniec

Keď máte hotové všetko ostatné, sú na rade podlahy. Jarné upratovanie je skvelou príležitosťou na voskovanie a leštenie drevených podláh. Budú nielen krásne vyzerať, ale tiež sa budú dobre upratovať. Na kachličky v kúpeľni použite kefku a vhodný prípravok.

Dúfame, že naše rady na jednoduché jarné upratovanie budú užitočné, a prajeme vám veľa zdaru!