Zmerajte a namontujte rolety Deň a noc

Či už k ochrane pred nadmerným slnečným žiarením, k zatieneniu alebo ako ochrana súkromia– rolety Deň a noc majú viacero funkcií. Ide nielen o účinnú tieniacu techniku, ale zároveň sú významným dekoratívnym prvkom celého bytu. Často majú rozhodujúci vplyv na výber farieb ostatných dekoratívnych prvkov bytu. Ich zaobstaranie začíná zameraním a končí montážou. Ako na to?

clanek_001

Ako zmerať rolety Deň a noc?

Teda aby sme boli presný,  nemerajú sa samotné rolety, ale okna a okenné výklenky. Merať samotnú roletu by samozrejme nedávalo zmysel – zatiaľ ju ani nemáte doma. Samotná roleta Deň a noc má na e-shope rozmery, z ktorých si pri objednávke vyberiete. Práve preto ale musíte poznať najprv rozmery okien.

Aby roleta fungovala podľa potreby, musí byť správne umiestnená, musí zakrývať celú presklenú plochu okna, a naopak nesmie presahovať mimo okenného rámu. Rolety Deň a noc od FEXI si jednoducho nainštalujete sami, pretože Vám už prídu zložené. Znamená to ale správne meranie okom pred nákupom roliet! A to v závislosti na zvolenom modele a taktiež na type montáže.

Rolety Deň a noc bez vŕtania

Prvá otázka znie: vŕtať alebo nevŕtať? Pokiaľ sa chcete vyhnúť otvorom v stene alebo na okennom ráme (alebo sa im musíte vyhnúť v prenajatom byte), je najlepšie zvoliť montáž rolety bez vŕtania

Pri meraní postupujte podľa návodu na meranie roliet pre montáž bez vŕtania. Dôležité je si uvedomiť 2 veci:

  1. Pokiaľ sa okno otvára dovnútra miestnosti a je zasadené v okennom výklenku, potom  je nutné počítať s tým, že roleta vystupuje pred okno asi o 6,5 cm. Výklenok by teda mal byť dostatočne široký, aby kazeta nenarážala do boku výklenku. Ale na druhú stranu nie je vždy nutné otvárať okná dokorán. Kľudne stačí len na ventiláciu, kedy kazeta neprekáža. A vždy máte možnost behom minútky roletu proste zvesiť, keď je predsa len nutné okno dokorán otvoriť.
  2. Kľučka na okne je tiež namontovaná na okennom ráme. Rolety by mali byť len tak široké, aby pri ich spustení nenarážali do mechanizmu kľučky.

clanek_002

Rolety do okien Deň a noc – vŕtanie do okna

Pokiaľ vŕtať chcete alebo musíte (napríklad kvôli typu kazety), potom môžete vŕtať buď do rámu okna, alebo do steny či stropu. V prípade, že sa chystáte rolety upevniť priamo na okno, využijete pri meraní rovnaký postup, ako u roliet bez vŕtania. Musíte opäť počítať s dostatočnou šírkou výklenku a s okennou kľučkou.

Rolety do okien Deň a noc – vŕtanie do steny nad okno

Dôvodom pre montáž nad okno s vŕtaním do steny môže byť ten, že máte príliš úzky výklenok alebo chcete zakryť obe krídla okna jednou širokou roletou. Tam sa potom meranie okna trochu líši. Zatemňujúce rolety Deň a noc totiž môžu kryť i okenné rámy a nie je potrebné si robiť starosti s kľučkou na okne.

Odmerajte celú šířku okna a pridajte cca 10 cm. Na každej strane tak bude roleta okno presahovať o 5 cm. To isté platí pri výške, hoci tam sú k dispozícii len 2 výšky – 150 cm a 220 cm. U výšky je teda dôležité len to, či je okno vyššie ako 150 cm.

Pri meraní na vŕtanie do steny postupujte podľa návodu na meranie roliet pre montáž s vŕtaním nad okno.

clanek_003

Rolety do okien Deň a noc – vŕtanie do stropu pred okno

Spôsob montáže s vŕtaním do stropu (buď do stropu výklenku alebo do stropu miestnosti) má tú výhodu, že môžete zakryť celý výklenok. Ak chcete, tak napríklad aj parapet alebo môžete ísť až k zemi a zakryť aj kúrenie. Ak plánujete vŕtať do stropu výklenku, pamätajte na 3 veci:

  1. Šírka kazety má o 4 - 6 cm viac než samotná roleta. Výklenok nech je ešte o niečo širší, aby roleta nikde nedrhla a dobre fungovala.
  2. Kazeta zaberie po primontovaní minimálne 6,5 cm od stropu. Radšej počítajte s 10 cm miestom, ktoré na kazetu budete potrebovať, aby pri otváraní okna neprekážala. Pamätajte na to, pokiaľ plánujete otvárať okno. Nad okenným rámom by k výklenku malo byť dosť miesta na kazetu, aby sa okno pod ním mohlo otvárať.
  3. Niektoré výklenky, najmä v tehlových domoch, nemusia byť presný obdĺžnik. Sú napríklad  nahore u niečo užšie, nesedia uhly apod. Radšej zmerajte šírku ako hore, tak aj dole. Majte istotu, že i keby boli rozmery rovnaké,  nejde o lichobežník – roleta by pôsobila dojmom, že je nakrivo. Pokiaľ  niečo nesedí, radšej zvolte montáž s vŕtaním do steny pred výklenok alebo s vŕtaním do stropu.

Pri meraní na vŕtania do stropu postupujte podľa návodu na meranie roliet pre montáž s vŕtaním do stropu.

clanek_004

Montáž rolety Deň a noc

Máte zamerano? To najťažšie je za Vami. Potom, čo si objednáte rolety so správnymi rozmermi, ju vo FEXI  vyrobíme na mieru a celú ju zložíme. Nepoznáme žiadneho iného dodavatela roliet, ktorý by si dal tú prácu, a každú roletu pred odoslaním zložil. To pre Vás predstavuje významné uľahčenie montáže.

Prečo? Bežne dodávané rolety totiž obsahujú dvojnásobok dielikov než tie od FEXI. Pokiaľ si vezmete konkurenční návod k montáži, najdete v ňom desiatky krokov, oproti jednoduchým 15 krokom pre montáž roliet FEXI. Ani vám nehrozí, že nejaký dielik stratíte, zacvaknete opačne a pri pokuse ho vybrať ho zlomíte apod.

Pokiaľ ste šikovní, bude Vám trvať montáž rolety, ktorú dodává konkurencia, cca 10 minút. Našu roletu namontujete behom 2 minút. Ako je to možné?

Pri montáži bez vŕtania len nacvaknete držiačiky na kazetu, ktorú len zavesíte na rám okna. Na spodnú časť rámu potom zaháknete háčiky, ktoré napnú vodiace lanko. Nakonec pripevníte vodiacu kladku ovládacej retiazky, a to je všetko.

Montáž s vŕtaním je o niečo náročnejšie, ale zase ide skôr o presnosť merania. Pokiaľ privŕtate k oknu alebo ku stene 2 úchyty tak, aby boli vodorovne, stačí už len zacvaknúť kazetu, napnúť lanká a retiazku a celá montáž je opäť hotová.

Prezrite si naše návody na montáž.