Rozdiel medzi blackout látkami, svetlejšími látkami a kam sa konkrétne látky hodia?

Rozhodli ste sa zaobstarať si nové rolety Deň a noc od Fexi a teraz riešite výber vhodných látok? Výber látok je pre výslednú funkčnosť a estetiku roliet veľmi dôležitý, preto ho rozhodne nepodceňujte. Aké sú teda rozdiely medzi jednotlivými látkami, a kam sa konkrétne látky hodia? To sa Vám pokúsime poradiť v nasledujúcom článku.

clanek_001

Rozdiel medzi svetlejšími látkami a blackout látkami

Teraz sa podrobnejšie pozrieme na to, aké sú konkrétne rozdiely medzi jednotlivými látkami, aké sú ich výhody, nevýhody a do akej miestnosti sa dané látky hodia.

Tou najdôležitejšou informáciou je fakt, že čím tmavšiu látku zaobstaráte, tým dosiahnete väčšieho zatienenia. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Maximálneho zatienenia dosiahnete obstaraním tmavšieho odtieňu a vyššou gramážou. Najväčšiu miery zatienenie dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z radu Blackout.

Nie vždy však hľadáme také rolety, ktoré musia miestnosť úplne zatemniť. Niekedy len hľadáme vhodnú variantu regulácie svetla a slnečných lúčov v miestnosti. Výslednú látku teda vyberajte naozaj starostlivo, aby následne rolety spĺňali všetky Vaše očakávania, ktoré do nich vkladáte.

Svetlejšie látky

Všeobecne platí, že svetlejšie farby opticky zväčšujú priestor. Navyše majú svetlejšie farby tú výhodu, že sa esteticky hodia takmer všade, pretože napríklad taká biela či béžová farba skvele zapadne do každého interiéru.

Svetlé látky skrátka pôsobia čisto, elegantne a vzdušne. Skvele sa kombinujú s ďalšími prvkami v miestnosti a zároveň na seba zbytočne neupútavajú pozornosť.

Blackout látky

Avšak aj látky blackout majú mnoho výhod. Tmavšie farby totiž dokážu zútulniť každý priestor a vďaka svojej nápaditosti sa hravo stanú skvelým doplnkom, ktorý neplní len funkciu praktickú, ale aj estetickú.

clanek_002

Aké látky sa hodia do konkrétnych miestností?

Podľa toho, ako daná látka prepúšťa svetlo, sa hodí do určitej miestnosti. Aká látka sa teda hodí do kuchyne a ktorá sa naopak hodí do spálne?

Kam sa hodia svetlejšie látky?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Čo rozhodne nie je žiadne negatívum. Naopak. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť. Iba v nich chceme príjemne regulovať mieru svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané. Naopak chceme takéto miestnosti iba vhodne zatieniť.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej blackout rade nájdete napríklad béžové či šedé látky, ktoré dokážu miestnosť tiež značne zatemniť. Takéto látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

Kam sa hodia tmavšie látky?

Naopak blackout látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo spomenuté vyššie, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%. Ale miera ich zatienenie je viac než uspokojivá. Je totiž dobré si uvedomiť, že sa ešte stále jedná o rolety, ktoré sú prišrobované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojej zatemňovacej schopnosti sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme. Teda do spální a detských izieb. Tiež rolety môžu počas dňa slúžiť k príjemnému zatieneniu a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť. Ako presne rolety Fexi fungujú sa môžete pozrieť na našom blogu.

clanek_003

A ak by ste sa náhodou nemohli rozhodnúť, akú látku presne chcete, môžete si od nás nechať zaslať až 8 vzoriek zdarma. Alebo nás môžete kontaktovať a my Vám so všetkým radi poradíme.