Rolety Deň a noc sú úžasné: súkromie v spálni aj v kúpeľni

Hľadáte vhodné zatienenie do Vašeho domu, ktoré by príjemne regulovalo priechod denného svetla a zároveň by poskytovalo dostatok súkromia? Vsaďte na rolety Deň a noc od Flexi. 

Čo to vlastne rolety Deň a noc Fexi sú, ako fungujú a prečo by ste si ich mali do svojej spálne, kúpeľne či do akejkoľvek inej miestnosti vo Vašom dome zaobstarať aj Vy? To si môžete prečítať v nasledujúcom článku. 

clanek_001

Čo to vlastne rolety Deň a noc sú? 

Konštrukcia roliet Deň a noc Fexi je veľmi podobná konštrukcií u bežných roliet – látka sa vysúva a zasúva do kazety, ktorá je štandardne umiestnená nad oknom. Tienenie/reguláciu svetla teda zaisťuje látka rôznych vzorov, farieb a priesvitnosti. Látka nevisí len tak voľne vo vzduchu, ale je vedená pevným silonom.

Rolety Deň a noc Vám taktiež môžu na prvý pohľad pripomínať bežné žalúzie. Rovnako ako žalúzie sa totiž aj rolety Deň a noc skladajú z jednotlivých „lamel“. Aj princíp fungovania je u roliet a žalúzií veľmi podobný. Jednoducho sa totiž môžete rozhodnúť pre narolovanie celej látky nahoru a tím okno úplne odkryť, alebo naopak vyrolovať látku až dole a okno zakryť. 

Aj napriek tomu rozdiel medzi žalúziami a roletami Deň a noc predsa len je. Pri stiahnutých žalúziách regulujeme priechod svetla zmenou uhlu, ktoré jednotlivé lamely zvierajú zo zvislou plochou okna. Oproti tomu rolety Deň a noc umožňujú jednoducho nastaviť veľkosť medzery medzi jednotlivými lamelami, cez ktorú dovolíme svetlu prenikať.

Látky roliet Deň a noc

Látka na roletách Deň a noc je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov. Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebrání. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti na gramáži látky, ale predovšetkým teda na farbe látky. 

Čo sa týka priehľadnosti daných látok, tak obecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Maximálne zatienenie môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňu s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout

V čom sú rolety Fexi tak výnimočné?

Rolety Deň a noc Fexi sú nadčasové, minimalistické, elegantné, bezpečné a cenovo priaznivé. Vyrobené sú z prvotriednych materiálov a do interiéru Vašeho domu perfektne zapadnú vďaka širokej ponuke jedinečných farieb.

Funkčnosť, ovládateľnosť a praktickosť

To, prečo si rolety Fexi predovšetkým zaobstarať, je možnosť plynulej regulácie svetla v akejkoľvek miestnosti. Kedže sa rolety opravdu veľmi jednoducho ovládajú, regulácia svetla sa rázom stane otázkou pár sekúnd. K ovládaniu roliet môžete naviac zvoliť buď klasickú retiazku, prípadne využiť našu ponuku elektrických roliet s elektrickým bezdrôtovým motorom..

Za ďalšiu prednosť roliet Fexi možno považovať ich jednoduchú montáž. Pokiaľ sa rozhodnete svoje nové rolety Fexi upevniť zavesením na rám okna, môžete to mať hotové do 5 minút. A to i bez použitia vŕtačky. Rolety Fexi samozrejme môžete taktiež navŕtať do rámu okna alebo do steny. Záleží len na Vás, ktorému spôsobu upevnenia dáte prednosť. 

Rolety Flexi sú bezpečné i pre deti

Opomenúť nesmieme ani veľmi dôležitý fakt, že sú rolety Fexi vhodné do priestoru, kde sa pohybujú deti.

Voľne sa pohybujúce retiazky pre ovládanie roliet by síce mohli predstavovať pre deti riziko, my Vám ale ponúkame hneď niekoľko možností, ako je možné toto prípadné nebezpečenstvo jednoducho vyriešiť.

Čo sa týka samotných retiazkov, stačí zvoliť ich vhodnú dĺžku, na ktorú by menšie dieťa nedosiahlo. Opačné riešenie si žiada situácia, pokiaľ si plánujete zaobstarať nové rolety do domu s dieťaťom, ktoré ju už dokáže samo ovládať. V tú chvíľu je dôležité, aby dieťa na retiazku jednoducho a bezpečně dosiahlo.

Výhodou je, že si u nás môžete ideálnu dĺžku retiazky kedykoľvek jednoducho doobjednať. Ako bude Vaše dieťa rásť, môžete bez problémov prikúpiť nové retiazky s vyhovujúcou dĺžkou. Predísť všetkým nešťastiam, ktoré sú s ovládacími retiazkami spojené, môžete taktiež pomocou praktickej bezpečnostnej kladky, ktorá zabraňuje voľnému pohybu retiazky a vytvoreniu slučky.

Pokiaľ sa chcete ovládacím retiazkam úplne vyvarovať, môžete vsadiť na nami ponúkané elektrické rolety s diaľkovým ovládáním.       

clanek_002

Ako vybrať správne rolety Deň a noc?            

Aby rolety vo Vašom dome splnili svoju funkciu čo najlepšie, je veľmi dôležité zvoliť tie pravé.

Výber vhodných roliet do rôzných miestností

Už na samotnom začiatku výberu roliet je potrebné si uvedomiť, že každá miestnosť má svoje špecifické potreby. Jedny a tie isté rolety sa preto nemusia hodiť do spálne, kúpeľne a detskej izby. Zkratka s roletami, z ktorými budete spokojný napríklad v spálni, nemusíte byť spokojný v obývacej izbe. 

Vždy preto musíte dopredu starostlivo zvážiť, čo od roliet v danej miestnosti očakávate a akú chcete, aby plnili funkciu. Či majú len príjemne regulovať denné svetlo, alebo majú danú miestnosť zatemniť. Rolety Fexi majú tú výhodu, že vďaka širokej škále nami ponúkaných farieb a materiálov si tie vhodné pre svoj dom u nás vyberie skutočne úplne každý.

Voľba ideálneho designu roliet

Najdôležitejším aspektom pri výbere nových roliet je ich design. To, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od designu a farieb látok

Ako už bolo zmieňované vyššie, rozdiel medzi jednotlivými roletami Deň a noc spočíva predovšetkým v type látky, jej gramáži a taktiež v šírke a spracovania priehľadného pruhu. Či už teda vyberáte rolety do akejkoľvek izby, opomenúť nesmieme fakt, že čím je látka  tmavšia, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Farbu a celkový design nových roliet Fexi preto vyberajte opravdu dôkladne. 

Akú látku roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťajú svetlo, sa hodia do určitých miestností. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne, kúpeľne či do detskej izby? 

Do akej miestnosti sa hodia svetlejšie látky?

Teraz už teda zrejme dobre viete, že čím je svetlejšia látka, tým viacej svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prechádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchyne alebo obývacej izby, kde nie je úplné zatemnenie žiadané. 

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej blackout rade nájdete napríklad krémové či šedé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Takéto látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadné pruhy doplnené o ešte jednu látku naviac, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla. 

Zároveň je však dôležité zmieniť, že i svetlejšie látky poskytujú dostatok súkromia a celý dom príjemne zútulnia.

Do akej miestnosti sa hodia tmavšie látky?

Naopak blackout látky sa hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré chceme co najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100 %, ale miera ich zatienenia je opravdu viac než uspokojivá. Je totiž dobré si uvedomiť, že sa ešte stále jedná o rolety, které sú pripevnené na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmierne uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Takéto rolety môžu počas dňa slúžiť k príjemnému zatieneniu a regulácií ostrých slnečných lúčov a večer, kedy sa chystáme uložiť k spánku, ju môžeme jednoducho zatemniť. 

clanek_003

Praktické rolety do kuchyne

Rolety plnia v kuchyni predovšetkým funkciu ideálneho zatienenia. Čo sa týka tejto miestnosti, tak za ideálne riešenie preto môžeme považovať svetlejšie typy látok a látky s nižšou gramážou, které priechod svetla do kuchyne príjemne regulujú, ale zároveň miestnosť zbytočne nezatemňujú.

Naviac takéto rolety pôsobia čiste, elegantne a jednoducho sa kombinujú s ďalšími prvkami v kuchyni a v celom dome. 

Skvelo v kuchyni fungujú taktiež žíhané rolety, na ktorých sú ďaleko menej vidieť všemožné škvrny.

Pokiaľ teda aj Vy vsadíte pri výbere roliet do kuchyne na svetlejšie farby, isto nebudete ľutovať. Tieto rolety do priestoru vpustia dostatok svetla, ktoré je v kuchyni obzvlášť žiadúce, ale zároveň vytvoria dostatočné súkromie, pokiaľ okná Vašej kuchyne smerujú do rušnej ulice. 

Rolety vhodné predovšetkým do kúpeľne

Požiadavky na ideálne rolety do kúpeľne sú dosť podobné požiadavkám roliet do kuchyne. Rolety do kúpeľne musia prepúšťať dostatok denného svetla, zároveň by sa mali dať jednoducho zatemniť a mali by vytvárať potrebné súkromie. To všetko môžu jednoducho splniť svetlejšie typy roliet, ktoré v našej ponuke nájdete vo veľkom množstve.

A keďže sú rolety Fexi utierateľné, v kuchyni aj v kúpeľni obstoja na výbornú. 

Rolety ideálne do spální a do izieb pre hostí

Naopak rolety do spální a vlastne do všetkých miestnosti, kde spíme, by mali byť oproti roletám do kuchyne a kúpeľne o něco tmavšie. A to predovšetkým preto, aby danú miestnosť čo najviac zatemnili a snadno tak vytvorili ideálne podmienky pre spánok. 

Tmavšie rolety v spálni vykúzlia perfektné prostredie vhodné ku spánku, dodajú spálni príjemné súkromie a zároveň do nej behom dňa prepustia dostatok svetla.

Rolety Fexi do obývacích izieb

O tom, aké zvoliť rolety do obývacej izby, sme Vám už písali. Preto veríme, že vhodnú farbu roliet do obývačky jednoducho vyberiete. Existuje však pár drobností, na ktoré je treba si pri zaobstarávaní roliet do obývačky dávať pozor.

Veľmi dôležitým faktorom pri výbere vhodných roliet do obývacej izby je umiestnenie okien. Ak sú okná priamo naproti televízoru alebo monitoru, zvoľte také zatienenie, ktoré v obývacej izbe vytvoria ideálne podmienky na sledovaní televízie alebo počítača. Takže také rolety, ktoré sa jednoducho ovládajú a behom chvíle dokážu regulovať priechod svetla do interiéru. To všetko rolety Deň a noc Fexi zvládajú úplne s prehľadom. 

clanek_004

Okenné fólie pre ešte väčšie súkromie

Pokiaľ máte pocit, že rolety Fexi nevytvoria vo Vašom dome dostatok súkromia, môžete skúsiť vsadiť na okenné fólie.

Pokiaľ sa pre túto variantu rozhodnete, určite si nechajte poradiť od profesionála, ktorý Vám doporučí vhodný typ práve pre Váš dom a povie Vám všetko potrebné k aplikaci fólie na okno.

Ani okenná fólia však nie je zárukou 100% zatemnenia. Spoločne s roletami Deň a noc však dokonalé zatemnenie zvládnú.